Uutiset

Pirkko Pääkkönen ei tullutkaan toimeen ilman multaa – Hartolasta löytyi rivitaloasunto, jossa oli sopivan pieni piha

Pääkkösen mielestä rivitalo on helppo vaihtoehto seniori-ikäisten loma-asumiseen.

Pirkko Pääkkönen pitää Hartolan kauniista kirkosta ja sen ympäristöstä. Hän haluaisi ryhtyä tiekirkko-oppaaksi tulevana kesänä. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Kolme vuotta sitten Pirkko Pääkkönen alkoi selata asuntoilmoituksia netistä. Hän oli tullut siihen tulokseen, ettei enää tulisi toimeen ilman multaa.

Eläkkeellä olevalla Pääkkösellä oli ollut siirtolapuutarhamökki Iitissä joitakin vuosia sitten. Hän oli luopunut siitä, kun sen hoitaminen oli alkanut käydä turhan työlääksi. Kun hän sai mökin myydyksi, hän ei kaivannut pihatöitä muutamaan vuoteen ja oli tyytyväinen kerrostaloasunnossaan Mäntsälässä.

Sitten hän alkoi haaveilla vapaa-ajan asunnosta, jossa voisi hoitaa kesäisin pientä pihaa, mutta jonka hoito olisi yhden ihmisen hallittavissa. Hartolassa oli myynnissä edullisia asuntoja, joten hän päätti tulla tutustumaan paikkakuntaan.

Eräs pieni rivitaloasunto tuntui olevan juuri se, mitä hän etsi. Joulukuussa 2016 hänestä tuli asunnon omistaja.

Rivitalossa voi saada samat mökin edut, mutta työtä on huomattavasti vähemmän kuin perinteisellä kesämökillä. Hartolan loma-asukas Pirkko Pääkkönen

– Tuntui heti siltä, että sen on oltava tämä. Ihastuin ensisilmäyksellä pihaan, ympäristöön ja lähellä olevaan puukujaan, hän kertoo.

"Tunnen kuuluvani joukkoon"

Pääkkönen kotiutui nopeasti kakkoskotiinsa ja ”mökkikuntaansa”. Hän kertoo yllättyneensä siitä, miten positiivisesti taloyhtiön asukkaat ja muut hartolalaiset ottivat hänet vastaan.

– Oli suuri onnenkantamoinen, että satuin valitsemaan lomapaikakseni juuri Hartolan. Puheet jäyhistä hämäläisistä eivät pitäneet lainkaan paikkansa. Täällä olen kokenut kuuluvani joukkoon. Mäntsälässä samanlainen yhteenkuuluvuuden tunne on puuttunut.

Pääkkönen viettää nykyisin suurimman osan ajastaan Hartolassa. Luonnon rauha merkitsee hänelle paljon. Hän ui mielellään Tainionvirrassa ja nauttii pienistä asioista, kuten siitä, että voi pestä matot ulkona matonpesupaikalla.

– Kesät tahtovat olla kiireistä aikaa, sillä innostuin uudestaan kasvimaan hoidosta ja hankin viljelypalstan kävelymatkan päästä. Palstalla voi myös kokeilla uusia asioita, kuten tomaattien kasvattamista kasvihuoneessa. Syksyisin kutsuvat marja- ja sienimetsät ja lenkkipolut. Taloyhtiössämme on hyvä kylmävarasto, jossa voi säilyttää syksyn satoa, hän kertoo.

Hartolassa voi harrastaa monia asioita

Pääkköstä pitävät Hartolassa myös monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Käsityöihmisenä hän viihtyy Taitajien tuvalla, jossa on opetellut muun muassa betoni- ja mosaiikkitöiden tekemistä. Hän on ollut mukana myös seurakunnan toiminnassa. Liikuntaryhmiin hän ei ole vielä ehtinyt osallistua, mutta ohjatut jumpat kiinnostaisivat.

Hartola saa kiitosta myös ystävällisestä apteekki- ja kirjastopalvelustaan.

– Kirjastovirkailijat ovat oppineet tuntemaan minut ja osaavat suositella kirjoja, joista arvelevat minun pitävän. En ole saanut näin hyvää asiakaspalvelua vielä missään, hän kehuu.

Loma-asunto tarjoaa vaihtelua elämään

Pääkköseltä on usein kysytty, miksi hän ei ole muuttanut Hartolaan pysyvästi, mutta ainakin toistaiseksi hän on tyytyväinen asumisratkaisuunsa.

– Kummassakin kunnassa on sama puute, eli huonot linja-autoyhteydet. Matkustaisin bussilla useammin, jos se olisi mahdollista. Mäntsälässä voin olla lähellä tytärtäni ja matkustaa nopeasti Helsinkiin kulttuuritarjonnan pariin. Pidän siitä, että elämässä on vaihtelua, ja siksi olen viettänyt kylmimpiä talvikuukausia myös Portugalissa.

Pääkkönen toivoo, että muutkin seniori-ikäiset huomaisivat, että rivitaloasunto sopii mainiosti loma-asumiseen.

– Rivitalossa voi saada samat mökin edut, mutta työtä on huomattavasti vähemmän kuin perinteisellä kesämökillä, hän sanoo.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat