Uutiset

Versowoodin työntekijät haluavat eroon kiky-tunneista ja pitää "kinkkurahan" – "Näin rajuja heikennyksiä ei voi hyväksyä"

Henri Kellinsalmi, Pirjo Iivonen ja Jukka Kostiainen päivystivät lakkovahteina maanantaina. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Versowoodin tehdasalueella Heinolan Vierumäellä ei maanantaiaamuna näkynyt merkkiäkään keskiyöllä alkaneesta Teollisuusliiton laajasta lakosta. Lakkoon osallistuvat aamuvuorolaiset olivat juoneet yhteiset aamukahvit jo kello viiden aikaan ja poistuneet paikalta noin tunnin kuluttua.

– Emme nähneet tarpeelliseksi päivystää aamulla pidempään, koska tilanne tehtaalla oli rauhallinen, pääluottamusmies Jukka Kostiainen toteaa.

Lakkovahdit kokoontuivat iltapäivällä uudelleen Vierumäen paloasemalle, josta jalkauduttiin pareittain tehtaan sisäänkäynneille. Monella työntekijällä on aiempaa kokemusta lakkovahdin tehtävästä, sillä työtaisteluja on ollut viimeisen viiden vuoden aikana jo neljä.

Versowood työllistää Päijät-Hämeessä noin 360 henkeä. Vierumäellä lakon piirissä on noin 150 Teollisuusliittoon kuuluvaa työntekijää.

Meillä ei ole isoja vaatimuksia, mutta työnantajan esittämät vaatimukset ovat täysin kohtuuttomia. Versowoodin työntekijä Esa Varmanen

"Kinkkurahasta" ei haluta luopua

Noin 30 vuotta Versowoodilla työskennellyt, vierumäkeläinen Tauno Uurainen on harmissaan siitä, että työehtoihin on esitetty palvelusvuosilisän poistamista. "Kinkkurahaksi" kutsuttu lisä on tavallisesti maksettu joulukuun alussa. Uurainen ja hänen työtoverinsa eivät innostu myöskään kiky-tuntien säilyttämisestä, sairausajan palkan pienentämisestä eikä arkipyhien vähentämisestä.

Kostiaisen mukaan työnantajan esittämät työehtojen heikennykset ovat niin rajuja, ettei työntekijäpuoli ole valmis niitä hyväksymään.

– Meillä ei ole isoja vaatimuksia, mutta työnantajan esittämät vaatimukset ovat täysin kohtuuttomia, lisää jatkojalostuksessa työskentelevä Esa Varmanen.

Tauno Uurainen voisi hyväksyä kiky-tunnit siinä tapauksessa, että ne auttaisivat tuotantoa. Hän olisi valmis työskentelemään myös lauantaisin korvausta vastaan.

– Nyt kiky-tunteja voidaan teettää lauantaisin, vaikka työnantajalla ei ole tarjota töitä viikollakaan, Uurainen kritisoi.

Työsulku herättää ihmetystä

Teollisuusliiton lakko ja Metsäteollisuuden työsulku pysäyttävät näillä näkymin Versowoodin tuotannon yhdeksäksi päiväksi. Kun Teollisuusliiton lakko päättyy keskiviikkona, mekaanisen metsäteollisuuden työnantajayrityksiä edustava Metsäteollisuus aloittaa torstaina kuusi päivää kestävän työsulun.

Työsulun aikana Teollisuusliittoon kuuluvia työntekijöitä ei päästetä työpaikoilleen ja heidän palkanmaksunsa keskeytyy. Kostiainen pitää epäreiluna, että työsulku kohdistuu liiton jäseniin.

Myös Teollisuusliiton Hämeen aluetoimitsija Sauli Järvinen sanoo, että työtaistelun pitäisi kohdistua työhön eikä työntekijään.

– Työnantaja ei käytännössä pysty seulomaan, onko työvuoroon tuleva työntekijä liiton jäsen vai esimerkiksi vuokratyöntekijä, Järvinen sanoo.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme