Uutiset

Heinolan kotihoito joutui luopumaan vartijoista, yöhoidon kilpailuttaminen harkintaan

Vartijat eivät enää saa tehdä turvapuhelinkäyntejä. Valvira ei hyväksynyt Heinolan suunnitelmaa.

Heinolan kaupungin kotihoito käy Raili Ollikaisen kotona aamuisin. Aamutoimien jälkeen lähihoitaja Kirsi Niilivuo-Saarelaisella on hetki aikaa jutusteluun. Kuva: Taina Kivijärvi

Heinolan kaupungin kotihoidon turvapuhelinkäynnit muuttuivat 7. tammikuuta. Vielä loppiaisena kotiin lähti Securitaksen vartija, mutta nyt asukkaan luokse menee kotihoidon työntekijä.

Kaupungin kotihoito pyysi syksyllä Valviralta kannanottoa suunnitelmaan, jossa vartija voisi jatkossakin mennä ensimmäisenä asiakkaan kotiin, jos kotihoidon työntekijä on kiinni toisessa tehtävässä.

Vartijat eivät tee hoito- tai hoivatoimenpiteitä. Kotihoidon työntekijä tulisi viipymättä paikalle arvioimaan asiakkaan hoidon tarpeen.

Valvira ei hyväksynyt Heinolan suunnitelmaa. Sen mukaan kotiin annettavien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen yöaikaista toimintaa ei voida jättää vartijapalvelujen varaan.

Jos yöhoito ulkoistetaan, se vapauttaa resursseja päiväaikaiseen toimintaan. Kotihoidon palvelupäällikkö Marjatta Lahti

Kotihoidosta tulee arviointikäyntiin johtavia turvapuhelinhälytyksiä kuukausittain noin 40. Monesti ne koskevat kaatumisia.

Stella Kotipalvelut oy välittää avunpyynnöt tarvittaessa eteenpäin.

– Voi olla, ettei turvapuhelinhälytyksiä tule jonain yönä yhtään, mutta joskus niitä voi olla useampikin, kaupungin vanhus- ja hoivapalvelujohtaja Riitta West kertoo.

Heinolalainen Raili Ollikainen on hälyttänyt turvarannekkeella apua kaatuessaan kotonaan. Kuva: Taina Kivijärvi

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on kilpailuttamassa turvapuhelinhälytykset, yöhoidon ja siihen liittyvät sosiaalipäivystyksen käynnit. Heinolassa selvitetään, lähteekö se mukaan kilpailutuksiin.

– Käytännössä työllistävät turvapuhelinhälytykset ja yöhoito. Sosiaalipäivystyksen hälytykset ovat yksittäisiä, kotihoidon palvelupäällikkö Marjatta Lahti kertoo.

Yöhoidossa yksi lähihoitaja

Heinolassa kotihoidon yöhoito käsittää tällä hetkellä yhden lähihoitajan.

– Jos yöhoito ulkoistetaan, se vapauttaa resursseja päiväaikaiseen toimintaan etenkin jos sairaanhoitaja olisi iltavuorossa tarvittaessa tekemässä hoidon tarpeen arviointia ja ennakointia. Silloin yöhoidon tarve voi vähentyä, Lahti sanoo.

Sosiaalipäivystyksen puhelut on keskitetty Lahteen.

– Kun sosiaalipäivystykseen tulee yhteydenotto, kaupungissa pitää olla taho, joka käy tarkistamassa tilanteen. Heinolassa se on ollut kotihoito, koska kaupungissa ei ole muuta päivystystä, Lahti kertoo.

Kyse on monesti kotihoidon ulkopuolella olevista ikäihmisistä, joiden hätä ei vaadi ambulanssia.

Heinolassa on käytössä kotihoidon palveluseteli, jolla asiakas voi ostaa palvelun yksityiseltä.

Hykyssä käynnistyi vuoden alussa kotihoidon käänteinen palveluseteli. Hyky laskuttaa asiakasta kotihoidon maksujen perusteella. Asiakkaalle hinta on sama, otti hän kotihoidon kaupungin omana palveluna tai palvelusetelillä.

Heinola seuraa Hykyn kokemuksia. Jos ne ovat hyvät, virkamiehet valmistelevat asiaa sote-lautakunnalle.

– Käänteinen palveluseteli on valinnanmahdollisuus kaikille ikäihmisille eikä vain niille, joilla on enemmän rahaa, West sanoo.

Taina Kivijärvi
taina.kivijarvi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat