Ajan tasalla

60 vuotta täyttävä Timo Laurila: Ilman talkootyötä kylät eivät voi toimia

Timo Laurila täyttää tänään 60 vuotta. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Syntyperäinen sysmäläinen Timo Laurila heräsi nuorisoseuratyöhön vasta kymmenisen vuotta sitten.

Nikkaroisten nuorisoseuran oma seurantalo Papula oli tuolloin huonossa kunnossa, ja seuran toimintakin oli hiljaista. Kyläläiset päättivät, että jos talo on joskus talkoilla rakennettu, niin se on remontoitava.

Kyläläisten yhteishenki herkistää Laurilaa vieläkin, sillä talkootyö yhdistää kyläläiset, moitteen sijaa ei sovi olla. Nikkaroisissa puhallettiin yhteen Papulan hiileen.

Reilu 100 000 euroa kustantanut remontti saatiin aikaan tuhansien talkootyötuntien saattelemana. Päijänne-Leader oli tärkeässä roolissa rahoittajana ja antamassa monipuolisesti apua.

Elämän iloa en monista vaikeuksista huolimatta ole unohtanut. Timo Laurila

Laurila itse on vaatimaton omasta panoksestaan, vaikka arvioi oman osuutensa sadoiksi tunneiksi. Rakennusalan koulutuksen vuoksi kotikylän talo velvoitti.

– Talo oli huonossa kunnossa, mutta me saimme sen elämään edelleen ja palvelemaan monipuolisesti. Yksityistilaisuudet ovat lisääntyneet, iloitsee Laurila.

Laurila kertoo, että talolla on nyt valmistuskeittiö, sisä-wc:t ja toimiva lämmitysjärjestelmä.

Yhteisöllisyys on nykyisellään maaseutukylissä arvossa, sillä väkimäärä vähentyy. Huumorilla päästään pitkälle. Laurila kertookin, että Kantolan Matti toimii rahastonhoitajana tittelillä talouspäällikkö, ja Laurila itse on rakennusalan koulutusta ja kokemusta omaavana kiinteistöpäällikkö.

– No, tämä on sitä hassuttelua, joka kuuluu asiaan. Oma osuuteni ei ole mittava, mutta kieltämättä talon lämmittämiseen menee aikaa, ja kasvukautena Papulan pihan nurmikkokin on ajettava ainakin kerran viikossa, tarkentaa Laurila.

Ilo säilynyt vaikeuksienkin jälkeen

Timo Laurila on kohdannut elämässään menetyksiä. Viimeisin menetys oli aviopuolison menehtyminen vaikeaan syöpäsairauteen vuoden 2017 keväällä.

Puolisonsa Lean omaishoitajana toimiessaan Timo Laurilan muut työt jäivät taka-alalle. Perheen ajatus oli, että Lea hoidettaisiin kotona loppuun saakka. Näin toimittiinkin, ja perheen äiti jätti omaisilleen jäähyväiset omassa kodissaan.

– Lea työskenteli ikänsä hoitotehtävissä sairaalassa, ja yhteinen toiveemme oli, että loppu tulee omassa kodissa. Lea ei halunnut viettää viimeisiä hetkiään sairaalan vuodeosastolla, Laurila toteaa.

Perheen kaksi lasta olivat jo aikuisia, mutta olisivat Laurilan mukaan tarvinneet luonnollisesti äitinsä läsnäoloa vielä pitkään. Tämä ei toteutunut, mutta vaikeiden aikojen jälkeen elämä on asettunut uomiinsa.

– Surullisin aika alkaa olla ohi, mutta ikävä on aina läsnä, Laurila kertoo.

Timo Laurila on elänyt aikaa, jolloin miesten ja naisten töitä kotitalouksissa vielä jaettiin sukupuolen mukaan. Miehenä hän kokee keittiön ja kotitalouden omakseen; leipominen, ikkunoiden pesu, siivoaminen ja kokkailu sujuvat.

Tapaturmainen jalkavamma muutama vuosi sitten aiheutti sen, että hän joutui miettimään työkuviot uusiksi.

– Sahasin moottorisahalla nilkkaan, jonka seurauksena tuli paha polven kuluma, joka vaati tekonivelen laittamisen polveen jokunen vuosi sitten. Moni asia on muuttunut, mutta elämän iloa en monista vaikeuksista huolimatta ole unohtanut. Lapset tuovat iloa, ja elämä jatkuu edelleen, Laurila pohtii.

Vapaa-aikaansa Timo Laurila viettää luonnossa, ja metsänhoitotyöt ovat sydäntä lähellä. Tärkeinä harrastuksina ovat kalastus, avantouinti, mökkeily sekä käsityöt ompelusta lähtien.

Näin syksyisin hän pääsee mieleisen harrastuksen pariin ja luontoon, sillä hirvestys on nyt käynnissä.

Kuka?

Timo Laurila

Syntynyt 3.12.1958 Sysmässä.

Leski, perheeseen kuuluu kaksi aikuista lasta.

Ylioppilas Sysmän Yhteiskoulusta.

Rakennusinsinööri AMK, rakennusalan yrittäjä.

Koulutuskeskus Salpauksen talonrakennuksen opettaja.

Tekee rakennusten työmaavalvontaa ja vastaavan työnjohtajan töitä.

Juhlii perhepiirissä.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat