Ajan tasalla

Harvinaisuudet kiikarissa – Päijät-Hämeessä kaivataan havaintoja lapintiaisesta ja pähkinänakkelista

Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys pyytää havaintoja lapintiaisesta ja pähkinänakkelista viikonloppuna järjestettävän Pihabongauksen yhteydessä.

Lapintiaisen päälaki ja selkäpuoli ovat tummanruskeat. Leukalappu on musta ja selvästi suurempi kuin hömötiaisella. Vatsapuoli on vaaleanharmaa ja kupeet ruosteenruskeat. Pyrstö on pitempi kuin hömötiaisella. Kuva: Eero Linden

Ensi viikonloppuna jokainen suomalainen voi osallistua BirdLifen järjestämään Pihabongaus-tapahtumaan. Tapahtuman ideana on tarkkailla tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla, ja ilmoittaa havainnot BirdLifelle.

Päijät-Hämeen lintutieteellisellä yhdistyksellä on innokkaille lintubongareille erityistoive. Yhdistys nimittäin kerää erilliskyselyllä havaintoja kahdesta lajista: lapintiaisesta ja pähkinänakkelista.

Hyvä pesintä täytti lapintiaisen reviirit

Lapintiainen on Päijät-Hämeessä harvinainen vieras.

– Viime syksynä lapintiaisia vaelsi vähän enemmässä määrin eteläiseen Suomeen ensimmäisen kerran 20–25 vuoteen, Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen hallituksen heinolalainen jäsen Paavo Posti kertoo.

Päijät-Hämeessäkin tehtiin noin kymmenkunta havaintoa, joista pääosa Pulkkilanharjun ympäristössä. Havaintoja on lapintiaisesta tehty talvellakin ainakin Kymenlaaksossa, Keski-Suomessa ja Tampereen lähistöllä.

Posti muistaa, että Heinolassa Ala-Räävelin rannalla on tehty havainto lapintiaisesta sen suuren vaelluksen aikana noin 30 vuotta sitten.

Viime vuoden hyvä pesintä on täyttänyt lapintiaisen reviirit, ja on saanut nuoret yksilöt vaeltamaan uusille alueille. Lapintiainen ei kuitenkaan juuri pesi napapiirin eteläpuolella.

– Pikkuhiljaa kevään kuluessa etelässä talvehtineista yksilöistä elossa selvinneet palaavat takaisin pohjoiseen, Posti kertoo.

Postin mukaan nyt etelään talvehtimaan tulleet lapintiaiset ovat saapuneet todennäköisesti itä-koillisesta.

Pähkinänakkelin yläpuoli on sinertävän harmaa ja alapuoli valkoinen. Nokasta niskaan kulkee silmän yli ohut musta juova. Pyrstön alapeitinhöyhenet ovat punaruskeat. Kuva: Eero Linden

Pähkinänakkeli pesii Suomessa vain satunnaisesti

Lapintiaisen tapaan myös pähkinänakkelilla on käynnissä vaellus, ja lintuja on havaittu myös Päijät-Hämeessä. Kuten lapintiaiset, myös pähkinänakkelit ovat vaeltaneet etelään idän suunnasta.

Pähkinänakkeli on Suomessa heimonsa ja sukunsa ainoa edustajalaji, ja se pesii Suomessa vain satunnaisesti. Ruokintapaikoille talvikuukausina hakeutuva lyhytpyrstöinen ja tanakka lintu on helppo tunnistaa pistävästä äänestään sekä liikkeistään.

– Pähkinänakkeli kiipeilee puiden rungoilla ja oksilla myös alaspäin, Posti kuvailee.

Pähkinänakkeli on vaarantunut ja rauhoitettu, ja juuri harvinaisuutensa vuoksi se kiinnostaa myös lintutieteellistä yhdistystä.

– Pihabongaukseen osallistuu valtakunnallisesti noin 20 000 ihmistä, ja tälläkin alueella varmasti satoja. Toivottavasti havaintoja tulee.

Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys toivoo havaintoja lapintiaisesta ja pähkinänakkelista kuvien kera. Havainnot voi lähettää yhdistyksen verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella.

– Toki havainnot voi ilmoittaa myös Pihabongaukseen ja Tiira-havaintotietokantaan, Posti lisää.

Yhdistys pyrkii myös tarkistamaan kaikki saamansa havainnot, jotta lajit saadaan varmistettua.

– Eli ei kannata pelästyä, jos tulemme katsomaan. Yritämme tietysti ennen tuloa aina saada yhteyden havainnon ilmoittajaan, Posti lisää.

Pihabongaus ei ole kisa

26.–27. tammikuuta järjestettävä Pihabongaus on Suomen suurin lintutapahtuma.

Kyseessä ei ole kilpailu, vaan tapahtuman tavoitteena on innostaa tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta.

Tuloksista saadaan arvokasta tietoa Suomen talvisen linnuston muutoksista. Tähänastiset tulokset kertovat BirdLifen mukaan muun muassa hömötiaisen ja varpusen selkeästä vähenemisestä ja mustarastaan ja tiklin runsastumisesta.

Pihabongaus

Näin voit osallistua

Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa ja missä tahansa. Ilmoittautumista ei tarvita.

Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla joko lauantaina 26. tai sunnuntaina 27. tammikuuta.

Tunnista havaitsemasi lintulajit. Laske myös, montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan.

Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät BirdLifelle viimeistään perjantaina 1.2. osoitteessa www.pihabongaus.fi.

Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistykselle voi kertoa lapintiaisen ja pähkinänakkelin havainnoista yhdistyksen verkkosivuilla.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme