Uutiset

Ikäihmiset saattavat olla melkoisia verkkovelhoja - Hartolan digikinkereiltä vinkkejä arkeen

Hartolassa haluttiin pari vuotta sitten tehdä digitaalista välineistöä tutuksi ikäihmisille. Digiosaamisen tarve kasvaa, sillä henkilökohtainen palvelu karkaa yhä kauemmaksi.

Marko Torppalan johtaman Digikinkerit-hankkeen puitteissa saatiinkin ihmisiä hoitamaan itsenäisesti omia asioitaan verkossa.

Hanke päättyi, mutta digikinkerit jatkaa juoksuaan, nyt talkootyötä tekevien Kari Röksän ja Leena Nybergin johdolla. Tärkeää on asioiden hoitamisen lisäksi myös tapaamisten sosiaalinen merkitys.

Noin 20 kiinnostunutta

Kevätkauden ensimmäiseen kokoontumiseen saapui viime keskiviikkona vajaat 20 asiasta kiinnostunutta. Lähes aina on joku ensikertalainenkin joukossa.

Röksän ja Nybergin johdolla perehdytään käytännönläheisesti hoitamaan muun muassa omia terveyteen, pankkiliikenteeseen ja verotukseen liittyviä asioita. Röksä ja Nyberg eivät koe itseään varsinaisesti opettajiksi, mieluummin innostajiksi.

– Vaikeimmissa asioissa saatamme olla kaikki ihmeissämme, mutta yhdessä selvittelemme monta mutkaa. Ei meidän tarkoituksemme olekaan kaikkia eteen tulevia ongelmia selvittää, vaan ohjaamme varsinkin teknisissä asioissa hakemaan neuvoja alan ammattilaisilta, muistuttaa Röksä.

Vertaistuki tulee monessa puheenvuorossa esille, sillä monet osallistujat kokevat karikot samanlaisina. Sosiaalinen puoli on tärkeää, sillä digikinkereillä tulee samalla hoidettua keskinäisiä suhteita. Kurssilaisista moni kokee tiedon kysymisen helpoksi vieruskaverilta, vaikka Röksä ja Nyberg mielellään auttavat pulmatilanteissa.

YouTube-videot kiinnostavat

Lähes joka kerta mukana olevat Veikko ja Marja-Liisa Sarikka kokevat saaneensa digikinkereiden historian aikana apua arkisista asioista selviämiseen älylaitteiden avulla.

Osallistujat käyttävät älylaitteita tottuneesti. Pankkiasiointi, lehtien lukeminen, YouTube-videot sekä avun etsiminen sanaristikkojen täyttämiseen ovat tuttua tohinaa.

– Vaimoni avustuksella maksan laskuja ja luen lehtiä, sanoo Veikko Sarikka.

Hän tosin lisää seuraavansa YouTube-videoita puunkaadosta monipuolisiin kalastusvideoihin.

– Nyt olen haka jigi-pilkkimisessa, joten seuraavissa pilkkikilpailuissa saatan pärjätä, jos se tiedosta on kiinni, muikistelee Veikko.

Marja-Liisa Sarikka kertoo, että perheessä seurataan paljon urheilua. Tämän mahdolllistavat television lisäksi internetissä saatavilla olevat palvelut, joista osa on maksullisia ja osa veloituksetta käytössä.

Monipuolisempaa käyttöä

Olli ja Arja Saarela kertovat, että digikinkerit ovat tarjonneet mahdollisuuden älylaitteiden monipuolisempaan käyttöön. Aiemmin he ovat opetelleet käyttämistä itse, mutta digikinkereiltä he ovat saaneet uusia vinkkejä tiedon monipuoliseen hakemiseen.

Lehtiä he lukevat päivittäin, laskujen maksaminen on helppoa, ja tiedon etsiminen on helpottunut.

– Käytämme kännykkää usein navigaattorina, joka helpottaa liikkumista. Lisäksi käyn kansalaisopiston atk-kurssilla, joten tietoa kyllä saa, jos sitä haluaa, muistuttavat Saarelat.

Kahden tunnin opetussession jälkeen hörpätään Leena Nybergin, Lea Lahtisen ja Anneli Tervon järjestämät kahvit.

Digikinkerit kokoontuu joka toinen keskiviikko terveysaseman kahviossa. Röksä ja Nyberg sekä kurssilaiset toivovat lisää väkeä mukavaan porukkaan.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat