Uutiset

Kiinteistötyöryhmä esittää useiden Heinolan kaupungin omistamien kiinteistöjen myymistä ja yhden purkamista

Työryhmän myyntilistalla ovat muun muassa vesitorni, vanha paloasema ja Heinäsaaren leirintäalueen rakennukset. Työryhmän raportti toimii kiinteistöstrategian pohjana.

Heinolan vesitorni seisoo strategisesti tärkeällä maapohjalla, jonka kiinteistötyöryhmä haluaa säilyttää kaupungin omistuksessa. Kuva: Sami Lettojärvi

Heinolan kaupunginhallituksen asettama kiinteistötyöryhmä päätyi loppuraportissaan esittämään useiden kaupungin omistamien kiinteistöjen myyntiä ja myös yhden purkamista.

Lisäksi työryhmä katsoo, että kiinteistöjen hallinta on syytä säilyttää ainakin toistaiseksi nykyisen mallin mukaisena. Pääosaa kaupungin omistamista asunnoista hallinnoi Heinolan vuokra-asunnot, muuta rakennuskantaa kaupungin tilakeskus.

Myytävien kohteiden listalta löytyy esimerkiksi Heinolan vesitorni, joka on tyhjentymässä kaupungin toiminnoista. Työryhmä ehdottaa, että rakennus myytäisiin huutokaupalla, mutta strategisesti tärkeällä paikalla oleva maapohja säilyisi kaupungin omistuksessa.

Myyntilistalla on myös Heinäsaaren leirintäalueen rakennuskanta. Työryhmä uskoo, että rakennusten myynti voisi kannustaa mahdollista ostajaa alueen kehittämiseen. Alueen maapohja vuokrattaisiin pitkällä vuokrasopimuksella.

Kylpylän entinen päärakennus on toiminut myös kirjastona. Kuva: Sami Lettojärvi

Työryhmä esittää myös Kylpylän vanhan päärakennuksen, kuivahoitorakennuksen ja asuinrakennuksen myymistä viime vuonna järjestetyn Kylpylänrannan tarjouskilpailun perusteella. Kiinteistöjen maapohja jäisi kaupungin omistukseen.

Entisen Maaherrankadun päiväkodin rakennusta esitetään myös myytäväksi Kylpylänrannan tarjouskilpailun perusteella. Vaikka maapohja ei ollut mukana tarjouskilpailussa, voidaan se työryhmän näkemyksen mukaan myydä erillisellä päätöksellä.

Paloaseman peltihalli purkuun

Myyntilistalta löytyy myös vanha paloasema. Rakennuksessa on tällä hetkellä vuokrattuna muutamia asuntoja sekä liiketiloja.

Alueella on käynnissä asemakaavan muutos, jonka luonnoksessa korttelista on tulossa asuin-, liike ja toimistorakennusalue. Kortteliin saisi sijoittaa myös vanhusten ja erityisryhmien asuintoja sekä palvelutiloja. Työryhmä katsoo, että kaavamuutoksen jälkeen rakennukset voidaan myydä tontteineen.

Paloaseman peltihallia työryhmä esittää purettavaksi. Rakennuksessa sijaitsevalle skeittihallille tulee tuolloin löytää korvaava tila.

Työryhmän myytävien kiinteistöjen listalla ovat myös entinen kirkonkylän kirjasto, Löysin maja ja tällä hetkellä Myllyojan perhepäivähoitoryhmän käytössä oleva omakotitalo.

Heinolan kaupunki omistaa reilut 40 prosenttia Kiinteistö oy Tietokeskuksesta, jonka tiloissa kaupunginkirjasto toimii. Juuri valmistuneen kuntoarvion mukaan rakennus vaatii korjauksia 1,5 miljoonaan euron edestä seuraavan kolmen vuoden aikana.

Heinolan kirjaston lastenosaston ilmettä kohennettiin vuonna 2017. Nyt kiinteistö kaipaa peruskorjausta. Kuvassa kirjastotoimenjohtaja Liisa Häyrinen. Kuva: Sami Lettojärvi

Kirjaston henkilöstö kokee sisäilmaongelmia, mutta korjauspäätöstä ei yhtiössä ole saatu aikaiseksi. Työryhmä katsoo, että kiinteistön remontti voidaan yrittää turvata hankkimalla kiinteistöyhtiön osakkeiden enemmistö.

Varavaihtoehdoksi työryhmä esittää kaupungin osakkeiden pikaista myyntiä. Tuolloin kirjastolle olisi löydettävä korvaavat tilat.

Työryhmä esittää, että Kanervalan palvelukeskuksen rakennukset siirretään Heinolan vuokra-asuntojen omaisuudeksi, ja ne voidaan tarvittaessa myydä.

Kiinteistöstrategian laadinta alkaa

Maanantaina kokoontunut Heinolan kaupunginhallitus yhtyi työryhmän näkemykseen kiinteistöhallinnan pitämisestä ennallaan. Hallitus päätti myös, että ryhmän raporttia jatkojalostetaan laatimalla kaupungin kiinteistöstrategia. Jatkovalmistelusta vastaavat elinvoima- ja tekniikkatoimialat.

Päävastuu niiden kiinteistöjen jatkojalostamisesta, joille kaupungilla ei ole käyttöä, keskitetään elinvoimatoimialalle.

Työryhmä

Puolen vuoden rutistus

Heinolan kaupunginhallituksen kesäkuussa nimeämään kiinteistötyöryhmään kuuluivat valtuutetut Raili Hilden (sd.), Tapio Väli-Torala (kok.), Tuomo Vesikko (PaHe) ja Marko Heino (ps.) sekä kaupunginjohtaja Jari Parkkonen, talousjohtaja Sanna Salminen, tekninen johtaja Harri Kuivalainen, syksyllä eläkkeelle jäänyt kiinteistöpäällikkö Ilpo Hyytiä sekä Heinolan vuokra-asuntojen toimitusjohtaja Merja Uurainen ja hallituksen puheenjohtaja Juha Hersta.

Työryhmän työn pohjana toimi omaisuuden hyödyntämistoimikunnan raportti vuodelta 2010.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat