Uutiset

E-urheilija elää pelaamisen ehdoilla – "Mahdollisuus parisuhteeseen on nolla"

Arviolta vain yksi 20 000:sta pelaajasta yltää lopulta e-urheiluammattilaiseksi. Yksi heistä on Sysmän lukion kummipelaaja Lassi "Belaeu" Kallio.

Viime vuoden paras suomalainen Fortnite-pelaaja Lassi ”Belaeu” Kallio on jatkossa Sysmän lukion e-urheiluopiskelijoiden linkki kilpapelaamisen maailmaan. Kallio vieraili tällä viikolla Sysmässä. Kuva: Sari Asikainen

Elektronisen urheilun huipulle pääseminen ja siellä pysytteleminen ei ole helppoa. Ankaran kilpailun keskellä menestyminen vaatii täydellistä omistautumista lajille.

Suomen viime vuoden paras Fortnite-pelaaja Lassi "Belaeu" Kallio kertoo siirtäneensä kaiken muun elämässään sivuun. Vähemmälle ovat jääneet esimerkiksi psykologian opinnot Tampereen yliopistossa.

– Myös esimerkiksi mahdollisuus parisuhteeseen on tällä hetkellä nolla, Kallio kertoo.

Kangasalta kotoisin oleva 22-vuotias e-urheiluammattilainen toimii Sysmässä syksyllä alkaneen lukion e-urheilulinjan kummipelaajana. Hänen suurin saavutuksensa tähän mennessä on 17. sija Fortniten MM-kisoissa. Turnauksen sata parasta pelaajaa karsiutui mukaan 40 miljoonan pelaajan joukosta.

Turnauksia liki viikoittain

Sitkeästi elävä myytti pimeässä huoneessa tuntikausia päivässä pelaavista, energiajuomia hörppivistä pelaajista ei voisi olla kauempana totuudesta, kun puhutaan ammatikseen pelaavista e-urheilijoista.

– Esimerkiksi sokerin ja alkoholin olen karsinut ruokavaliosta kokonaan. Harrastajille fyysisen kunnon ylläpitäminen ei välttämättä ole niin tärkeää kuin ammattilaisille, mutta kunnon kohottaminen auttaa menestymään, Kallio kertoo.

Turnauksia pelataan lähes joka viikko, ja Kallio treenaa pelaamista kuutisen tuntia päivässä. Treeniohjelmaan kuuluu pelaamisen lisäksi esimerkiksi erilaisia silmän ja käden koordinaatiota kehittäviä harjoituksia. Kallio pyrkii myös meditoimaan päivittäin.

Panostukset näkyvät pankkitilillä: esimerkiksi MM-kisojen hyvä sijoitus palkittiin yli 100 000 eurolla. Turnauspalkkioiden lisäksi tilipussia kasvattaa Helsinki REDS, joka maksaa riveissään pelaavalle Kalliolle palkkaa.

Takana yksi burn out

Oli kuitenkin enemmän kuin lähellä, ettei Kalliosta olisi koskaan tullut menestyvää pelaajaa.

16-vuotiaana Kallio innostui League of Legends -pelistä, jossa menestyminen vei nuoren miehen mukanaan. Hän asetti itselleen kovia tavoitteita, ja pelin parissa alkoi kulua 10 tuntia päivässä – lukion ohella. Se oli lopulta henkisesti liikaa.

– 10 kuukauden jälkeen tuli burn out, ja lopetin kaiken pelaamisen, Kallio kertoo.

Vuosien ajan Kallio kieltäytyi pelaamisesta kokonaan. Vuonna 2018 ystävä sai kuitenkin suostuteltua Kallion kokeilemaan Fortnitea, ja pian mies huomasi olevansa siinä hyvä. Menestymisen myötä hän sai yhteydenoton Helsinki REDSiltä vain muutaman kuukauden aktiivisen pelaamisen jälkeen.

– Vaikka en aikonut ammattilaiseksi, suostuin siihen lopulta joulukuussa 2018, Kallio kertaa.

Urat ovat lyhyitä

Kallio tietää, että ammattilaisura e-urheilussa on lyhyt. Aktiivivuosia hän arvelee olevan jäljellä enää korkeintaan viisi.

Pelimaailmassa opituista taidoista on kuitenkin jatkossa hyötyä työelämässä, Kallio uskoo.

– Tiimityö, tavoitteiden asettaminen, paineensietokyky, pettymysten kohtaaminen ja käsittely, Kallio luettelee.

Jos pelaaminen on työtä, ehtiikö siitä nauttia?

– Harrastajana pelaaminen oli kivaa, mutta ei enää. Kovin moni ammatikseen pelannut ei pelaa enää ammattilaisuransa jälkeen ollenkaan. Mutta pidän itseni haastamisesta, Kallio kertoo.

Ammattilaisuudesta haaveileville Kalliolla on yksi tärkeä neuvo.

– Se voi olla hyvä b-suunnitelma, mutta älä ota sitä ykköstavoitteeksi.

E-urheilu

Suosio kasvaa

Elektroninen urheilu (e-urheilu) on tietotekniikkaa hyödyntävää kilpaurheilua.

Kaikki pelaaminen ei ole e-urheilua. Harrastamisesta tulee urheilua, kun aletaan kilpailla tavoitteellisesti muita vastaan.

Ammattimainen pelaaminen on keskittynyt pelaajamääriltään suurten pelien ympärille.

E-urheilu on suomalaisten 18–29-vuotiaiden miesten keskuudessa toiseksi kiinnostavin urheilulaji jääkiekon jälkeen.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat