Ajan tasalla

Hyvän tekoon ei väsy - Marita Heilmanin nukenvaatteita Helsingin uuteen lastensairaalaan

Sysmäläissyntyisen, nykyisin Heinolassa asuvan Marita Heilmanin ompelukone on surissut alkaneen syksyn aikana.

Työn alla on ollut vaatteita baby born -nukeille. Vaatteet hän vie Helsingin uuteen lastensairaalaan.

Sysäyksenä työhön oli tuttavaperheen 2-vuotiaan vakava sairastuminen, jonka vuoksi lapsi joutui olemaan kuukausia sairaalassa.

Tätä taustaa vasten Heilman pohti, mitä sairaalahoidossa olevat lapset voivat tehdä: Tietenkin leikkiä siinä vaiheessa, kun kunto alkaa sen sallia.

Olen aina pitänyt ompelemisesta, ja erityistä iloa saan siitä, että voin auttaa juuri lapsia. Marita Heilman

Hän otti yhteyttä uuteen lastensairaalaan, jossa innostuttiin lahjoituksesta.

Lapsia kiva auttaa

Sairaalassa on neljä osastoa, joista jokaisella on kuusi vauvanukkea.

Jokaiselle nukelle on lähdössä suunnilleen samanlainen setti, ja vaatteita on kertynyt noin 300. Mukana on muun muassa mekkoja, housuja, paitoja, haalareita, peittoja, lakanoita, pipoja ja bodyja, kastemekkokin löytyy.

Kankaita Heilman on saanut lahjoituksena jonkin verran, mutta oma suuri kangasvarasto vaikuttaa ehtymättömältä. Kotona on pelkästään ompelukäytössä iso työhuone, jonka suurelle työpöydälle on hyvä levittää tilkkulaatikoita ja kankaita, suunnitella, kaavoittaa ja leikata vaatteita.

Tässä vaiheessa voi päästää luovuuden ja mielikuvituksen valloilleen. Teollisuuskäyttöön tarkoitetulla ompelukoneella ja kotisaumurilla työ sujuu hyvin.

– Olen aina pitänyt ompelemisesta, ja erityistä iloa saan siitä, että voin auttaa juuri lapsia, pohtii Heilman.

Pitkä ompelukokemus

Kokemusta ompelua harrastavalla Heilmanilla on vuosikymmenten takaa. Ensimmäiset nukenvaatteet syntyivät jo 6-vuotiaana, jolloin käyttöön päätyivät äidin tilkkupussin värikkääät kankaat.

Haaveissa oli opiskella käsityönopettajaksi tai teatteripuvustajaksi. Suunnitelmat muuttuivat matkan varrella, mutta käsityöt ovat kuuluneet aina arkeen.

Oman perheen vaatettamisen lisäksi naapurin lapset ja tuttavat ovat saaneet ompelutöitä. Tutuiksi ovat tulleet ompelut hienoista juhlamekoista hevosen loimiin.

– Iltaisin otan mielelläni kutimet käteen ja neulon sukkia. Viime keväänä tein Heinolan neuvolaan pipoja jaettavaksi pienille vauvoille. Niitäkin tuli kymmeniä, Heilman kertoo.

Neulenuttuja Tansaniaan

Tansaniaan on menossa neulottuja nuttuja, joita on valmiina kolmisenkymmentä, ja lisää tulee. Heilman tiettää, että Suomessa on useita yhteyshenkilöitä, jotka ottavat keskitetysti vastaan käsitöitä lähetettäväksi niitä tarvitseviin kohteisiin.

Reilut 10 vuotta Heilman on tehnyt avustustyötä sysmäläisen Tuomo Palvailan kanssa ja vienyt Viroon eri kohteisiin muun muassa vaatteita, huonekaluja ja astioita. Kohteina ovat olleet lastenkodit, koulut, vanhainkodit sekä lukuiset yksityiset henkilöt, jotka tahoillaan toimittavat tavaroita eteenpäin niitä tarvitseville.

Yhteistyötä on tehty myös virolaisten seurakuntien kanssa.

– Sysmän vanhalta terveysasemalta lahjoitetut tavarat viemme seuraavaksi Meremäen vanhainkotiin Viroon. Viime vuosina tahti on vähän hiljentynyt, mutta jatkamme edelleen, Heilman kertaa.

Auttaminen osa luonnetta

Auttaminen on kuulunut Marita Heilmanin luonteeseen aina. Hän on toiminut mummonsa omaishoitajana, hänellä on ollut tukiperhelapsia, ja tällä hetkellä oma isä tarvitsee hoitoa. Seurakunnan vapaaehtoistyö on ollut myös sydäntä lähellä.

Auttamisesta on kehittynyt Heilmanille rakas harrastus.

– Moni kysyy, että miksi käytän omaa aikaani ja varojani tähän, mutta se on minun tapani harrastaa ja samalla tehdä hyvää. Voisin harrastaa jotakin vielä kalliimpaa, mutta tämä on minulle tärkeää, Marita Heilman perustelee.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat