Ajan tasalla

"1970-luvulla äänittäjä ei antanut meidän soittaa tarpeeksi lujaa"

Hartolalaisen Tapio Mattlarin Rockressio-bändin levy julkaistiin uudelleen, 45 vuotta levytyksen jälkeen.

Rockressio keikalla Kauniaisten nuorisodiskossa. Kuvassa bändin jäsenet vasemmalta: Tapio Mattlar, Hans Dalman, Matti Everhall, Kalervo Kaarre.

Joskus mennyt herää henkiin. Näin voi sanoa tapahtuneen hartolalaiselle Tapio Mattlarille, jonka kouluaikaisen bändin Rockression First-niminen ep-levy julkaistiin tänä syksynä uudelleen – 45 vuotta levytyksen jälkeen. Julkaisu tuli Mattlarille ja bändissä soittaneille kolmelle muulle miehelle täytenä yllätyksenä. He eivät nimittäin olleet itse suunnitelleet levyn julkaisua, vaan asia tuli ajankohtaiseksi turkulaisen levy-yhtiön Svart Recordsin kysyttyä oikeuksia levyn julkaisuun.

Se ei ollut ensimmäinen kerta, kun jokin levy-yhtiö osoitti kiinnostusta Rockressiota kohtaan. Oman tarjouksensa levyn julkaisusta ehtivät esittää muun muassa saksalainen ja espanjalainen levy-yhtiö. Mattlar ja muut bändin jäsenet eivät kuitenkaan innostuneet oikeuksien antamisesta ulkomaille, koska nämä yhtiöt olisivat tyytyneet julkaisemaan levyn sellaisenaan kuin se vuonna 1973 ilmestyi.

Turkulaisyhtiön tarjous oli tyystin erilainen. Svart Records ilmoitti liittävänsä julkaisuun Rockression keikkatallenteita Vantaan Keimola Rockista, jotka Yle oli äänittänyt vuonna 1972. Tämä tarjous oli helppo hyväksyä.

– Soitimme keikoilla todella kovaa, mikä oli tuohon aikaan poikkeuksellista. Levyä tehdessä äänittäjä ei kuitenkaan antanut meidän soittaa niin kovaa, vaan käänsi volyymia pienemmälle. Emme olleet tyytyväisiä levyyn, koska sillä soitto kuulosti meistä nössöltä. Siksi en ollut innostunut pelkän levyäänityksen uudelleen julkaisusta, Mattlar kertoo.

Ylen keikkataltiointeihin bändin soitto sen sijaan tallentui autenttisena. Ehdotus Keimolassa soitettujen biisien lisäämisestä uudelle levylle kallisti Rockression jäsenet julkaisun kannalle.

Miksi levy-yhtiöt osoittavat kiinnostusta vuosikymmeniä sitten julkaistua levyä kohtaan? Asian ymmärtämiseksi on palattava 1970-luvulle. Tuolloin Suomessa oli muitakin Rockression kaltaisia raskasta rockia soittavia pieniä indie-bändejä, mutta siinä missä muut bändit soittivat covereita, Rockressio keskittyi tekemään ja esittämään omia biisejään. Bändin oma biisituotanto oli syy siihen, että se pääsi 1970-luvulla levyttämään. Levystä otettiin vain 200 kappaleen painos, minkä takia siitä on tullut vuosien saatossa keräilijöiden aarre.

Voi sanoa, että Rockressio oli aikaansa edellä. Kun raskaan rockin indie-bändien kukoistus Suomessa alkoi, oli Rockressio ehtinyt jo levyttää, keikkailla ja lopettaa toimintansa.

Rockression taival oli lyhyt mutta intensiivinen. Bändi perustettiin uudenvuoden aattona 1971 Aitoossa. Yhtye lopetti toimintansa tammikuussa 1973, kun kaksi jäsenistä Tapio Mattlar mukaan lukien astui varusmiespalvelukseen. Olemassa olonsa aikana Rockressio ehti soittaa 73 keikkaa eli bändi esiintyi useammin kuin kerran viikossa. Esiintymiset olivat nuorten miesten intohimo. Mattlarin mieleen on jäänyt esimerkiksi Keimola Rock, jossa Yle taltioi nyt levylle päätyneet biisit.

– Silloin oli karmea sää, vettä satoi vaakasuorassa. Moni nimekkäämpi bändi kieltäytyi esiintymästä, koska sähkösoittimien soittaminen kaatosateessa on vaarallista. Mutta me nousimme lavalle henkemme kaupalla, koska meistä oli niin hienoa päästä esiintymään festareilla, Mattlar kertoo.

Mattlar soitti Rockressiossa bassoa ja vastasi biisien tekemisestä. Hänen lisäkseen bändiin kuului kolme jäsentä: solisti Hans Dalman, kitaristi Kalervo Kaarre ja rumpali Matti Everhall. Kokoonpanon levy on julkaistu uudelleen tänä syksynä sekä vinyylinä että cd:nä. Levyä voi ostaa esimerkiksi Svart Recordsin nettikaupasta.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat