Ajan tasalla

Yrittäjä

Kauneus ei kuormita luontoa

Kirsti Dubrovics perusti oman luonnonmukaisen tuotemerkin.

Luonnonkosmetiikan suosio on ollut nousussa jo vuosia. Tämä ei ole jäänyt huomaamatta heinolalaiselta Kirsti Dubrovicsilta, joka on alkanut valmistaa luonnonkosmetiikkatuotteita toiminimellä. Hänen toimialansa on uusi paikallisten yrittäjien joukossa, sillä Dubrovics on tietääkseen ainoa luonnollista kosmetiikkaa myyntiin valmistava yrittäjä.

Kosmetiikkasarjan reseptien kehittelyyn meni neljä vuotta, mutta nyt alkaa olla valmista.

– Kun kiinnostuin luonnonkosmetiikasta, innostuin lukemaan hurjan paljon niiden reseptiikasta ja erilaisista yrteistä. Aluksi tein kosmetiikkaa omaksi iloksi, mutta olen pikku hiljaa kehitellyt tuotteita myyntiin. Haluan tehdä vain sellaista, jota käytän itsekin, Dubrovics kertoo.

Ensimmäiset tuotteet hän sai myyntiin Heinolatalon Elämyspuotiin kesän aikana.

Aiemmin kosmetologina toiminut Dubrovics kiinnostui luonnonkosmetiikasta alun perin oman allergiansa takia.

– Töissä kosmetiikkatuotteita käsitellessäni jossain vaiheessa allergisoiduin. Söin kymmenen vuoden ajan antihistamiinia päivittäin, ja ajattelin, että se on normaalia. Kun aloin käyttää aromaattisia tuotesarjoja, oireet hävisivät yllättäen.

Dubrovicsin mukaan luonnonkosmetiikka sopii monelle synteettisille aineille herkistyneelle, mutta myös luonnolliset tuotteet voivat toki aiheuttaa allergisia oireita.

– Yleisesti ottaen nämä tuotteet ovat kuitenkin hyvin siedettyjä, hän sanoo.

Luonnonkosmetiikan raaka-aineina käytetään esimerkiksi kasvivoita ja erilaisia kasviöljyjä, kukkaisvesiä ja yrttitisleitä. Tärkeää on, että kaikki on puhdasta ja luonnonmukaista.

– Luonnonkosmetiikan suosio varmasti perustuu ihmisten haluun vähentää kemikaalikuormaa, Dubrovics toteaa.

Luonnollinen kauneudenhoito liittyy kiinteästi myös muuhun ympäristöystävällisen elämän tavoitteluun.

Dubrovics kertoo esimerkiksi itse suosivansa lähiruokaa.

Hän määrittelee, että luonnonkosmetiikka valmistetaan vain luonnollisista raaka-aineista. Raaka-aineiden käyttöä säädellään sertifikaateilla, ja esimerkiksi jotkin säilöntäaineet ja keinotekoiset hajusteet ovat kiellettyjä. Kiellettyjen aineiden listalla ovat myös keinotekoiset emulgaattorit, joilla pyritään vaikuttamaan voiteen koostumukseen. Niiden epäillään olevan terveydelle hyvin haitallisia.

– Tuotteisiin pätevät tarkat direktiivit. Tuotteet tarkistaa mikrobiologi, jotta valmistustavat ja tuotteet täyttävät laatuvaatimukset, Dubrovics huomauttaa.

Dubrovics valmistaa tuotteita hiuksille ja iholle. Valtaosa raaka-aineista tulee tukusta Isosta-Britanniasta.

– Periaatteessa olisi mahdollista valmistaa tuotteita vain suomalaisista raaka-aineista, mutta moni hyvä raaka-aine ei kasva täällä. Esimerkiksi tämä Havaijilla kasvavasta kukuipähkinästä saatu voi on erinomaisen kosteuttavaa, hän esittelee.

Toiminta on vielä alussa, mutta Dubrovicsilla on toiveissa laajentaa tuotemerkkiään myyntiin laajemmalle ja kasvattaa valikoimaa. Hän kertoo neuvotelleensa yrityksensä rahoituksesta esimerkiksi paikallisen ely-keskuksen kanssa.

Roosa Pöyhtäri
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme