Uutiset

Sysmän kunta valmis lunastamaan koko Olavin toimintakeskuksen

Tainionvirran seurakunta neuvottelee kunnan kanssa tammikuussa.

Olavin toimintakeskus valmistui kesällä 2005. Peruskorjaus odottaa noin 15 vuoden päässä, ja kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoen mukaan yksi omistaja selkiyttäisi rakennuksen ylläpitoa. Kuva: Tuomas Tirkkonen

Sysmän kunta on lähestynyt Tainionvirran seurakuntaa ja esittänyt, että kunta olisi halukas ostamaan seurakunnan omistaman osuuden Olavin toimintakeskuksesta.

Kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki on marraskuun lopulla kuntapäättäjäjohdon pyynnöstä tiedustellut mahdollisuutta neuvotella Olavin toimintakeskuksen tiloista osana uutta, suunnitteilla olevaa koulukeskusta.

Kitkiöjoki sanoo, että kunnalla on käynnissä sydänkoulu-hanke, jossa yhtenä vaihtoehtona on noussut esiin sijoittaa osa koulun toiminnoista Olavin toimintakeskukseen.

– Toimintakeskuksen käyttäminen vähentäisi uudisrakentamisen tarvetta.

Katsomme millaisilla ajatuksilla ja ehdoilla kunta olisi valmis ostamaan toimintakeskuksen. Kirkkoherra Jeremias Sankari

Nyt on ensimmäistä kertaa yhdessä mietitty sitä, olisiko toimintakeskus paremmin hyödynnettävissä kunnan tarpeisiin.

– Yksi omistaja myös selkiyttäisi esimerkiksi ylläpidon järjestämistä. Väki vähenee niin Sysmässä kuin seurakunnassakin, ja on entistä tarkemmin harkittava mitä tiloja on varaa ylläpitää.

Olavin toimintakeskuksen peruskorjaus odottaa noin 15 vuoden päässä.

Kitkiöjoki näkee tarjouksen tilanteena, josta molempien on mahdollista hyötyä.

– Pidän järkevänä sellaista ratkaisua, jossa voidaan edistää sekä seurakunnan asiaa että Sysmän kouluhanketta.

Kirkkoneuvosto päätti jatkaa neuvotteluja kunnan kanssa

Tainionvirran seurakunnan kirkkoneuvosto päätti viime viikolla, että se jatkaa Olavin toimintakeskukseen liittyviä neuvotteluja Sysmän kunnan kanssa.

Seurakunnan kirkkoherra Jeremias Sankari sanoo, että aiheesta keskusteltiin kirkkoneuvoston kokouksessa vilkkaasti.

– Neuvosto kuitenkin päätti, että katsomme millaisilla ajatuksilla ja ehdoilla kunta olisi valmis ostamaan toimintakeskuksen.

Oman kantansa pohjaksi seurakunnalla tulee olla myös käsitys siitä, miten sen on mahdollista saada käyttöönsä tarvitsemansa tilat.

Kitkiöjoki sanoo, että seurakunnan ilmoitettua neuvotteluhalukkuudestaan on ryhdyttävä selvittämään tarkemmin muun muassa sitä, millaisista hinnoista puhutaan.

Kunnan on selvitettävä tarkkaan myös muiden vaihtoehtojen kustannukset. Ilman muutostöitä ei toimintakeskuskaan koulukäyttöön sovi.

Kunta tekee ratkaisun uuden koulun paikasta helmikuun aikana. Kitkiöjoen mukaan aikataulusuunnitelmissa on varauduttu myös siihen, että syksyyn 2022 mennessä ehditään tarvittaessa toteuttaa uudisrakentamistakin. Toimintakeskuksen liikuntatilat hyödynnetään kaikissa selvittelyssä olevissa ratkaisuvaihtoehdoissa.

Sankari toteaa, että ennen helmikuuta on oltava selvillä onko seurakunta valmis myymään osuutensa toimintakeskuksesta. Myös kirkkovaltuuston on ennen tulevaa neuvottelua kokoonnuttava tekemään asiasta päätös.

Tammikuussa neuvotellaan jälleen

Seurakunta ja Sysmän kunta istuvat neuvottelupöytään tammikuun 14. päivä, jolloin otetaan keskusteltavaksi toimintakeskuksen myyntihinta.

Seurakunnan on hinnan lisäksi pohdittava myös sitä, mistä toimintakeskuksen korvaavat tilat sille mahdollisesti löytyisivät.

Sysmän keskustassa on tyhjiä tiloja, mutta niiden sopivuus seurakunnan tarpeisiin on selvitettävä.

Mikäli seurakunta myisi osuutensa Olavin toimintakeskuksesta, tilat olisivat sen käytössä toukokuuhun 2021 saakka.

Suunnitelmien mukaan Nuotta-salista olisi tulossa koulun ruokasali, jolloin seurakunnan olisi edelleen mahdollista käyttää sitä iltaisin ja viikonloppuisin. Mahdollisista vuokrakustannuksista ei ole vielä keskusteltu.

Toimintakeskus

Olavi otettiin käyttöön vuonna 2005

Olavin toimintakeskus on Sysmän kunnan ja Sysmän seurakunnan yhteinen monitoimitalo.

Toimintakeskus sijaitsee Sysmän keskustassa, kirkonkylän koulujen välittömässä läheisyydessä.

Toimintakeskus valmistui vuonna 2005.

Sen rakentamiseen myönnettiin veikkausvoittovaroista 500 000 euron avustus.

Sen rakentaminen kesti noin vuoden verran.

Olavin toimintakeskuksessa on liikuntasali Päijänne Areena, seurakuntasali Nuotta, keittiö ja nuorisotila Verkko sekä bänditila Virta, seurakunnan päiväkerhotila Poukama, kirkkoherranvirasto ja kokoustila Katiska.

Toimintakeskuksen tiloja voi vuokrata muun muassa liikuntaa, erilaisia tapahtumia, konsertteja, juhlatilaisuuksia ja kerhotapaamisia varten.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme