Uutiset

Vuokralaisen mielestä säännöstely on syönyt mökkitonttia – vaati Heinolan kaupungilta vuokranalennusta

Ruotsalaista ja Konnivettä säännöstellään Kalkkistenkosken padon (kuvassa) ja Vuolenkosken voimalaitospadon avulla. Kuva: Katja Luoma

Kymijoen vesistöön kuuluvan järviparin Konnivesi-Ruotsalaisen säännöstely ei puhuta ranta-asukkaita enää juuri laisinkaan. Jotain sentään.

Eräs Heinolan kaupungilta saaripalstan vuokrannut nainen katsoo, että palstan pinta-ala on kuudenneksen pienempi kuin vuokrasopimukseen on kirjattu. Palsta sijaitsee Konnivedellä kansallisen kaupunkipuiston alueella.

Hän on ollut vuokralaisena vuosituhannen alkupuolelta lähtien. Palstan pienuuteen hän kiinnitti huomiota runsaat viisi vuotta sitten.

Hän vaati kaupungilta palstan pinta-alan oikaisua ja muutosta vuokrasopimuksen. Kaupunki hylkäsi vaatimuksen, samoin uuden vaatimuksen.

Vuokralainen lähestyi kaupunkia kolmannen kerran, nyt juristin kautta. Tämänkin vaatimuksen kaupunki hylkäsi. Se viittasi sopimustekstiin, jonka mukaan vuokrattu alue on osoitettu kartalla "likimääräisesti". Neliöitä ei ole mitattu tarkasti.

Nainen haastoi kaupungin oikeuteen. Hän toisti kanteessaan jo alkuperäisessä vaatimuksessaan esittämänsä näkemyksen, jonka mukaan Konniveden säännöstelystä johtuva vedenpinnan vaihtelu on syönyt hiekkapohjaista niemipalstaa.

– Jos maa on syöpynyt pois, en minä vesialuetta halua vuokrata, hän kirjoitti.

Palstan alkuperäinen vuokrasopimus on vuodelta 1950, säännöstely alkoi 1959.

Palstan pienentäminen ei käynyt päinsä

Vuokralainen ja kaupungin edustajat pääsivät tuomioistuinsovittelussa sovintoon, jonka ehdot kaupunginhallitus vuokranantajan puolesta hyväksyi.

Sovinnon mukaan vuokrasopimusta muutetaan niin, että palstan pinta-ala on kuudenneksen vanhaa sopimusta pienempi. Vuokran suuruus laskee vastaavasti. Muutokset tulevat voimaan ensi vuoden alussa.

Vuokrasopimukseen kirjattu pinta-alatieto perustuu vuokralaisen mittauksiin.

Nainen olisi halunnut pienentää vuokrapalstaa myös sillä perusteella, ettei hänellä ole palstan takamaalle käyttöä. "Joutavaa maata" on 200 neliömetriä. Tähän vuokranantaja ei suostunut.

Käräjäoikeus vahvisti sovintosopimuksen viikkoa ennen joulua. Sen mukaan asianosaiset vastaavat omista oikeudenkäyntikuluistaan.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat