Uutiset

"Odottelimme ministeriön ohjeita tumput suorina", muistelee maataloussihteeri Erkki Ojala aikaa, kun Suomi liittyi EU:n jäseneksi

Erkki Ojala otti onnitteluja vastaan työkavereilta ja yhteistyökumppaneilta kahvitilaisuudessa tiistaina. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Erkki Ojala jos joku tuntee maanviljelijöiden ilot ja surut, sillä hän on toiminut Pertunmaan maaseutusihteerinä neljällä eri vuosikymmenellä. Nyt työ on lähes maalissa. Jäljellä on kolme työpäivää, joiden jälkeen pitkäaikainen viranhaltija jää eläkkeelle. Tiistaina Ojalan läksiäisissä Pertunmaan kunnantalolla kerrottiin muun muassa seuraavaa: jos viljelijälle tuli tenkkapoo, Erkin sai langanpäähän vaikka virka-aika oli jo ehtinyt päättyä. Viljelijällä ei ollut huolta siitä, että häntä olisi ollut vastassa joko puhelimen vastaaja tai kasvoton virkamies.

Välillä tilakäynneillä sattui ja tapahtui. Kuten kerran, kun Ojala tarpoi pellolla lumihangessa ja tiputti sinne kaikki avaimensa. Muistitiedon mukaan ilmoille ei päässyt yhtään ainutta kirosanaa.

Käännekohtana A-studion haastattelu

Tosipaikan tullen Ojala on kuitenkin valmis toimimaan ja tekemään sen varsin riuskasti. Nuorena miehenä hän pääsi opiskelemaan Mustialan maatalousopistosta. Ojala halusi Mustialaan, koska se sijaitsi lähellä hänen kotipaikkaansa Kalvolaa. Mutta vastassa olikin pahemman luokan yllätys.

– Kyseessä oli varsinainen simputuslaitos. Sitä ei voi uskoa, mitä kaikkea siellä jouduin kokemaan. Olin siellä yhden viikon ja lähdin pois. Niin teki kaksi muutakin oppilasta, Ojala kertoo.

Hän kirjoitti kokemuksistaan mielipidekirjoituksen Helsingin Sanomiin. Siitä pyörähti liikkeelle iso ratas: Ojalaa haastateltiin Ylen A-studioon, jonka jälkeen eduskunnan oikeusasiamies otti asian käsittelyyn. Loppuratkaisu oli, että Ojala ja kaksi muuta Mustialasta lähtenyttä opiskelijaa saivat valita opiskelupaikan mistä tahansa suomalaisesta maatalousopistosta.

Pertunmaan piti olla vain välietappi

Ojala joutui valinnan eteen. Hän oli ehtinyt vaihtaa alaa ja työskenteli rakennuspiirtäjänä. Työ oli mieleistä, mutta asuinolosuhteet pääkaupunkiseudulla eivät. Siksi Ojala päätti ottaa vastaan opiskelupaikan Hyvinkään maatalousopistosta. Hän valmistui agrologiksi vuonna 1982. Vielä samana vuonna hän aloitti työt Pertunmaan kunnassa.

– Minun ei pitänyt viipyä Pertunmaalla kovin pitkään, Ojala kertoo.

Sattuma kuitenkin puuttui peliin, kun hän tapasi Pertunmaalla nykyisen vaimonsa. Sitten vuodet vain vierivät ja viranhoito vei mennessään.

Liitos EU:hun on yhä mielessä

Työuran suurin murros osui vuoteen 1995, kun Suomi liittyi EU:hun.

– Ministeriö joutui tekemään ohjeet tyhjästä. Odottelimme niitä tumput suorina, Ojala muistelee.

Tuolloin ministerinä oli Kalevi Hemilä, joka totesi ykskantaan että jokaiseen kuntaan tarvitaan kunnon tietokoneet. Valtio tuki tuolloin kuntia atk-hankinnoissa.

Myös tilakäynnit ovat jääneet elävästi mieleen.

– Tuottajille maksettiin varastokorvauksia viljoista. Jos varastoitavan viljan määrässä oli epäselvyyksiä, kävimme paikan päällä mittaamassa laarit.

Tukioikeuksiin pitäisi saada muutoksia

Nykyään Pertunmaalla on noin 80 EU-tukia saavaa viljelijää. EU-tukien haku on monelle viljelijälle stressin aihe. Nykyään hakemuksen tekoa helpottaa tietokoneohjelma, joka kyllä herjaa jos ohjelmaan yrittää syöttää ristiriitaista tai väärää tietoa. Toisaalta maaseutuhallinto käy parhaillaan läpi suurta murrosta. Pertunmaa on jo ulkoistanut koko maaseutuhallintonsa Mikkelin kaupungin hoitoon. Tämä tarkoittaa sitä, että enää virkamies ei ole lähellä eikä todennäköisesti tavoitettavissa virka-aikojen ulkopuolella.

EU:n byrokraattisuutta kritisoidaan useasti. Mitä Erkki Ojala muuttaisi nykyisistä EU-lainsäädännöstä viljelijöiden arjen helpottamiseksi?

– Tukioikeudet pitäisi muuttaa. Nykyiset tukioikeudet ovat ongelmallisia erityisesti vuokrapeltojen osalta. Peltoa vuokratessa tukioikeus pitää siirtää vuokralaisen nimiin kahdessa vuodessa. Muuten käy niin, että pelto menee kansalliseen varantoon eli tukioikeudet menetetään perus- ja viherryttämistuen osalta, Ojala kertoo.

Kuka

Erkki Ojala

Pertunmaan maaseutusihteeri, aloitti virassa vuonna 1982. Jää eläkkeelle tammikuun alussa.

Syntynyt Kalvolassa Kanta-Hämeessä.

Valmistunut agrolokiksi Hyvinkään maatalousopistosta vuonna 1982.

Työskennellyt ennen valmistumistaan rakennuspiirtäjänä Ekono oy:ssa ja Insinööritoimisto Magnus Malmberg Ky:ssä. Piirtänyt muun muassa sisääntuloväyliä Olkiluodon ydinvoimalaan.

Vastasi maaseutusihteerin tehtävien lisäksi valokuituverkon rakentamisesta Pertunmaalle. Valokuituverkon rakentaminen aloitettiin pilottiprojektina vuonna 2010.

Asuu Pertunmaalla. Harrastaa pyöräilyä ja penkkiurheilua.

Innostuu erityisesti jalkapallosta. Kävi katsomassa jalkapallon EM-kisojen karsintapelit Suomen joukkueen osalta Italiassa, Ateenassa, Tampereella ja Turussa. Aikoo yrittää onneaan arpajaisissa, joissa ratkotaan ketkä saavat ostaa EM-kisalippuja Suomen peleihin Tanskassa ja Pietarissa.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme