Uutiset

Joulupuukaupunki-idea täydentyy ensi vuonna näytelmällä, kaupunkilaisilta toivotaan tarinoita käsikirjoitusta varten

Joulupuukonsultit (Eeva Rantala ja Satu Nipuli) keräävät joulupuu-aiheisia tarinoita lauantaina Wanhan ajan joulu -tapahtumassa. Kuva: Vihtori koskinen

Heinolassa suunnitellaan joulupuunäytelmää jouluksi 2020. Sen pohjaksi kerätään heinolalaisten joulukuusiin liittyviä muistoja ja tarinoita. Niistä työstetään näytelmän käsikirjoitus.

Tarinoita kerätään lauantaina 14.12. Wanhan ajan joulu -tapahtumassa, jossa joulupuukonsulteiksi nimetyt hahmot ovat ihmisten tavattavissa.

Konsulteista toinen, näytelmän myös ohjaava Satu Nipuli kertoo, että joulupuuhun liittyvä tarina tai muisto voi olla lyhyt, vain muutaman virkkeen mittainen, tai pidempi muistelo.

– Ei pidä ajatella, että tässä haetaan vain hyvin vanhoja muistoja, vaan niitä voi olla vaikka lapsillakin.

Halutessaan joulupuumuiston voi jättää myös valmiiksi paperille kirjoitettuna.

Näytelmän käsikirjoittaa lahtelainen Tytti Jäppinen.

– Käsikirjoitusprojekti on pitkä etenkin tällaisessa tapauksessa, jossa materiaali kerätään kaupunkilaisilta. Siksi liikkeelle on lähdettävä ajoissa.

Jäppinen huomauttaa, että ihmisten jakamia muistoja käytetään käsikirjoituksen pohjana, ei siis välttämättä suoraan sellaisenaan näytelmässä nähtävinä kohtauksina.

Yhtä matkaa näytelmän kanssa ollaan polkaisemassa käyntiin myös aikuisille suunnattua harrastajateatteritoimintaa.

– Joulupuunäytelmän näyttelijät tulisivat tästä porukasta, kertoo Nipuli.

Heinolan kirkkoherra Janne Hatakan ideasta lähtenyt ajatus on jäsentynyt pikkuhiljaa, ja mukaan ovat lupautumassa seurakunnan lisäksi muun muassa kaupunki ja Heinolan kaupunkisydän.

– Pohdin, että kun muualla on pääsiäiseen liittyviä katunäytelmiä, niin Heinolaan voisi sopia jouluaiheinen näytelmä, joulupuukaupungin hengessä.

Hatakka tiesi käsikirjoittaja Tytti Jäppisen harrastajateatteriyhteyksistä, ja houkutteli tämän mukaan. Pian ideasta innostuivat muutkin, ja nyt kiinnostuneita alkaa olla jo niin paljon, että on lyötävä hieman jarrua.

Heinolan kaupunkisydämen hallituksen puheenjohtaja Irja Mällönen-Valkeinen on luvannut koordinoida hanketta, jolle on parhaillaan haussa hankerahoitus.

Heinolan kaupunkisydämen hallituksen jäsen ja kirkkoneuvoston puheenjohtaja Aimo Bonden toivoo, että joulupuunäytelmästä muodostuisi uusi pysyvä tapahtuma kaupungin vuosikelloon.

– Oikein tehdyllä markkinoinnilla ja hyvillä puitteilla onnistutaan varmasti houkuttelemaan paikalle ihmisiä niin Heinolasta kuin muualtakin.

Nipulia ilahduttaa myös projektin jo tähän mennessä luoma yhteisöllisyys.

– Se on koko homman alkuajatus ja päämäärä.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme