Ajan tasalla

Mielensäpahoittaja oli viime vuoden katsotuin elokuva Sysmässä ja Heinolassa

Suomalaiset elokuvateatterit myivät viime vuonna liki 8,1 miljoonaa lippua.

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja oli viime vuoden katsotuin kotimainen elokuva, jonka näki liki 350 000 katsojaa. Elokuva oli sekä Heinolan että Sysmän elokuvateattereiden viime vuoden katsotuin elokuva. Kuva: Solar Films / Marek Sabogal

Suomalaiset kävivät viime vuonna elokuvissa lähes 8,1 miljoonaa kertaa, kertoo elokuva-alan yhdistysten keskusjärjestö Filmikamari.

Vuonna 2017 Tuntemattoman sotilaan menestys nosti lipunmyynnin liki 9 miljoonaan, mutta tänä vuonna yksikään elokuva ei yltänyt lähellekään Tuntemattoman keräämään yli 900 000 katsojaan.

Yhteensä 25 elokuvaa keräsi kuitenkin yli 100 000 katsojaa. Vuoden katsotuin oli Mamma Mia! Here We Go Again lähes 400 000 katsojallaan.

Kotimaisista elokuvista suosituin oli Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja, joka oli liki 350 000 katsojallaan vuoden toiseksi katsotuin elokuva.

Mikä parasta, kiinnostavia kotimaisia elokuvia on tulossa lisää. Sysmän 4H:n toiminnanjohtaja Heta Heino

Kolmen katsotuimman kärki oli musiikkivoittoinen, sillä kolmanneksi katsotuin elokuva oli Queen-yhtyeestä kertonut Bohemian Rhapsody, joka keräsi liki 300 000 katsojaa.

Heinolan elokuvateatteri Elon viiden katsotuimman elokuvan joukossa on kolme kotimaista. Katsotuin oli Mielensäpahoittaja ja listan kolmonen Oma maa. Neljänneksi kiilasi Olavi Virta.

Elon viiden kärkeen nousivat myös toiseksi eniten katsojia kerännyt Mamma Mia! ja Bohemian Rhapsody. Tarkkoja katsojalukuja teatterista ei haluttu Itä-Hämeelle antaa.

Olavi Virta kiinnosti Sysmässä

Myös Sysmässä paikallisen 4H-yhdistyksen pyörittämän Sysmän Kinon viime vuoden katsotuin oli Mielensäpahoittaja, joka keräsi 304 katsojaa. Kolmensadan rajaa hätyytteli myös Olavi Virta, jonka näki Sysmässä 284 katsojaa.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Heta Heino kertoo, että noin 300 katsojaa keränneet elokuvat ovat Sysmässä harvinaisia.

– Olavi Virta -elokuvan kohdalla odotimme kyllä runsaita katsojamääriä, onhan kyseessä kuitenkin Sysmän oma poika, mutta lopullinen määrä yllätti silti, Heino kertoo.

Olavi Virta keräsi koko Suomessa reilut 150 000 katsojaa ollen vuoden 12. katsotuin elokuva.

Olavi Virta keräsi Sysmässä liki 300 katsojaa, ja se kiilasi myös Elon viiden katsotuimman elokuvan joukkoon. Kuva: Artista Filmi

Sysmän 4H-yhdistys on toteuttanut Kino-toimintaa kunnan palveluna vuodesta 2015 alkaen.

– Meidän vetovastuumme aikana vain vuoden 2017 Tuntematon Sotilas on kerännyt enemmän katsojia kuin nyt syksyllä ensi-iltansa saaneet Olavi Virta ja Mielensäpahoittaja, toiminnanjohtaja Heta Heino kertoo.

Kokonaisuudessaan Sysmän Kinossa kävi vuoden 2018 aikana yhteensä 1 834 katsojaa.

– Aikaisempia vuosia on todella haastavaa verrata viime vuoteen, sillä elokuvatarjonta vaikuttaa totta kai kävijämääriin, Heino lisää.

Sysmän Kinon kolmanneksi katsotuin elokuva oli viime vuonna Oma maa (189 katsojaa). Viiden eniten katsojia keränneen joukkoon mahtuivat vielä Mamma Mia! (120 katsojaa) sekä Viiru ja Pesonen – Viiru muuttaa (68 katsojaa).

Sysmän Kino panostaa kotimaiseen

Kotimaisten elokuvien katsojaosuus oli viime vuonna vahva. Filmikamarin mukaan yli 23 prosenttia suomalaisten elokuvakäynneistä kohdistui kotimaiseen elokuvaan, kun osuus vuonna 2017 oli Tuntemattoman sotilaan ansiosta liki 30 prosenttia. 25 katsotuimman elokuvan joukkoon kotimaisia elokuvia mahtui kuitenkin vain viisi.

Heinon mukaan Sysmän Kinossa on haluttu panostaa vahvasti juuri kotimaiseen elokuvaan, sillä se kerää sysmäläiset valkokankaan ääreen. Viime vuoden kymmenesta katsotuimmasta elokuvasta seitsemän on kotimaisia.

– Alkuvuoteen olemme saaneet oikein mukavasti kotimaista tuotantoa, ja mikä parasta, kiinnostavia kotimaisia elokuvia on tulossa lisää, Heino iloitsee.

Heino kertoo, että yhdistys etsii koko ajan uusia keinoja kuulla katsojia entistä paremmin tulevaa ohjelmistoa suunniteltaessa.

– Vuoden aikana julkaistavista ensi-illoista vain pieni osa päätyy Sysmän ohjelmistoon, ja se miten ulkomaisistakin elokuvista saisi noukittua meille ne vetovoimaisimmat on aina arvailun varassa, Heino lisää.

Sysmän Kinon ohjelmiston suunnittelusta vastaa toiminnanjohtaja, ja hän hoitaa myös elokuvatilaukset ja tilastoinnit. Apuna näytöksissä ovat vapaaehtoiset.

– Yksi vapaaehtoisistamme hoitaa elokuvien lataamisen järjestelmään, rakentaa meille ajankohtaiset mainoskokonaisuudet elokuvien alkuun ja huolehtii laitteistojemme toimivuudesta, Heino kertoo.

Vapaaehtoisia on tällä hetkellä mukana kolme, ja Heinon mukaan yhdistys etsii koko ajan mukaan uusia elokuvien ystäviä.

– Vapaaehtoiset pääsevät vaikuttamaan tulevaan ohjelmistoon, ja sitä kautta mahdollisuus päästä katsomaan suosikkejaan. Erityisesti apua kaipaisimme lipunmyyntiin, Heino kertoo.

Elokuvateatterit

Vuoden 2018 katsotuimmat

Mamma Mia! Here We Go Again (371 503 katsojaa)

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja (347 429)

Bohemian Rhapsody (299 906)

Avengers: Infinity War (234 354)

BlacKkKlansman (225 554)

Ihmeperhe 2 (225 374)

Deadpool 2 (200 140)

Oma maa (191 527)

Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset (169 061)

Johnny English iskee jälleen (162 449)

Lähde: Filmikamari
Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat