Uutiset

Asukkaat ja henkilökunta totuttelevat vielä uuteen Sahanniemessä

Heinolan Tommolassa sijaitsevaan uuteen kehitysvammaisten asumisyksikköön päästiin muuttamaan viivästysten jälkeen noin kuukausi sitten.

Hoitaja Auli Marttila ja asukas Sipi Helenius totuttelevat vielä Sahanniemen asumisyksikön uusiin tiloihin. Kuva: Sari Asikainen

Uusi Sahanniemen asumisyksikkö Tommolassa on ollut nyt asuttuna liki päivälleen kuukauden verran. Muutto siirtyi alkuperäisestä aikataulusta muutamalla kuukaudella – alun perin muuttopäivän piti olla jo lokakuussa.

Monet tavarat ja käytännöt hakevat vielä paikkaansa ja sekä työntekijät että asukkaat vielä totuttelevat uuteen, mutta tiloihin ollaan pääosin tyytyväisiä.

– Pala palalta alkaa näyttää kodilta, palvelupäällikkö Tiina Hurme arvioi.

Kehitysvammaisten asumisyksikkönä toimivan Sahanniemen vanhoista rakennuksista käytössä on vielä vuonna 2011 valmistunut rakennus. Kolmen sisäilmaongelmista kärsineen puretun rakennuksen tilalle on noussut kaksi uutta, joista toinen on kaksikerroksinen.

Muutto on vaatinut asukkailta ja henkilökunnalta paljon. Palvelupäällikkö Tiina Hurme

Avaruutta ja valoisuutta

Sahanniemen asukkaat ehtivät olla evakossa hotelli Valon tiloissa kolmisen vuotta. Kaupunki luopui väistötiloista lopullisesti tällä viikolla.

Sahanniemen yksikössä on 22 asukaspaikkaa, ja talo on tällä hetkellä täynnä. Vanhojen sahanniemeläisten lisäksi yksikössä asuu myös kaksi Kirkonkylässä toimineen Kaislakodin entistä asukasta.

– Lisäksi täällä on yksi lyhytaikaispaikka kotona asuvia kehitysvammaisia varten, jotka asuvat täällä omaisten vapaapäivinä, palveluesimies Anne Lindholm-Meriluoto lisää.

Lindholm-Meriluoto kertoo, että etenkin väistötiloihin verrattuna uudet tilat ovat selkeästi avarammat ja valoisammat.

– Jokaisella asukkaalla on oma 25-neliöinen huone omalla kylpyhuoneella. Yhden asukkaan omaiset ovat hankkineet huoneeseen vuodesohvan, joten he voivat halutessaan yöpyä asukkaan luona, Lindholm-Meriluoto iloitsee.

Hoitaja Auli Marttila, palvelupäällikkö Tiina Hurme ja palveluesimies Anne Lindholm-Meriluoto Sahanniemen uudessa yksikössä. Kuva: Sari Asikainen

Omien huoneiden lisäksi rakennuksista löytyvät keittiö- ja ruokailutilat, yhteisiä oleskelutiloja ja saunat. Lisäksi henkilökuntaa varten on toimisto- ja sosiaalitiloja. Se, että henkilökunta ei ole päässyt osallistumaan tilojen suunnitteluun, näkyy joissakin ratkaisuissa.

– Harmillista on, että yksikössä ei ole tarpeeksi suurta monikäyttötilaa esimerkiksi koko yksikön yhteisiä tilaisuuksia varten, Hurme myöntää.

Ulkotilat palvelevat hyvällä säällä yhteistilaisuuksissa, ja palavereja varten tilaa etsitään jatkossa muista yksiköistä.

– Mutta koska henkilökuntaa on entistä vähemmän, voi liikkuminen muihin yksiköihin olla ajankäytön kannalta hankalaa, Hurme pohtii.

Suuria muutoksia

Aiemmin Kaislakodissa työskennellyt Sahanniemen yksikössä hoitaja työskentelevä Auli Marttila myöntää, että muutamien viime kuukausien aikana koetut muutokset ovat olleet suuria.

– On vaihtunut työpaikka, asiakkaat ja työkaverit. Kaikki, Marttila kertoo.

Marttila myöntää välillä ikävöivänsä Kaislakotia, ja etenkin sen työyhteisöä.

– Täällä yksin työskentelyä on aiempaa enemmän, ja vanhojen työkavereiden kanssa ollaan usein eri vuoroissa.

Marttila on ilokseen huomannut, että asukkaiden kotiutumista on auttanut se, että osa henkilökunnasta on tuttua. Joulunpyhien aikaan ajoittunut muutto tarkoitti kuitenkin sitä, että sijaistyövoimaa on käytetty paljon.

– Muutto on vaatinut asukkailta ja henkilökunnalta paljon, mutta kuukaudessa on saatu paljon aikaan, Hurme muistuttaa.

Osa omaisista pelkäsi, että muuton myötä erilaiset aktiviteetit kuten keilausvuorot ja muskaripiiri loppuisivat. Molemmat toiminnot ovat kuitenkin jälleen käynnistymässä.

– Ja juuri yksi asukas lähti ystävän saattamana karaokeen.

Sahanniemi

Koti yli 20 asukkaalle

Sahanniemen asumisyksikössä asuu vaikeasti kehitysvammaisia heinolalaisia.

Yksikön vanhimmat rakennukset purettiin sisäilmaongelmien vuoksi, ja asukkaat odottivat uusia rakennuksia väistössä hotelli Valossa.

Sahanniemen uudet kiinteistöt omistaa Avainsäätiö. Heinolan kaupunki on sitoutunut vuokraamaan tilat 20 vuodeksi.

Heinolan kaupunki on vastannut kehitysvammaisten ryhmäkotien toiminnasta vuodesta 2016 lähtien.

Rakennustöiden valmistuminen viivästyi useampaan kertaan. Ensimmäisten suunnitelmien mukaan valmista olisi ollut jo vuoden 2018 alussa.

Rakennushankkeen kustannukset olivat noin 2,6 miljoonaa euroa.

Tilat täyttävät Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunnan ja Aran laatimat asuntojen laatusuositukset vuodelta 2010.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat