Ajan tasalla

Korkokengissä bloggaavalta Reetta Joskalta ilmestyy oma kirja

– Isla on minun tavoin nuori kirjailijan alku, joka pakenee elämässään jotain.

Pari viikkoa sitten perjantaina Reetta Joska heräsi koiransa haukuntaan. Pihaan oli ajanut kuljetusauto, joka toi mukanaan pienen erän uunituoreita Aina & Ikuisesti -kirjoja .

– Olin ihan unenpöpperössä, kun avasin laatikoita ja näin kirjani ensimmäisen kerran. Silloin tuli itku, sitten soitin onnellisena siskolleni, 20-vuotias esikoiskirjailija kuvailee tunnelmiaan.

Nuoresta iästä huolimatta Joska on ehtinyt bloggaamaan jo useamman vuoden, mutta vasta noin puolitoista vuotta sitten hän ryhtyi kirjoittamaan Korkojen kapina -nimistä blogia kaikille avoimena. Blogilta tutut päähenkilöt ovat mukana kirjassakin, jonka tekemiseen Joska kertoo saaneensa kannustusta niin perheeltään kuin yritysneuvontaa ja työskentelytilaa tarjoavan Spottin ohjelmakoordinaattori Pirjo Rasipellolta.

– Äitini on tukenut minua aina ja hänelle voin edelleen kertoa kaikki asiani. Kirjaidean sai Pirjolta, joka täällä Spottin sohvilla kysyi minulta, että miksi ei. Pirjo on kirjaan liittyen hoitanut paljon käytännön asioita ja soitellut puheluita. Hän on sekä potkinut minua eteenpäin että tarvittaessa jarrutellutkin, Joska kiittelee.

 Äitini on tukenut minua aina. Reetta Joska

Papan mediamoguli

Kirjoittaminen on ollut Joskalle tärkeää pitkään. Yläkouluikäisenä hän kirjoitti koulussa aineen otsikolla Pellervo-papan päiväkirjat, jota pappa säilytti tärkeiden papereiden joukossa. Kaksi vuotta sitten kuollut pappa uskoi Joskasta tulevan aikuisena jotain suurta.

– Hän kutsui minua leikillään mediamoguliksi ja odotti innolla juttujani. Valitettavasti hän kuoli pari päivää ennen kuin aloitin työharjoittelun RadioVoimassa. Ehkä hän on taivaassa kuitenkin kuunnellut minua ja saa sielläkin kirjani käsiinsä, Joska hymyilee.

Puolet faktaa, puolet fiktiota

Kirjan kirjoittaminen vei Joskalta lopulta noin vuoden. Hän myöntää, että päähenkilössä on ripaus kirjailijan omaa persoonaa. Myös muissa hahmoissa on elementtejä tutuista henkilöistä.

– Isla on minun tavoin nuori kirjailijan alku, joka pakenee elämässään jotain. Osa kirjan tapahtumista sijoittuu norjalaiseen kalastajakylään. Norja on minulle tuttu, sillä isäni serkku asuu Oslossa. Puolet kirjasta on fiktiota ja puolet faktaa, hän muotoilee.

Koska Joska ei halunnut kirjoittaa kirjalleen lopullista pistettä, hän tarjoilee lukijoille kolme vaihtoehtoista tarinan loppua. Hän kertoo jo saaneensa lukijoilta palautetta heidän valinnoista. Blogiteksteissään Joska on saanut sekä kiitosta että kritiikkiä mutkattomasta tyylistään. Toisten mielestä osa hänen käyttämistään sanoista on liian suoria, toiset suorastaan kaipaavat rosoista tekstiä.

Unelmasta totta

Heinolassa syntynyt ja ennen joulua kaupunkiin palannut Joska on opiskellut media-assistentiksi Helsingissä, missä hän on päässyt kokeilemaan siipiään työelämässä muun muassa levy-yhtiön studioilla ja messuesittelijänä. Tulevia työkuvioita on jo suunnitteilla, mutta niistä hän ei voi kertoa julkisuuteen.

– Haluan elää omaa elämääni ja toteuttaa unelmiani. Heinolassa minua kiusattiin koko kouluaika, mutta ne taistelut tekivät minusta entistä vahvemman. Pystyn nykyään katsomaan vanhoja kiusaajiani kaupassa suoraan silmiin.

Yli 200 paria korkokenkiä

Loppuun on vielä paljastettava syy Joskan blogin nimeen. Naisen kaapeista löytyy yli 200 paria korkokenkiä ja vain muutamat tennarit. Jokainen korkkari voi Joskan mielestä symboloida eri asioita, mutta hän kertoo viihtyvänsä hyvin vain korkokengät jalassa.

– Jaksan hyvin seistä messuesittelijänä yhdeksän tuntia korkkareissa, se ei tunnu missään.

Books on demand:n (bod.fi) kautta julkaistua Aina & Ikuisesti pokkaria on saatavilla useista verkkokaupoista.

Chiméne Bavard
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat