Ajan tasalla

Linnut

Pitkä matka etelään

Siivekkäiden tie talvea pakoon jatkuu pitkälle syksyyn. Ilmaston- muutos vaikuttaa muuttajiin.

Maarit Kalliorinne ikuisti kurkien tanssia Hartolassa. Kurkien muuttomatka alkaa syyskuussa.

Ilmatila ei ruuhkaudu, sillä lintujen muuttomatkat jakautuvat pitkälle aikavälille. Ensimmäiset lähtevät keskikesällä, viimeiset vasta joulukuussa. Osa Suomessa pesivistä linnuista talvelhtii trooppisessa ilmastossa, kun taas esimerkiksi kylmään sopeutuneet joutsenet tyytyvät viettämään kylmimmät kuukaudet Itämerellä.

– Ensin muuttavat kahlaajat, kuten kuovit. Kahlaajanaaraat lähtevät yleensä heti juhannuksen jälkeen ja koiraat jäävät tänne huolehtimaan poikasista, Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori kertoo.

Vuoren mukaan syyskuun ja lokakuun aikana Suomi alkaa pitkälti tyhjentyä linnuista.

Lintujen muutto on kiehtova näytelmä. Lintutarhan hoitaja Olli Vuori

Syyskuussa matkaan lähtevät esimerkiksi kurjet, jotka ovat massamuuttajia. Ne ovat alkaneet kerääntyä pelloille ruokailemaan ja valmistautumaan muuttomatkaan.

– Pohjoisemmassa pesivät kurjet voidaan jakaa länsi- ja itäkurkiin sen mukaan, minkä reitin ne valitsevat. Länsirannikkoa pitkin muuttavat kurjet tähtäävät Espanjaan, Karjalan kannasta seurailevat menevät Mustanmeren kautta Tunisiaan, Vuori tietää.

Kurkien matkanteko kestää kahdesta kolmeen viikkoa säistä riippuen. Ne seurailevat lämpimiä ilmavirtauksia ja esimerkiksi saderintaman kohdatessaan laskeutuvat tankkaamaan ruokaa pelloille.

Vuoren mukaan Päijät-Häme ei ole parasta seutua kurkien liikkeiden seurailuun, sillä suurimmat kurkijoukot ohittavat alueen idästä ja lännestä. Täälläkin kurkia voi tosin nähdä jonkin verran.

Lämmin kesä on Vuoren mukaan näkynyt muuttolintujen liikkeissä. Esimerkiksi mehiläishaukka ei ole vielä lähtenyt, sillä ruokaa riittää.

– Muutto ei käynnistynyt, sillä pitkä kesä on todennäköisesti siirtänyt haukan pesintää. Mehiläishaukan ravintoa ovat ampiaiset, kimalaiset ja mehiläiset, joten kesä on ravinnon saannin kannalta ollut hyvä.

Ilmastonmuutos laajemmassa mittakaavassa vaikuttaa muuttolintuihin. Ilmaston lämpenemisen myötä Suomessa on esiintynyt uusia lajeja, kuten jalohaikara, joka pesi Suomessa nyt ensimmäistä kertaa.

– Niin se vähän menee, että eteläiset lajit valtaavat pohjoista ja ajavat siellä pesivät lajit ahtaammalle, Vuori toteaa.

Lintujen muuttomatkaa voidaan nykyteknologian avulla seurata tarkasti.

– Linnuille asennettujen satelliittipaikantimien avulla ne voidaan jäljittää tarkasti. Muuttomatkojen kartoittaminen alkoi lintujen rengastuksesta, Vuori mainitsee.

Värilliset renkaat mahdollistivat sen, että pellolle pysähtyneitä lintuja voitiin tarkkailla kaukoputkella ja kansainvälisen yhteistyön kautta saatiin tietoa niiden reitistä.

– Lintujen muutto on kiehtova näytelmä, Vuori sanoo.

Roosa Pöyhtäri
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme