Ajan tasalla

Kantelisti Ida Elina esiintyy maanantaina Sysmässä

Ida Elinan käsissä kantele taipuu vaikka James Bond -tunnarin soittoon.

Ida Elina on soittanut kanteletta 13-vuotiaasta asti. Vuonna 2009 hän alkoi kehittää omaa soittotyyliään ja hänestä kehittyi vähitelle n pop-kantelisti. Kuva: ANNIKA_MIETTINEN

Oletko luullut, että kanteleella soitetaan pelkkää kansanmusiikkia tai ehkä korkeintaan klassista? Maanantaina ennakko-oletukset kumotaan Sysmässä, kun Ida Elina saapuu esiintymään Niinilehdon Tupaan. Ida Elina saa kunnian toimia Suopeltoon hiljattain avatun Niinilehdon Tuvan ensimmäisenä artistivieraana.

Konsertissa kantele soi tavalla, jolla sen ei ole totuttu soivan. Youtubesta selviää, että Ida Elina on sovittanut kanteleelle cover-versiot esimerkiksi Adelen laulamasta James Bond -tunnarista ja Michael Jacksonin Billie Jeanista. Toisaalta hän soittaa myös klassisempaa musiikkia, esimerkiksi Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maijan.

Keikkaa edeltävällä viikolla Ida Elina vastaa puhelimeen kotoaan, jossa hän viettää päivää kahdeksan kuukauden ikäisen tyttärensä kanssa. Viimeiset viikot ovat olleet kiireisiä, sillä takana ovat Linnan juhlat ja esiintymismatka Shangaihin Kiinaan. Kiina on Ida Elinalle tuttu esiintymismaa. Tänä vuonna hän on käynyt siellä kolmesti.

– Kävimme Shangaissa koko perheen voimin. Minulle se oli esiintymismatka, miehelleni ja tyttärelleni lomaa, Ida Elina kertoo.

Linnan juhliin hänet kutsuttiin ensimmäisen kerran vuonna 2017, mulla silloin hän oli itsenäisyyspäivän juuri Kiinassa. Tänä vuonna juhlat satttuivat sopivaan saumaan. Juhlista Ida Elinalla on pelkkää hyvää sanottavaa.

– Oli kunnia saada kutsu. Vaikka olihan se hieman huvittavaa, että juhliin valmistautuminen kesti kaksi viikkoa ja kättely vain muutaman sekunnin, hän nauraa.

Ida Elina aloitti kanteleen soiton 13-vuotiaana. Aluksi hän käytti soitinta perinteisesti klassisen ja kansanmusiikin soittamiseen, kunnes vuonna 2009 tapahtui merkittävä käänne. Ida Elina näki Youtubesta videon, jossa artisti versioi kitaralla Billie Jeanin – täysin omalaatuisella tavalla.

– Mietin, että jos kitaralla pystyy tuohon, niin miksei kanteleella. Aloin kehittää omaa soittotyyliäni ja vähitellen minusta tuli itseoppinut pop-kantelisti.

Ratkaisu oli Suomessa ja kansainvälisestikin käänteentekevä. Uudenlainen ote kiinnosti yleisöä etenkin Youtubessa, jossa Ida Elinan videot alkoivat levitä vauhdilla. Ensimmäisen levynsä artisti julkaisi vuonna 2012. Oman polun löytäminen on vaatinut mukavuusalueelta poistumista.

– Kerran minua pyydettiin esiintymään tapahtumaan, jonka teemana oli James Bond. Minulta pyydettiin versioita Bond-tunnareista. Silloin ajattelin, että eihän se voi toimia kanteleella soitettuna. Bond-musiikki on niin orkestraalista ja mahtipontista, ja kantele on... no kantele. Mutta kun aloin treenata kappaleita, huomasin että hommahan toimii. Se oli hyvä opetus siitä, että rajoitteet ovat monesti enimmäkseen oman pään sisällä.

Ida Elina korostaa silti, että kaiken pohja on kansanmusiikissa ja klassisessa, siinä että soittaja hallitsee perustekniikan moitteettomasti. Soiton voi viedä uudelle tasolle vasta silloin, kun kivijalka on varmasti kunnossa.

Sysmässä konserttipaikkana on Niinilehdon Tupa, jonka omistaa kulttuuripiireistä tuttu Reijo Karvonen. Ida Elina tutustui Reijo Karvoseen työskennellessään Konserttikeskuksessa. Konserttikeskuksella on palkkalistoillaan artisteja, jotka käyvät esiintymässä kouluissa. Koulukonsertit videoidaan ja niistä annetaan palaute artisteille. Karvonen oli yksi palautteen antajista ja Ida Elinan sparraajista.

– Vuonna 2016 tein kolmesataa keikkaa. Suurin osa oli koulukonsertteja, joita saattoi olla kolme päivässä. Sen vuoden aikana opin esiintymisestä valtavasti. Kouluissa ohjelma oli aina sama, mutta yleisö vaihtui. Siinä oppi esimerkiksi miten kannattaa esiintyä ja kommunikoida, kun vastassa on yläasteikäisistä koostuva yleisö jolle on hetki sitten kerrottu että seuraavan tunnin verran luvassa on kantelemusiikkia, Ida Elina nauraa.

Ida Elinan konsertti Sysmän Suopellossa, Niinilehdon Tuvassa (os. Töijensalontie 495) maanantaina 17. joulukuuta kello 19.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat