Uutiset

Noora Kumpulainen kehittää Heinolaa yhdessä asukkaiden kanssa

Heinolan uusi kaupunkikehityssuunnittelija tarttui täydelliseen työhön, vaikka se tarkoitti hyppäystä vakituisesta työstä määräaikaiseksi.

Maaherranpuiston leikkikenttä on Heinolan kaupunkikehityssuunnittelijan Noora Kumpulaisen mukaan yksi kaupungin lähiaikojen kehityskohteista. Kuva: Sari Asikainen

Työ kuulosti täydelliseltä.

Siinä syy, miksi iittiläinen Noora Kumpulainen päätti hypätä vakituisesta työpaikastaan kahden vuoden määräaikaiseen pestiin Heinolan kaupungin palkkalistoille.

Tarjolle tullut Heinolassa täysin uusi kaupunkikehityssuunnittelijan työ oli liian hyvä ohitettavaksi.

– Tämä oli hieno tilaisuus, josta saan kokemusta tulevaisuutta varten, joulukuussa uudessa työssään aloittanut Kumpulainen kertoo.

Heinola on juuri sopivan kokoinen paikka uusien tapojen kokeilemiseen ja kehittämiseen. Isompi organisaatio olisi ehkä liian jäykkä. Kaupunkikehityssuunnittelija Noora Kumpulainen

Kumpulainen ei suinkaan sukella syvään päähän ensimmäistä kertaa. Yrittäjäperheen lapsi on nuoruudestaan saakka haaveillut luovan alan työstä, ja myös suunnannut kohti unelmiaan: opiskellut valokuvausta ja sisustussuunnittelua, matkustellut, kerryttänyt työkokemusta useilla eri aloilla – ja rakentanut talon.

Äitiyslomalle jäätyään Kumpulainen päätti palata opiskeluiden pariin, ja kesällä 2018 hän valmistui tuote- ja palvelumuotoilijaksi. Uudessa työssään Kumpulainen pääsee yhdistämään tilasuunnittelun, markkinoinnin ja asiakasymmärryksen osaamistaan aivan uudella tavalla.

– Heinola on juuri sopivan kokoinen paikka uusien tapojen kokeilemiseen ja kehittämiseen. Isompi organisaatio olisi ehkä liian jäykkä, Kumpulainen pohtii.

Asukkaat mukaan

Kumpulaisen työhön kuuluu kokeilla ja kehittää kaupunkisuunnittelua vuorovaikutteisesti ja asukkaita osallistaen. Tavoitteena on siis aktivoida kaupunkilaiset kehittämään omaa elinympäristöään – kaikkien yhteistä kaupunkia.

– Eli esimerkiksi aina kun uudistetaan jotakin, kysytään tulevilta käyttäjiltä heidän ajatuksiaan ja toiveitaan. Tehtäväni on kuunnella mitä halutaan ja havainnoida tarpeita.

Käyttäjien toiveiden kartoittaminen koetaan usein hitaaksi ja vaivalloiseksi. Näin ei tarvitse olla, kunhan asiat tehdään tehokkaasti, Kumpulainen vakuuttaa.

– Lisäksi kaikille voidaan löytää sopiva tapa vaikuttaa. Toiset osallistuvat mielellään lyhyeen kyselyyn, toiset haastatteluihin tai työpajoihin, Kumpulainen listaa.

Kumpulaiseen voi ottaa yhteyttä esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Kuva: Sari Asikainen

Kumpulainen myös kannustaa asukkaita ottamaan aktiivisesti yhteyttä mieltä askarruttavissa asioissa joko suoraan häneen tai Heinolan kaupungin verkkosivuilta löytyvän palautepalvelun kautta.

Sosiaalinen media apuna

Kumpulainen lupaa kysellä aktiivisesti asukkaiden mielipiteitä erilaisista kehityskohteista. Etenkin ruuhkavuosien keskellä eläviä työikäisiä halutaan aktivoida sosiaalisen median avulla.

– Lasten ja ikäihmisten kanssa on helppo tehdä yhteistyötä ja heidän tavoittamisensa on helppoa, ja myös nuorten kanssa työskentely sujuu kunhan luottamus ensin rakentuu. Työikäiset ovat haasteellisin ryhmä, Kumpulainen näkee.

Kumpulainen toivoo, että hän voisi työnsä kautta saada asukkaat ymmärtämään, mitä kaikkea elinympäristössä on mahdollista muuttaa – ja samalla tuoda pienetkin muutokset näkyviksi.

Kumpulainen lupaa pitää silmät ja korvat auki. Hän tutkii mitä muualla Suomessa ja maailmalla tehdään, ja kuinka samat asiat voisivat sopia Heinolaan. Tärkeää on myös tulla tutuiksi paikallisten toimijoiden ja ihmisten kanssa.

– Heinolassa on paljon aktiivisia ihmisiä, jotka pitää saada puhaltamaan yhteen hiileen, Kumpulainen näkee.

Tällä hetkellä Kumpulaisella on työn alla esimerkiksi kaupunginosaidentiteetti-projekti.

Kuka?

Noora Kumpulainen

Kotoisin Lahdesta, asuu nykyisin Iitissä.

Perheeseen kuuluvat puoliso, esikouluikäinen tytär ja jämtlanninpystykorva.

Koulutukseltaan tuote- ja palvelumuotoilija. Opiskellut myös muun muassa valokuvausta ja sisustussuunnittelua.

Aloitti joulukuussa Heinolan määräaikaisena kaupunkikehityssuunnittelijana. Määräaikaisuuden pituus on kaksi vuotta.

Siirtyi Heinolaan Novart oy:stä yritysmyynnin suunnittelutehtävistä.

Harrastaa valokuvausta, lenkkeilyä ja luonnonantimia.

Kumpulaiseen voi ottaa yhteyttä ja hänen työtään seurata sosiaalisen median puolella Facebookissa (@kaupunkikehityssuunnittelija) ja Instagramissa (@kaupunkisuunnitteluaheinolassa).

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat