Uutiset

Sysmä haluaa pitää kiinni nykyisistä asukkaistaan ja houkutella uusia

E-kuntalaisuuspalvelua vaivanneet tekniset haasteet on selätetty, kertoo Sysmän elinvoimatyön konsultti Juri Nieminen. Kuva: Janne Ranne

Sysmän kunnan elinvoimatyön pääpainopisteeksi vuodelle 2020 on valittu kunnan pito- ja vetovoiman varmistaminen. Sysmän kunnanhallitus hyväksyi painotuksen viime viikolla.

Pääpainopisteen eteen työskennellään tässä vaiheessa työnimellä ”Sysmä on paikka, minne halutaan ja mistä ei haluta pois”. Sysmä on varannut elinvoimatyöhön tälle vuodelle yhteensä 100 000 euroa.

Sysmän markkinoinnin kärkiteemoja ovat edullinen asuminen, luonto sekä toimivat yksityiset ja julkiset palvelut, kuten esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus omassa kunnassa. Viime vuonna elinvoimatyön kampanjoiden kautta kuntaan saatiin kuusi uutta asukasta.

E-kuntalaisuus tutuksi

E-kuntalaisuuden markkinointikampanjaa kokeillaan Sysmässä tammi-helmikuun aikana. Kampanjan tavoitteena on lisätä Sysmän tunnettuutta läpi Suomen ja saada näin ihmisiä vierailemaan Sysmässä.

Tavoitteena ovat toki myös uudet sysmäläiset – niin fyysisesti kuin henkisestikin.

– Palvelua vaivanneet tekniset haasteet on selätetty, ja nyt lisätään sisältöä ja aloitetaan markkinointi, Sysmän elinvoimatyön konsultti Juri Nieminen kertoo.

E-sysmän päätoimittaja Janka Kaartti Sysmän kunnasta kertoo, että e-sysmäläisiä on tällä hetkellä reilut 360. Käyttäjiä hyödyttävää sisältöä suunnitellaan esimerkiksi yhdessä yrittäjien kanssa. Tavoitteena on, että käyttäjät löytäisivät tarvitsemansa Sysmä-tiedon yhdestä paikasta.

– Myös käyttäjiltä toivotaan edelleen vinkkejä, millaisia tietoja he Sysmästä palveluun kaipaavat, Kaartti vinkkaa.

Mökistä helposti koti

Asukashankintakampanjoita kohdistetaan useisiin eri ryhmiin, kuten muun muassa eläkeläisiin ja vapaa-ajan asukkaisiin.

– Jotkut kampanjoista lähtevät liikkeelle vielä nyt tammikuussa, ja loputkin maaliskuun loppuun mennessä, Nieminen kertoo.

Vapaa-ajan asukkaita houkutellaan muuttamaan Sysmään tekemällä muutosprosessi mahdollisimman helpoksi.

– Tarkoitus on auttaa prosessissa, ettei sen vaikeaksi kokemisen takia kukaan jätä muuttamatta. Toivottavasti tämä tuo ainakin joitakin uusia asukkaita, Nieminen sanoo.

Elinvoimatyöryhmä ei ole vielä asettanut määrällisiä tavoitteita asukashankinnalle, mutta Niemisen mukaan se tullaan tekemään.

– Tavoitteet ja toimenpiteet konkretisoituvat työryhmän seuraavassa kokouksessa.

Uudet yritykset tarpeen

Tavoitteena on toteuttaa myös yrityshankintakampanja, joka suunnataan yritystoimintaan, jota Sysmästä puuttuu tai jota ei ole riittävästi tarjolla.

Yrityksille tarjotaan Niemisen mukaan myös postilaatikkopalvelua – tosin epävirallisesti. Käytännössä se tarkoittaa, että yritys siirtää kirjansa Sysmään, vaikka sen toiminta jatkuu edelleen muualla.

Oma asukashankintakampanja kohdistetaan myös etätyöntekijöihin ja muihin työikäisiin. Työikäisiin kokeillaan kohdennettua markkinointia niillä aloilla, joilla Sysmässä on työvoimapulaa.

Työryhmä

Monen alan osaamista

Sysmä aloitti uudenlaisen satsauksen kunnan elinvoimatyöhön maaliskuussa 2017 perustamalla elinvoimatyöryhmän, joka kokoontuu 6–10 kertaa vuodessa.

Työryhmän puheenjohtajana toimii kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki.

Luottamushenkilöistä mukana ovat valtuuston 2. varapuheenjohtaja Veikko Kotolahti (kesk.) sekä kunnanhallituksen puheenjohtaja Mika Järvinen (kok.) ja 2. varapuheenjohtaja Veli-Pekka Koskinen (sd.).

Muut jäsenet ovat Mia Tommola (Sysmän Yrittäjät), Risto Walden (Sysmän neuvottelukunta), Minna Veistilä (yhdistykset), Juho Hopeasaari (MTK Sysmä), Merja Simola (suunnittelupäällikkö), Raija Hänninen (matkailu- ja markkinointineuvoja), Hannu Sireni (Sysmä-Itte-säätiö), Mikko Saari (hallitusammattilainen) ja Timo Seppänen (asiantuntija).

Elinvoimatyön konsulttina toimii Kuntavelho oy:n Juri Nieminen.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat