Ajan tasalla

Väriloistoa Afrikasta

Sysmän kirjastossa Tarja Hahlin valokuvia Senegalista.

Afrikkalainen musiikki palautti sysmäläisen Tarja Hahlin lukiovuosien jälkeisen harrastuksensa, valokuvauksen pariin.

Ensin hän alkoi dokumentoida videolle serkkunsa musiikkitoimintaa helsinkiläisen Bar Loosen sunnuntai-iltaisilla Naulaamo-klubeilla.

Sitten kulttuuripersoona Alvar Gullichsen pyysi häntä sekä video- että valokuvaamaan helsinkiläisen jazzmekan Storyvillen Afrojazz Clubeja, missä hän tutustui senegalilaisiin muusikoihin, samoin kuin Senegalissa vaikuttaviin suomalaismuusikoihin.

Minulla on heittäytyvä asenne, tartun tilaisuuksiin ja teen nopeita päätöksiä. Sysmäläisen Tarja Hahl

Hahl vietti vuoden 2017 helmi-maaliskuussa kuutisen viikkoa Senegalissa Atlantin rannikolla olevassa Saint-Louisissa ja sisämaassa olevassa Toubassa dokumentoiden Tribute to the Great Black Figures -taidenäyttelyä ja tutustuen niiden taiteilijoihin. Viimeksi Hahl vietti aikaa Dakarissa huhti-toukokuussa tänä vuonna, miltä reissulta ovat myös nyt Sysmän kirjastossa esillä olevat reilut 20 valokuvaa, tai oikeammin niiden valokopiovedokset.

– Kun tuntee taiteilijoita ja liikkuu kameran kanssa, niin paikalliset tulevat helposti juttelemaan valkoihoiselle.

Hahl ei puhu ranskaa tai paikallisten wolofin kieltä, ja englannin puhujat löytyvät lähinnä Dakarista, mutta ystävien tulkkauksella ja avulla hän pärjäsi.

– Kaikki ovat hyvin vieraanvaraisia, teganga on sen paikallinen sana. Ystävällisiä ihmisiä. Joku on aina mukana ja takseilla liikutaan.

Hahl kuvasi siellä tuhansia, pääosin ihmiskuvia. Kuvissa on paljon kasvoiltaan liioitellusti maalattuja värikkäästi puettuja ja suoraan kameraan katsovia pääasiassa 6-12-vuotiaita tyttöjä Grand Medinan ala-asteelta. Koulussa on vajaat 800 oppilasta, 15 opettajaa ja 13 luokkahuonetta.

– Alueelta puuttuu vieläkin perusinfra, vaikka se on perustettu jo 55 vuotta sitten, mutta lapset ovat iloisia ja kohteliaita ja helppoja kuvauksen kohteita.

Senegalilainen Mardi Gras -kulttuuri poikkeaa amerikkalaisesta. Lähinnä sitä harrastavat koululaiset pukeutumalla perinteisiin afrikkalaisiin pukuihin ja koruihin.

– Maalaamalla kasvojaan he rumentavat itseään ja se perinne juontaa orjakaupan aikoihin, jolla yritettiin välttää orjaksi joutuminen. Halusin tuoda kuvillani esiin myös tätä historiaa.

Hahlin värikkäiden pääosin A3-kokoisten kuvien lisäksi näyttelyssä on senegalilaisen Papa Youssoupha Seckin Goree Island -aiheisia kuvia.

Hahlin kuvia ei ole ollut aiemmin esillä Suomessa kuin aikanaan jossain kansalaisopiston yhteisnäyttelyssä, mutta Senegalissa hän osallistui reilulla puolella kymmenellä kuvalla Dak’Art, La Biannalen L’heure Rouge (Punainen tunti) -nimiseen näyttelyyn.

Hahl pyrkii käymään Senegalissa jälleen ensi vuoden aikana.

– Minulla on heittäytyvä asenne, tartun tilaisuuksia ja teen nopeita päätöksiä.

Hahl muutti Sysmän keskustaan elokuussa ja Sysmästä hän muutti pois pian ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Kotipaikka on nykyisin siskon nimissä, mutta Hahlilla on siellä mökki. Sysmässä asuu myös pari tätiä, pikkuserkkuja ja tuttuja. Hahlin lukiota käyvät lapset asuvat isänsä kanssa Porvoossa.

Sysmässä Hahlin on tarkoitus ryhtyä myös maalaamaan ja niissä tauluissa tulee olemaan paljon väriä. Ehkäpä kirjasto pyytää niitäkin esille, kuten hänen valokuviaan.

Ennen nykyistä noin kolmen vuoden takaista digikuvaus innostumistaan hän kuvasi filmikameralla ja vedosti mustavalkokuvansa itse.

Valokuvanäyttely

Valokuvia Senegalista

Valokuvauksen harrastaja Tarja Hahlin toukokuussa 2018 Senegalissa kuvaamia Grand Medinan koulun oppilaita ja Mardi Gras -kulttuuria.

Kuvat esillä 1. lokakuuta - 1. joulukuuta 2018.

On kuvannut pääasiassa henkilökuvia ja live-musiikkivideoita.

Mukana myös senegalilaisen Papa Youssoupha Sechin Goree Island -aiheisia valokuvia.

Hän on valokuvaaja ja videokuvaaja ja -editoija ja kuvankäsittelijä.

On työskennellyt Guineassa ja muualla Afrikassa.

Kari Rissanen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat