Uutiset

Ensihoidosta leikataan Päijät-Hämeessä: Heinolasta vähenemässä yksi ambulanssi, Iitin yöpäivystys jatkumassa toistaiseksi

Heinolan sote-johtajan Kirsi Korttilan mukaan yksi yöambulanssi riittää. Yhtymähallituksen lahtelainen puheenjohtaja Kari Lempinen (sd.) ei ole varma Heinolan kannasta. Yhtymä hakee miljoonaluokan säästöjä ensihoidosta.

Heinolan kahdesta yöpäivystysambulanssista toinen aiotaan karsia pois tammikuun aikana. Kuva: Sami Lettojärvi

Heinolan kahdesta yöpäivystysambulanssista toinen aiotaan karsia pois tammikuun aikana. Liipaisimella ollut Iitin yöpäivystävä ambulanssi sen sijaan jatkaa näillä näkymin toistaiseksi. Iitin ambulanssitilanteeseen on kuitenkin tarkoitus palata myöhemmin.

Ensihoidon yövalmiuden supistaminen on osa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sopeuttamisohjelmaa. Ensi vuonna ensihoidosta on tarkoitus säästää noin 400 000 euroa ja vuonna 2021 noin 800 000 euroa.

Tällä hetkellä ilman vakituisesti kunnan alueella yöpäivystävää ambulanssia ovat Kärkölä, Hartola ja Padasjoki.

Padasjoki saa apua Asikkalasta, Kärkölä Hollolasta ja Hartola Heinolasta ja Sysmästä.

Yhtymällä on käytössään noin 20 ambulanssia, joista puolet on yhtymän omia. Nämä yksiköt on sijoitettu Lahteen, Orimattilaan ja Heinolaan.

Lisäksi yhtymällä on sopimukset kahden kumppanin kanssa. Niistä toinen on yksityinen Lahden ensihoito oy ja toinen Päijät-Hämeen pelastuslaitos.

Pelastuslaitos vastaa ympärivuorokautisesta ambulanssipäivystyksestä kuudessa paikassa: Lahden Nastolassa, Hollolassa, Iitissä, Asikkalassa, Sysmässä ja Heinolassa.

Yhtymän puheenjohtaja Lempinen: Käsittely vielä kesken

Yhtymähallituksen puheenjohtajan Kari Lempisen (sd.) mukaan ambulanssiasiasta keskustellaan vielä ensi viikon maanantaina järjestettävässä yhtymäkokouksessa.

– Asia tulee kokouksen käsittelyyn hyväksyttävän budjetin kautta. Ainakin Lahti ja varmaan jotkut muutkin kunnat ovat halukkaita keskustelemaan asiasta.

Heinolan sosiaali- ja terveysjohtajan Kirsi Korttilan mukaan yksi yöpäivystysambulanssi riittää. Kuva: Kati Kontula

Heinolan sote-johtaja: "Pärjäämme yhdelläkin"

Heinolassa yöpäivystävien ambulanssien määrän suunniteltu tippuminen kahdesta yhteen on otettu tyynesti vastaan, sanoo kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Kirsi Korttila.

– Kun katsoo ajojen määrää, niin pärjäämme yhdelläkin. Tämä asia ei ole hirveästi herättänyt intohimoja Heinolassa.

Yhtymähallituksen lahtelainen puheenjohtaja Lempinen ei uskalla vielä julistaa asiaa varmaksi, vaikka Heinolan viranhaltijajohdosta näytetäänkin vihreää valoa. Lempinen sanoo, ettei ole varma, kuittaavatko Heinolan yhtymäkokousedustajat asian "tuosta noin vaan".

– Tilanne on vielä vähän auki. Mielelläni odotan yhtymäkokouksen keskustelua ja päätöksiä ennen kuin lausun mitään varmaksi.

Heinolan kaupunginjohtaja: Vasteajat asemapaikkoja tärkeämmät

Ensihoidon ammattilaiset ovat huolissaan ambulanssien määrän vähenemisestä maakunnallisesti. Etelä-Suomen Sanomien haastattelemat henkilöt eivät halua puhua huolistaan omilla nimillään.

– Muidenkin kuin Iitin ja Heinolan pitäisi olla kiinnostuneita tästä asiasta. Kun toisaalta vähennetään ambulansseja, se vaikuttaa myös lähialueiden palvelutasoon, ESS:lle sanotaan.

Heinolan kaupungin johdossa asiaan suhtaudutaan hieman eri tavoin kuin ensihoitoammattilaisten keskuudessa.

– Maakunnan kaikki ambulanssit ovat yhteistä resurssia. Kun ajoja on säännöllisin väliajoin seurattu, niin Heinolan autot ajavat aika paljon muulla ja muut autot täällä. Vaikka autoja on ollut Heinolassa, niin nehän huitelevat tarpeen mukaan ympäri maakuntaa. Kyse on maakunnallisesta kokonaisuudesta, Korttila sanoo.

Korttila sanoo, että Heinolassa luotetaan siihen, että jatkossakin ambulanssin saa, kun sitä tarvitsee.

Heinolan kaupunginjohtajan Jari Parkkosen mukaan tärkeintä on kohtuulliset vasteajat, eivät niinkään ambulanssien asemapaikat.

Iitin kunnanjohtaja Riku Rönnholm ei hyväksy ajatusta yöpäivystysambulanssin lopettamisesta. Kuva: Katja Luoma

Iitti jatkaa taistelua

Vaikka Iitin yöpäivystysambulanssia ei vielä lopetettaisikaan, lopettamisuhka ei ole tyystin väistynyt.

Iitin kunnanjohtaja Riku Rönnholm sanoo, ettei kunta hyväksy ajatusta siitä, että ambulanssin yöpäivystys Iitissä lakkaisi.

Rönnholm huomauttaa, että Iitissä puolen vuorokauden päivystystä kokeiltiin takavuosina muutaman kuukauden ajan, mutta vasteajat öisin lipsuivat liian pitkiksi. Kunta teki yhtymän kanssa yöpäivystyksestä tuolloin erillissopimuksen ja yöpäivystysambulanssi palautettiin.

Rönnholmin mukaan kunta aikoo pitää puoliaan jatkossakin, jotta yöpäivystävä ambulanssi säilyisi.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme