Uutiset

Nuoramoisissa tehtiin paperia - Pajat pyörillä -projekti tuo taidetyöpajat Päijät-Hämeen pieniin kouluihin

Sysmän Nuoramoisten koulu sai olla ensimmäisenä kouluna vastaanottamassa lahtelaisen kulttuuri- ja taideyhdistys Painovoima ry:n Pajat pyörillä -projektin taidetyöpajoja.

Pajoissa jokaisella koululaisella oli mahdollisuus tutustua piirtämiseen, maalaamiseen, taidegrafiikan alkeisiin ja paperin tekemiseen.

Projektipäällikkönä toimiva taidegraafikko Pekka Litmanen veti paperipajaa, jossa raaka-aineena käytettiin kierrätyspuuvillaa.

Hän alusti 5.–6.-luokan oppilaita kertomalla, että Suomessa tulee vuosittain jopa 70 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä. Tästä suuri osa on teollisuuden tuottamaa.

Hän toi esille myös paperin pitkän historian, ja että sitä on tehty monilla eri tekniikoilla. Vanhimmat paperit saattavat olla jopa 600 vuotta vanhoja.

– Kiertotaloudessa on tarkoitus käyttää tätä jätettä tekemällä muun muassa uusio- ja taidepaperia. Mielikuvituksen avulla jätteestä voi tehdä vaikka mitä, muistutti Litmanen.

Mukavaa vaihtelua

Oppilaat tiesivät paperin nykyisellään olevan puusta lähtöisin. Historia vuosisatojen takaa oli sitävastoin vieraampaa. Otto Vettenranta ei aiemmin ollut paperia tehnyt, mutta asia kiinnosti.

– Tämä päivä on oikein mukavaa vaihtelua kevätlukukauden alkuun. Esille tuli monta uutta asiaa, pohti Vettenranta.

Nelli Sorri kuudennelta luokalta tiesi, että paperi tulee pääsääntöisesti puusta, mutta sen historia on vieraampaa. Kuudesluokkalainen Annabella Punakallio piti hyvänä, että paperin historiaa kerrottiin tarkemmin. Samoin hän otti laajemman kannan kierrätykseen.

– Meillä kotona lajitellaan monin tavoin, kierrätetään ja kompostoidaan. Pieniksi jääneitä vaatteita menee sukulaisilleni ja meidän hakekattilaan menee sinne soveltuva energiajäte, tarkensi Punakallio.

Kiertotalouden Punakallio näkee hyvänä sen vuoksi, että pienillä asioilla jokainen voi tehdä jotakin maapallon hyväksi.

Hyvä tietopaketti

Pekka Litmanen kertoi, että hankkeen tarkoitus on tuoda taidetyöpajat pieniin sivukylissä sijaitseviin kouluihin, jolloin koululaisten ei tarvitse lähteä hakemaan näitä kokemuksia muualta.

Koulunjohtaja Janne Jokisen mukaan koulu haki mahdollisuutta jo heti syksyllä, ja näin Nuoramoinen valikoitui hankkeen ensimmäiseksi kohteeksi.

– On hyvä, että koululle saadaan ohjelmaa, eikä tarvitse lähteä hakemaan sitä muualta. Saimme erinomaisen tietopaketin, Jokinen kertoi.

Litmasen mukaan kiertävän pajan idea lähti nimenomaan pienten koulujen tarpeesta. Taidekasvatus on tärkeää, mutta kuljetusten järjestely on hankalaa kaupunkien keskustojen ulkopuolisille kouluille.

Sammonkadun entisen Lahden Taideinstituutin tiloissa järjestettävät taidepajat viedään nyt suoraan koululaisten luo. Pajat pyörillä -hanke tukee uuden opetussuunnitelman mukaista monialaista oppimista ja ilmiöoppimista.

– Todella fiksuja ja hyvin käyttäytyviä lapsia Nuoramoisissa. Koululla tehdään todella arvokasta työtä, ja on hyvä, että pienet koulut pysyvät kartalla. Tuli hyvä ja lämmin tunne käydä vierailulla Nuoramoisissa, kehui Litmanen.

Leader rahoittaa

Pajoja oli tarjolla kolme erilaista: Elämän reseptikirja -pajassa tutustuttiin piirtämiseen ja maalaamiseen kuvataiteilija ja taideterapeutti Taina de Carvalhon opastuksella. Monotypia-pajassa päästiin tutustumaan taidegraafikko Jouni Salosen johdolla taidegrafiikan saloihin.

Hanketta rahoittavat Päijänne Leader ja Euroopan Maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat