Ajan tasalla

Nikkaroidessa pää tuulettuu

Sysmäläisen Kalle Sinisalon verstaassa on myös nuorisokasvatuksellinen näkökulma. Kiesit syntyivät käsityönä.

Sysmäläinen kirvesmies Kalle Sinisalo on löytänyt vapaa-aikaansa mielekästä tekemistä, johon moni sysmäläinen nuori aikuinen on päässyt mukaan.

Sinisalon verstaassa on remontoitu lukuisa määrä autoja, mopoja ja maatalouskoneita. Hän tekee samalla myös nuorisokasvatuksellista työtä.

Sinisalo toteaa, että moni nuori tarvitsee tekemistä. Samalla näprätessä tulee keskusteltua elämän vaikeudesta, mutta myös niistä ilon asioista.

– Rupatellessa kinkkisistä remonttiratkaisuista tulee nuorten kanssa keskustelua myös elämästä. Virheistä oppii remontoidessa, niin kuin elämässäkin. Jos ei onnistu, niin sitten vaihdetaan tyyliä. Tämä sopii moneen asiaan, muistuttaa Sinisalo.

Netistä apua

Aivan ongelmitta eivät remonttihommat suju, sillä vastaan tulee haasteita, jotka on voitettava. Haasteelliden ratkettua tulee voittajafiilis ja tunne, että ­helppoahan se olikin.

Youtube-videot ovat olleet avuksi, samoin keskustelut alan harrastajien ja ammattilaisten kanssa. Kirjallisuuden tutkiminen ei ole myöskään pahitteeksi, sillä yksi vanha kikka on usein parempi, kuin pussillinen uusia.

Sinisalon mukaan myös mukana olleet tekijät osaavat iloita onnistumisista.

Yksi haasteellisimmista projekteista oli erään sysmäläisen nuoren vanha Cortina-merkkinen auto. Se tuli verstaalle tyhjänä peltikorina. Verhoilut menivät uusiksi, maalaus tehtiin kauttaaltaan ja konepuoli uusittiin. Kolmen kuukauden remontoinnin jälkeen auto ajettiin ulos.

Autoja on työn alla ollut useita, samoin mopoja on rassattu sekä korjattu vanhoja maatalouskoneita.

Yhtenä mielenkiintoisimpana projektina Sinisalo kokee pienen Valmetin täydellisen remontoinin. Vallu purettiin muttereiksi saakka, korjattiin ja vihdoin koottiin. Sekin onnistui.

Seuraava kohde voisi olla vene, sillä veneitä verstaalla ei vielä ole käsitelty.

– Yhdestä pikkuveneestä on ollut puhetta, mutta neuvottelut ovat vielä kesken. Voihan se olla, että kyseinen vene täällä pyörähtää, naurahtaa Sinisalo.

Haasteena kärrynpyörä

Viime talven projektina oli ­kiesien rakentaminen koristekäyttöön. Projekti alkoi risukon keskeltä löytyneestä sammaloituneesta puisesta kärrynpyörästä.

Sinisalo oli pohtinut, että esimerkiksi sota-aikana puupyöräiset hevoskärryt ovat kestäneet kovaa röykytystä ja olleet useimmiten ehjiä senkin jälkeen.

– Jos vuosikymmeniä sitten on osattu tehdä kiesejä, vaunuja ja kärryjä, niin miksei nytkin. Siitä se sitten lähti, Sinisalo naurahtaa.

Hintalappua kieseille on tullut, sillä ensimmäinen tehtävä oli työkalujen tekeminen, ja puusorvikin piti ostaa. Kaupan hyllyltä kiesinikkarit eivät tarvitsemaansa välttämättä saa.

Ammattitaitoista apua löytyi sysmäläisten yrittäjien lisäksi Hartolasta ja vähän kauempaakin.

Mielikuvitusta on käytetty. Sinisalo teki ensin prototyypin ikäänkuin piirustuksiksi. Pyörien teko oli hankalin, ja ne olivatkin työn alla ensimmäisinä.

Pyörien navat muutettiin 2000-lukua vastaaviksi ja niiden kallistukset laskettiin tarkkaan. Pyörien ympärille tuli metallivanne, joka asetettiin siihen kuumana.

– Tiesin, että jos pyörät saadaan aikaan, niin loppu onnistuu. En tekniikkaa sen kummemmin avaa, mutta tulihan sitä yöllä pohdittua asiaa ja laskintakin oli käytettävä, Sinisalo muikistelee.

Kiesit menevät paikkaan, jossa lapsilla on mahdollisuus iloita kuvitteellisesta hevoskyydistä. Lasten ilon Sinisalo näkeekin tärkeänä.

Eija Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat