Ajan tasalla

Solifer syntyi uudelleen – Pekka Ojasen mopoprojektilla upea lopputulos

Huhtikuussa Itä-Häme kertoi lusilaisen Pekka Ojasen mopoprojektista. Vuosimallin 1969 Solifer Export oli silloin vain hajanainen kasa vanhoja ja uusia irto-osia.

Ojanen lupasi, että mopo valmistuu jo kesän aikana. Moni lukija saattoi epäillä, että mahtaako valmistua.

Kyllä valmistui. Jos ei ihan kesän aikana niin näillä sulilla kuitenkin. Ja hienohan siitä tuli.

Ojanen katsastutti ja rekisteröi Soliferinsa syyskuussa. Museokatsastajallakaan ei ollut huomauttamista lopputuloksen suhteen.

Solifer on kuin vastikään tehtaan kokoonpanolinjalta tullut. Mopo on myös teknisesti huippukunnossa, ja tärähtää käyntiin ensimmäisellä polkaisulla.

Helposti näin hieno tulos ei syntynyt.

– En pitänyt kirjaa työtunneista, mutta niitä kertyi paljon. Hellekesänä viihdyin hyvin viileässä verstaassa, Pekka Ojanen kertoo.

Paljon aikaa ja kärsivällisyyttä vaati myös osien etsiminen. Mopossa on jonkin verran käyttämättömiä alkuperäisosia ja uustuotantoa, mutta suurin osa moposta on laitettu uutta vastaavaksi ahkeralla hiomisella.

– Etenkin hyväkuntoista bensatankkia on vaikeaa löytää. Myöskään hyvää alkuperäistä pakoputkea ei ole saatavilla, ja uustuotantoputket eivät ole alkuperäisen näköisiä. Niinpä tämä putki piti teettää mittojen mukaan. Myös alkuperäisten tyyppikilpien ja merkkien metsästäminen teetti työtä. Kun hyviä osia löytyi, ostin niitä useamman, koska mielessäni on jo seuraava projekti, Ojanen paljastaa.

Vanhan mopon entisöiminen nielee myös rahaa.

– Tähän menneellä rahasummalla olisi hyvinkin saanut kaupasta uuden kiinalaisen Solifer Export -skootterin, mutta eihän se olisi ollenkaan sama asia, Pekka Ojanen kuittaa.

Soliferin valmistumisen jälkeen mopon matkamittariin on kertynyt vain kolmetoista kilometriä. Ensi kesänä kilometrejä tulee paljon enemmän, sillä Ojanen aikoo osallistua mopollaan tapahtumiin ja ajeluihin.

Talven aikana mopoa ehtii vielä vähän hifistellä.

Osmo Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat