Ajan tasalla

Seuraava etappi Tokiossa

Marita Liulian Japanin näyttelyyn lähteviä töitä ehtii vielä nähdä Sipoossa.

Marita Liulian seuraava näyttely on tammikuussa Tokiossa. Kuva: Marita Liulia

Taiteilija Marita Liulia suuntaa ensi vuoden alussa Tokioon. Jos haluaa nähdä Liulian Japanin näyttelyä varten tekemiä töitä, ei kuitenkaan tarvitse matkustaa sinne asti. Riittää kun ottaa suunnan Sipooseen, jossa Liulian Aurum-näyttely on Gumbostrand Konst & Formissa syyskuun 2. päivään asti.

– Sipoossa on noin 30 teosta, ja siellä on useita Tokion näyttelyyn lähteviä töitä, kertoo Liulia.

Ja itse taitelijankin ehtii halutessaan tavata, sillä Liulia on galleriassa paikalla kahtena lauantaina, nyt elokuun 18. päivä sekä syyskuun 1. päivä.

Näyttelytila on spiraalin muotoinen, yksi vaikeimmista joita olen nähnyt, ja näyttelyn pystyttäminen vaatii kovia ammattilaisia. Taiteilija Marita Liulia

Eikä Liulia olisi Liulia, ellei käynnissä olisi samaan aikaan myös jotakin muuta.

Tällä kertaa gallerian yhteydessä olevaan design-kauppaan on uutuutena hiljattain saapunut Liulian suunnittelemia, hänen maalauksiinsa pohjautuvia huiveja, jotka on valmistettu Italiassa sekä Ruotsissa tehtyjä tarjottimia puupöytineen.

– Suunnittelen heille erilaisia tuotteita jatkossakin. Se on hauskaa, kertoo Liulia.

Taiteilija on kiinnostunut etenkin miesten ja naisten huiveista. Hän iloitsee mahdollisuudesta tehdä taas jotakin uutta. Nyt Liuliaa on pyydetty suunnittelemaan mattoja, ja sitä silmällä pitäen on ehkä lähdettävä käymään Nepalissa. Liulia nimittäin haluaa tutustua tuotantoon ja sen eri vaiheisiin henkilökohtaisesti.

Kun kyse on suurista näyttelyistä maailmalla, on teosten oltava valmiina paljon ennen näyttelyn ajankohtaa. Liulia kertoo, että kaikki hänen Japaniin lähtevät työnsä olivat valmiina jo maaliskuussa.

– Sitten sattui niin hyvin, että järjestyi mahdollisuus pitää Suomessakin näyttely suurelta osin samojen teosten kanssa.

Liulian suurikokoisten töiden vieminen Kaukoitään ei ole aivan pieni urakka. Siksi Spiral Wacoal Art Centerin edustajat kävivät hyvissä ajoin Suomessa ja valitsivat yhdessä Liulian kanssa teokset näyttelyä varten.

Liulia itse lähtee syyskuun loppupuolella Tokioon suunnittelemaan tammikuun lopussa avautuvaa näyttelyä.

– Näyttelytila on spiraalin muotoinen, yksi vaikeimmista joita olen nähnyt, ja näyttelyn pystyttäminen vaatii kovia ammattilaisia.

Vaikka tammikuuhunkin on vielä aikaa, on Liulia aloittanut jo vuoden 2020 suunnittelun. Hän kertoo, että maailmalla suurten talojen tahti menee vähintään parin vuoden päässä.

– Jo rahoituksen hankkimisen takia suunnittelun on oltava pitkällä.

Taiteilija

Marita Liulia

Suomalainen taiteilija-ohjaaja.

Työskentelee Helsingissä ja Heinolassa vuonna 1997 perustamassaan Medeia -yrityksessä.

Liulian teoksia on esitetty 50 maassa.

Taiteilijauran kohokohtia ovat yksityisnäyttelyt Kiasmassa ja Amos Andersonilla Helsingissä, Nykytaiteen museo Harassa Tokiossa, Thaimaan kansallismuseossa Bangkokissa, Conde Duquessa Madridissa ja Abbaye de Neumünsterisssa Luxemburgissa.

Kultakausi-näyttelyssä Serlachius-museossa vuonna 2016 oli esillä sata uutta teosta.

Tuotantoon kuuluu mediateoksia, valokuvia, maalauksia, kirjoja, pelejä, näyttämöteoksia ja lyhytelokuvia.

Opettanut Aalto-yliopistossa, Teatterikorkeakoulussa ja luennoinut 20 maassa.

www.maritaliulia.com
Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat