Uutiset

Nelostien varressa on lojunut rekka jo yli kaksi viikkoa – "Ensi viikolla pitäisi alkaa tapahtua"

Täysperävaunullinen rekka vahingoittui pahoin, kun se ajautui ulos ajoradalta ja törmäsi kallioleikkaukseen Heinolassa lauantaina 23. marraskuuta. Kuva: Ari Viuhko

Nelostien varressa Heinolassa pitkään lojunut rekka saatetaan vihdoin siirtää pois tien varresta ensi viikolla, kertoo aluevastaava Jan Berghäll ely-keskuksesta.

 – Ensi viikolla pitäisi jo alkaa tapahtua. Rekka ei aiheuta vaaraa tielläliikkujille, mutta pois se olisi saatava, Berghäll sanoo.

Rekan siirtopäätöksen tekee Lapin ely-keskus, joka vastaa ajoneuvojen siirtopäätösten tekemisestä valtakunnallisesti. Berghäll oli yhteydessä Lappiin Nelostien varrella olevan rekan takia viimeksi viime viikolla.

– Silloin he ajattelivat vielä niin, että odottelevat hetken, jos omistaja hoitaisi asian.

"Vastuu omistajan"

Berghäll sanoo, että vastuu tien varteen jääneen ajoneuvon siirtämisestä on sen omistajan. Tässä tapauksessa omistaja on ulkomaalainen, Puolasta. Aluevastaava sanoo, että ulkomaan kilvissä olevien ajoneuvojen vakuutusyhtiöitä voi olla hankalaa tai vaikeaa tavoittaa, jos ajoneuvon omistaja ei itse ole ollut asiassa aloitteellinen.

Jos lopulta käy niin, että omistaja ei hoida velvollisuuksiaan, jää ajoneuvon siirrättäminen ely-keskuksen vastuulle. Siirtämisen hoitaa Nelostiellä Lahden ja Heinolan välissä tien hoitourakoitsija YIT. Kulut jäävät valtion maksettaviksi, jos niitä ei saada vakuutusyhtiöltä.

– Siirron kulut nousevat lähemmäksi 10 000 euroa, Berghäll arvioi.

Kuluja syntyy liikennejärjestelyistä sekä nosto- ja siirtokalustosta. Ajoliuskan ja kaiteiden muotoileminen on kallista, jos niitä joutuu onnettomuuspaikalla korjaamaan, Berghäll sanoo.

Aiheuttanut turhia hälytystehtäviä

Liikenneonnettomuudessa romuttunut täysperävaunullinen rekka vahingoittui pahoin, kun se ajautui ulos ajoradalta ja törmäsi kallioleikkaukseen Heinolassa lauantaina 23. marraskuuta. Sen lastina olleet paperirullat korjattiin heti talteen, mutta rekka siirrettiin tien varteen poiskuljettamista varten.

Lähes kolme viikkoa siirtoa odottanut rekka on herättänyt ohiajaneiden autoilijoiden huomion. Se on aiheuttanut myös turhia hälytystehtäviä Päijät-Hämeen pelastuslaitokselle.

Berghäll sanoo, että hänen vastuualueellaan Päijät-Hämeessä ely-keskus antaa vuosittain noin 50 siirtopäätöstä ajoneuvoista. Yleensä päätöksen kohteena ovat tien poskeen hylätyt henkilöautot. Talviaikaan ne pyritään siirtämään mahdollisimman nopeasti, sillä lumen alle jäädessään ne aiheuttavat ison riskin tielläliikkujille.

– Harvemmin hylättynä on ollut rekkaa. On levähdysalueille jätetty veneitäkin, Berghäll sanoo.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme