Ajan tasalla

Tämä ei ole kesäleiri, vaan työleiri

Jonna Järnefelt ja Risto Kaskilahti liittyivät Heinolan kesäteatterin "työleiriin" Kunnon komedia -esityksen myötä. Kuva: Esa Arvekari

Heinolan kesäteatterin harjoitukset ovat täydessä käynnissä.

Kuinka paljon on aikaa valmistaa esitys ensi-iltakuntoon, näyttelijä Risto Kaskilahti?

– Älä kysy! Tiedän, että aikaa on melko vähän, joten koetan olla ajattelematta, ettei tule paineita entisten lisäksi.

Ensi-ilta on 14.6. joten Kaskilahdella ja kumppaneilla on enää vajaat kaksi viikkoa hioa repliikkinsä kuntoon.

Kaskilahden ja kesän toisen tuoreen näyttleijätärkasvon Jonna Järnefeltin mukaan Heinolan komennus ei ole kesäleiri, vaikka harjoituksista iloinen nauru raikaakin.

– Kyllä tämä on työleiri. Ja erittäin tiivis sellainen, Järnefelt toteaa.

Harjoitusten aikana tehdään välillä pitkääkin päivää, koska roolit on omaksuttava nopeasti.

– Toisaalta tykkään tästä, koska komedian työtapa on erilainen. Tässä pitää hypätä lavalle, heittäytyä tekstiin paperi kourassa ja antaa mennä, vaikka rooli ei olisi vielä täysin hallussa. Jotta oppisin tekstin ulkoa, teen kyllä kotiläksyjä. Olen mielestäni tunnollinen harjoittelija, Kaskilahti paljastaa.

Molemmilla näyttelijöillä on heille sopivat, mieleiset hahmot.

Järnefeltin näytelmähenkilö Vanessa Harbinger on keski-ikäinen, vilpitön ja sinisilmäinenkin persoona. Sanalla sanoen, kiltti ihminen.

Valitsiko tämän kesän näytelmän ohjaaja Pertti Sveholm sinut rooliin siksi, että olet luonnostaan tuollainen henkilö?

– No ei varmaan sillä perusteella. Olen tehnyt Svenkan kanssa niin monta tuotantoa, että kyllä hän minut tuntee. Rooleissani on ollut aika rajustikin särmää ja niin on luonnossanikin.

Miksi suostuit Heinolan pestiin?

– Se oli ”sika säkissä” tyyppinen ratkaisu. Luotan Sveholmiin ja tiedän, ettei hän tee mitään huonoa. Toisaalta, olen käynyt Heinolassa lähes joka kesä katsomassa esitykset, joten tiedän teatterin tason. Näillä perusteilla suostuin.

Lisäsyykin löytyy.

– En ole aikuisena koskaan näytellyt kesäteattrissa, joten kokemuksena se puuttuu. Kun asiaa tarkemmin tässä ajattelen, minulla on monia hyviä syitä olla täällä. Otan haasteen innoissani ja uteliaana.

Kaskilahden näyttämöpersoona on Roland Dickerby.

– Kuvaan häntä vilkkaaksi, ehtiväksi, sosiaalisesti taitavaksi persoonaksi. Ei kuitenkaan mikään auervaara-tyyppi, vaan hyvää tarkoittava, omassa asiassan melko vilpitön ihminen.

Dickerby on tarinan avainhenkilö.

– Juu, näin voi sanoa. Hän kuljettaa koko tarinaa eteen päin ja pitää huolta siitä, ettei kenelläkään ole turhaa aikaa pysähtyä ajattelemaaan.

Sopiiko rooli sinulle?

– Kyllä ja ei. Vauhti on kuitenkin niin kova ja mutkat jyrkkiä, ettei oikea henkilö Kaskilahti tahdo pysyä mukana. Tekee mieli jäädä hetkeksi paikoilleen tuumaamaan, meniköhän kaikki oikein. Mutta kuten sanottu, juuri tällaista irrottelua tulen hakemaan talvikauden näyttelijäntyön vastapainoksi.

Kaskilahdella on pitkäaikainen sopimus Helsingin kaupunginteatterin kanssa, missä hän on näytellyt vuodesta 2001.

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat