Uutiset

Kulttuuri on tulevaisuudessa yksi vanhustenhuollon laatutekijöistä, uskoo Pertunmaan uusi kulttuurivastaava Satu Liikkanen

Tammikuisena maanantaina Rinnehovissa kuuluvat Vesivehmaan jenkan tutut sävelet. Menossa on SPR:n ystäväkerhon kokoontuminen, mutta tällä kertaa mukana on yllätysvieras. Pertunmaan uusi kulttuurivastaava Satu Liikkanen on tullut esittäytymään ja hypännyt lennosta pianon ääreen laulajia säestämään.

Liikkasen tehtävänä on kulttuuritapahtumien suunnittelu ja järjestäminen, mutta tilaisuuden tullen hän on valmis hyödyntämään myös omaa soitto- ja esiintymistaitoaan.

Gerontologia eli vanhustiede avarsi ajattelua

Kulttuurivastaavan tehtävästä järjestettiin avoin tarjouskilpailu, jonka Liikkanen voitti. Haminassa asuva Liikkanen hoitaa kulttuurivastaavan tehtäviä myös Miehikkälässä ja Virolahdella. Ne ovat vähän kuin kymenlaaksolainen versio Pertunmaasta: pieniä kuntia, joissa kulttuurivastaavalle ei riitä työtä kokoaikaisesti.

Liikkasella on laaja-alainen koulutus ja näkemys kulttuurista. Hän on suorittanut kulttuurituottajan korkeakoulututkinnon sekä teatterialan ja käsi- ja taideteollisuusalan ammattitutkinnot. Lisäksi hän on suorittanut gerontologian eli vanhustieteen opintoja. Gerontologia on avartanut hänen ajatteluaan.

– Kulttuuri antaa ikäihmisille arjen iloa ja elämyksellisyyttä. Uskon, että kulttuuri on vanhustenhuollossa tulevaisuuden laatutekijä, Liikkanen sanoo.

Jumppaa kansanmusiikin tahdissa

Liikkanen on työskennellyt kulttuurialan tehtävissä yrittäjäpohjalta vuodesta 2006. Vuosien varrella hän on osallistunut monenlaisiin hanketyöryhmiin. Yhden hankkeen aikana hän oli mukana muun muassa luomassa kansanmusiikkiin pohjautuvat jumppaohjeet.

– Normaalisti kansanmusiikki on liian nopeatempoista, jotta sen tahdissa voisi jumpata silloin kun on toimintakykyrajoitteita. Niinpä kokoonnuimme muutaman muusikon kanssa studiolle Kotkaan, jossa soitimme ja äänitimme kansanmusiikkia tavallista hitaammassa tempossa. Työryhmässä mukana ollut tanssinharrastaja suunnitteli musiikkiin sopivat jumppaohjeet. Ne soveltuvat myös tuolijumppaan.

Liikkasella on yhä hallussaan hankkeen aikana tehty vihko ja äänite. Ne ovat jatkossa pertunmaalaisten käytettävissä.

Kulttuurikasvatussuunnitelma olisi hyvä työkalu

Liikkasen mukaan kulttuurin tulee tavoittaa esteettä kaikenikäiset kuntalaiset. Siksi hän pitää tärkeänä, että tapahtumien suunnittelussa huomioidaan eri ikäryhmät. Eli esimerkiksi näin: kun konserttikeskuksen esiintyjä tulee Pertunmaalle, hänet kiinnitetään esiintymään paitsi päiväkodissa ja koulussa myös esimerkiksi täällä Rinnehovissa. Muun hyvän lisäksi se on kustannustehokasta.

Liikkanen toivoo, että Pertunmaalla tehtäisiin kulttuurikasvatussuunnitelma ainakin päiväkodeille ja kouluille, ehkä myös palvelutaloille.

– Suunnitelma voi pitää sisällään taidevierailuja kulttuurilaitoksissa, taiteilijan ohjaamia taidepajoja tai alueelliseen kulttuuriperintöön tutustumista.

Vanha-Rantalan talomuseon toiminta kaipaa uudistusta

Tapahtumapäivien lisäksi Liikkasen työkenttään kuuluu toiminnan kehittäminen Vanha-Rantalan talomuseossa.

– Talomuseon kävijämäärät ovat olleet aika vähäisiä. Museon toiminta kaipaa uudistamista. Kyseeseen voisivat tulla eri ryhmiä varten suunnitellut palvelupaketit, Liikkanen pohtii.

Yksi vaihtoehto voisi olla älypuhelinten hyödyntäminen museoympäristössä. Edullinen vaihtoehto on esimerkiksi QR-koodien käyttäminen museo-opasteissa: vierailija saa puhelimensa avulla aktivoitua QR-koodin, jonka jälkeen puhelimessa näkyy vaikkapa video entisajan pellavankäsittelystä. Näin vanhat esineet ja niiden käyttötarkoitus heräävät henkiin uudella tavalla.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat