Ajan tasalla

Heinolan kuvataiteilijoiden näyttely avautuu yleisölle - Mukana ennätyksellisen paljon taiteilijoita

Jo yli kymmenen vuoden ajan Heinolan taidemuseolla järjestetty Heinolan kuvataiteilijoiden vuosinäyttely avautuu yleisölle huomenna keskiviikkona. Kuvataiteen lisäksi esillä on pitkästä aikaa myös veistoksia.

Heinolan kuvataiteilijoiden puheenjohtaja Ritva Lunkka ja tiedottaja Irene Voutilainen kertovat, että mukana on tällä kertaa ennätyksellisen monen yhdistyksen jäsenen tai kunniajäsenen taidetta. Teoksia on esillä yhteensä 26 tekijältä.

– Olisikohan viime vuoden hyvää palautetta saanut näyttely innostanut nyt tarjoamaan töitä näyttelyyn, Lunkka ja Voutilainen arvelevat.

Viime vuonna näyttely järjestettiin Suomi100-juhlavuoden Yhdessä-teeman mukaisesti yhdessä Heinolan Kameraseuran kanssa.

– Ei olisi varmaan yhtään hullumpi ajatus kutsua kameraseura mukaan toistekin, Heinolan museoiden amanuenssi Sirpa Juuti pohtii.

Vajaat 50 teosta

Tämän vuoden teosten juryttämisen suorittanut Heinolan kansalaisopiston kuvataideopettaja Manja Piela kertoo heti aluksi päättäneensä, että kaikilta omia töitään tarjonneilta mukaan pääsee vähintään yksi teos.

– Se oli erittäin tärkeää. On kokemusta siitäkin, kuinka se sattuu, jos heivataan ulos näyttelystä.

Näyttelyyn valikoitui lopulta vajaat 50 teosta. Useita kymmeniä ripustuksia tehnyt Piela kehuu töiden tasoa.

– Tekijät saavat olla ylpeitä, työt ovat harrastajien tekemiksi yllättävän hyviä. Ja vaikka tekijöitä on paljon, töistä sai koottua harmonisen kokonaisuuden.

Piela kehottaa pitämään kiinni aktiivisesta harrastajaryhmästä. Yhdistyksen tulevaisuus näyttääkin hyvältä: tänäkin vuonna joukkoon on liittynyt uusia jäseniä.

– Kyse ei ole vain taiteen tekemisestä. Toiminta luo hyvinvointia paitsi tekijöille, myös ympäristölle, Piela sanoo katsellessaan vielä ripustusta odottavia teoksia.

Piela kertoo, että pyyntö juryttämisen tekijäksi oli suuri kunnia.

– Hämmästyin, kun kuulin että tästä saa vähän rahaakin, hän naurahtaa.

Pielan mukaan suuren teosmäärän läpikäynti on ollut haastava, mutta samalla mielenkiintoinen urakka. Raakkaamalla teosten joukosta ovat lopulta löytyneet kokonaisuuden kannalta parhaat teokset.

Esille ovat päässeet ne teokset, jotka myös keskustelevat keskenään parhaiten.

– Omat ehtonsa teoksen valinnalle on asettanut myös käytössä oleva tila, Piela lisää.

Juhlavuodesta hyvä muisto

Heinolan kuvataiteilijoiden vuosi on Lunkan ja Voutilaisen mukaan sujunut varsin perinteiseen malliin. Suomen satavuotisjuhlinta vaati viime vuonna satsauksia, ja senkin vuoksi tämä vuosi on ollut rauhallisempi.

Tapahtumista naiset nostavat esille Kivalterin talon pihapiirissä heinäkuussa järjestetyn Koko Suomi maalaa -henkeen toteutun maalaustapahtuman.

– Se oli mukava juttu, josta tuli positiivista palautetta, Lunkka kertoo.

Juutin mukaan vastaavan tapahtuman voisi ottaa vaikka tavaksi.

– Museo on pyrkinyt tietoisesti yhteistyöhön paikallisten toimijoiden kanssa, ja erilaiset yhteistyöt ovat olleet todella kivoja, Juuti lisää.

Entä miten kuvataiteilijat ovat ajatelleet juhlistaa ensi vuonna 180-vuotta täyttävää Heinolan kaupunkia?

– Ensi vuoden toimintasuunnitelmaa ei ole vielä tehty, mutta eiköhän me jotenkin oteta osaa juhlavuoteen, Voutilainen uskoo.

Heinolan taide 2018 -näyttely Heinolan taidemuseolla 5.12.2018–6.1.2019.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat