Uutiset

Pronssinen rannerengas innosti Päivi Mannisen Sysmä-neuleisiin

Päivi Mannisen neulomissa Sysmä-aiheisissa älylapasissa on reikä etusormen kohdalla. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Pukuompelijan, suunnittelijan ja leikkaajan koulutuksen saanut sysmäläinen Päivi Manninen on saanut neulomiseensa uutta puhtia sysmäläissyntyisen historiaa ja arkeologiaa harrastavan Kalle Lappisen muinaislöydöistä.

Aiemmin omaksi ilokseen neulonut ja töitään muualle lahjoittanut Manninen oli päättänyt, että mitään kirjoneuleita hän ei ala tekemään, kahta väriäkään hän ei mielellään samaan sukkaan laita.

Kalle Lappisen Valittulan Hopeaniemestä löytämä pronssinen rannerengas tai oikeastaan sen puolikas on antanut jälleen vauhtia neulomiseen. Omien sanojensa mukaan Mannisen päässä naksahti, ja historia vie nyt käsityön kautta mennessään.

– On mielenkiintoista, että asutusta on ollut näillä seuduilla jo tuhat vuotta sitten, ja siitä todisteena pronssisen rannerenkaan puolikas. Tämä rengas vauhditti harrastukseni kehittämistä, tarkentaa Manninen.

Pronssilöydössä näkyy selkeästi vinoneliö, jonka Manninen arvelee saamiensa tietojen mukaan olevan yksi merkki skandinaavisesta ja balttilaisesta historiasta. Saamelaisessakin historiassa on hänen mukaansa vinoneliö ollut käytössä.

Manninen myös pohtii, että pronssirenkaan puolikas ei välttämättä ole tehty Suomen alueella, vaan sen juuret saattavat juontaa kauemmaksikin ihmisten liikehdinnän vuoksi.

Monelaisia neuleita

Nyt Mannisen neulepuikoilta tulee jatkuvasti uusia neuleita, joissa hän toistaa vinoneliötä eri muodoissa, eri sävyissä ja jopa eri tekniikoilla. Värit hän kokee nyt mahdollisuutena tuoda historiaa esille.

– Itse suunnittelen ja toteutan sitä, mitä nyt puikot sattuvat suoltamaan, naurahtaa Manninen.

Historian valossa hän näkee töissään viitteitä saamelais-hämäläis-viikinkiläisistä kuvioinneista..

Puikoilta on valmiiksi tullut neuleliivejä, sukkia, lapasia, säärystimiä ja huiveja. Huivin hän näkee monikäyttöisenä, sillä sitä voi kaulahuivina, hartiasaalina ja jopa pipona.

Älylaitteelle lapanen

Mannisen innovaatio on ”älylapanen”, jossa etusormen kohdalle on reikä älypuhelimen käyttöä varten. Toisaalta reiän voisi tehdä vaikkapa peukalon kohdalle. Hän on myös tehnyt usein kynsikkäiksi kutsuttuja lapasia, joissa sormien päät ovat vapaina.

– En mitään mallisuojaa ole näille töilleni hakenut. Käsitöitä useinkin apinoidaan ja otetaan vinkkejä toisten malleista ja muokataan niitä omaa silmää miellyttäviksi, Manninen tietää.

Innostus uuden suunnitteluun alkoi vajaat kaksi vuotta sitten. Nyt hän myy töitään erilaisissa myyjäisissä oman innostuksen mukaan. Myös kotoa käsin hän käy pientä kauppaa ja tarkentaa, että ilmoittaa käsitöistä saamansa pienet tulot veroilmoituksessaan.

– En ehkä ole kovin tuottelias, mutta oman innostukseni ja jaksamiseni mukaisesti neulon, sanoo Manninen.

Suur-Sysmän historian tuotteistaminen -hankkeen puitteissa hän pääsi tekemään videossa esiintyvälle Sysmän akalle päähineen, jonka neulomisessa hän käytti maanläheisiä vihreän eri sävyjä.

Mannitar-työnimellä neulovan Päivi Mannisen Sysmä-aiheisia töitä on esillä Sysmän kirjastossa Kertun kammarin lasivitriinissä. Samoin kultaseppämestari Anne Laitisen Sysmä-aiheisia koruja on esillä. Hopea-aarre on sijoitettu Ilolaan. Kaikki näyttelyt ovat esillä helmikuun loppuun saakka.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat