Ajan tasalla

Tavoitteena sata ZAU-kerhoa

Erityisesti tyttöjä halutaan rohkaista kiinnostumaan luma-aineista.

Heinolan Zonta-kerhon puheenjohtaja Tuulikki Vanhapelto esittelee heijastavia lapasia, joita he myyvät Zau-kampanjassa. Kuva: Heini Kuusela

Heinolan Zonta-kerhon puheenjohtaja Tuulikki Vanhapellon heijastimessa lukee ZAU. Se on lyhenne sanoista Zonta antaa uskallusta. Tyttöjen ja naisten aseman parantamiseksi perustetun Zonta Internationalin Suomen järjestö haluaa antaa uskallusta perustamalla sata luma-kerhoa. Vanhapelto toteaa, että tavoite on kova, mutta se tehdään Zonta Internationalin 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Kerhot on tarkoitettu 10-12-vuotiaille tytöille, mutta Vanhapellon mukaan myös pojat ovat tervetulleita kerhoihin.

– Kerhojen tarkoitus on rohkaista tyttöjä kiinnostumaan luonnontieteellis-matemaattisista aineista.

Tavoitteen saavuttamiseksi Suomen ja Viron Zonta-kerhot keräävät rahaa myymällä muun muassa heijastimia sekä heijastavia lapasia. Kokonaistavoite on iso, 250 000 euroa, joka tarkoittaa keskimäärin kahta ja puolta tuhatta euroa per kerho. Vanhapelto myöntää, että tavoite on kova. Heinolassa myyntityö on aloitettu jo hyvissä ajoin.

Kerhojen tarkoitus on rohkaista tyttöjä kiinnostumaan luonnontieteellis-matemaattisista aineista. Heinolan Zonta-kerhon puheenjohtaja Tuulikki Vanhapelto

– Myytävät tuotteet ovat hyvälaatuisia ja Suomessa valmistettuja. Myymme myös heijastavia, planeetta-kuvioisia lapasia lapsille.

Vanhapelto on ollut yhteydessä Heinolan luma-luokkien yhteysopettaja Mari Maraan sekä Päijät-Hämeen Lumakeskuksen koordinaattori Tarja Kariolaan. Vanhapellon saamien tietojen mukaan Heinolassa oli tämän vuoden alussa kolme koulua kiinnostunut luma-kerhon perustamisesta, mutta ohjaajia ei löytynyt kerhoja varten.

– Kampanjan tavoite, sata luma-kerhoa koko Suomeen, ei toki aivan automaattisesti tarkoita sitä, että Heinolaan tulee kerho tai useampia.

Valtakunnallisesti ZAU-kampanja toteutetaan yhdessä LUMA-keskus Suomen kanssa. Se organisoi myös kerhojen toimintaa. ZAU-kerhojen nimellä kulkevia luma-kerhoja ohjaavat tehtävään koulutetut opiskelijat LUMA-keskus Suomen taustayliopistosta. Kerhotoimintaa järjestetään sekä eri puolilla maata että virtuaalisesti. Tavoitteena on yhteensä tuhat kerholaista sadassa kerhossa.

Zonta international

Kansainvälistä työtä naisten hyväksi

Zonta International on perustettu vuonna 1919.

Se on jaettu maailmanlaajuisesti 32 piiriin.

Suomi ja Viro muodostavat piirin 20.

Suomi liittyi kahdeksantena maana Zonta Internationalin jäseneksi.

Suomen ensimmäinen Zonta-kerho perustettiin vuonna 1934 Helsinkiin.

Piirijako muutettiin vuonna 1986 niin, että Suomi ja Viro muodostavat Piirin 20.

Viron ensimmäinen kerho perustettiin Tarttoon 1991.

Kansainvälisen järjestön presidentteinä on ollut kaksi suomalaista zontaa.

Helvi Sipilä oli presidenttinä vuosina 1968-1970 ja Annikki Mäkinen vuosina 1984-1986.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat