Ajan tasalla

Virtapiirin vieraana -konsertit kutsuvat tukemaan lasten ja nuorten musiikkiteatteria

Heinolalaiset muusikot ja Virtapiiri-kuoro keräävät varoja Intopiukeen lasten ja nuorten harrasteryhmien toimintaan.

Jussi Saxlin, Tuomas Orasmaa, Satu Nipuli, Juha Sokka ja Irina Saari odottavat jo innolla Virtapiirin vieraana -konsertteja.

Hyvän tekeminen ei ole heinolalaiselle Virtapiiri-kuorolle uusi juttu.

Ensin 60-henkinen naiskuoro teki kalentereita, sitten mukaan tulivat hyväntekeväisyyskonsertit. Vuosittain järjestettyjen tempausten tuottoja on ohjattu muun muassa heinolalaisille lapsiperheille ja vanhuksille.

9. helmikuuta järjestettävien Virtapiirin vieraana -tukikonserttien tuotto ohjataan tällä kertaa heinolalaisen musiikkiteatteri Intopiukeen lasten ja nuorten toimintaan. Virtapiiriläisten lisäksi koulutuskeskus Salpauksen salin lavalle nousevat Intopiukeen lapsiryhmät sekä heinolalaisten Tuomas Orasmaan, Jussi Saxlinin ja Juha Sokan muodostama livebändi.

Myös mikrofonin taakse asettuu heinolalaista osaamista, kun solistina kuullaan Irina Saarta.

Kananliha-efekti voi syntyä, kun satapäinen kuoro laulaa yhdessä. Intopiukeen toiminnanjohtaja Satu Nipuli

– On mahtavaa, että muusikot ovat lähteneet mukaan näihin talkoisiin, Virtapiirin kuoronjohtaja Ulla Renko riemuitsee.

Konserttien tuotanto hoidetaan täysin heinolalaisin voimin, kun valoista vastaa Jari Luonela ja äänestä Antti Knuutila.

Omat lapset mukana

Saari kertoo olevansa ilolla mukana tukemassa Intopiukeeta – oma tytär kun on yksi innokkaista musiikkiteatterilaisista.

– Tällaista toimintaa ei voi olla koskaan liikaa. Viime keväänä lupasin olla mukana jos vain voin jotakin toiminnan eteen tehdä.

Myös Saxlinin lapset ovat musiikkiteatterilaisia.

Kattikabareen jälkeen kerroin olevani mielläni mukana Intopiukeen tulevissa jutuissa, Saxlin kertoo.

Orasmaakin on jo puolestaan vakiokalustoa.

– Olen ollut usein mukana Virtapiirin eri jutuissa, ja kaikissa Intopiukeen tuotannoissa.

Viitisen vuotta Heinolassa asunut Sokka on iloinen voidessaan omalla panoksellaan elävöittää kotikaupunkinsa kulttuurikenttää.

– Olin vuosi sitten mukana Virtapiirin joulukonsertissa, ja Ullan kanssa olen tehnyt useita erilaisia juttuja, Sokka kertoo.

Konsertti kootaan osista

Yhteensä sadan esiintyjän konsertti on iso palapeli, jonka osasia aletaan hiljalleen liittää yhteen. Esiintyjät ehtivät treenata vain yhden kerran yhdessä ennen h-hetkeä.

– Virtapiiri on harjoitellut kappaleita syksyn ajan, ja myös lasten ja nuorten kanssa olemme treenanneet omia juttuja jo pitkään, Intopiukeen toiminnanjohtaja ja myös Virtapiiri-kuoron ohjaajana toimiva Satu Nipuli kertoo.

Lähellä ystävänpäivää järjestettävien konserttien teema muotoutui ystävyyden ympärille. Lauluissa välittyvät myös onnen etsiminen ja välittäminen.

– Kananliha-efekti voi syntyä, kun satapäinen kuoro 6-vuotiaasta yli 60-vuotiaseen laulaa yhdessä, Nipuli uskoo.

Juha Sokka lupaa, että konsertissa kuullaan mielenkiintoisia sovituksia. Satu Nipuli uskoo, että satapäisen kuoron esiintyminen on yleisölle vaikuttava kokemus. Kuva: Heini Kuusela

Virtapiirin konsertit ovat kiinnostaneet yleisöä niin, että kesäteatterikin on myyty loppuun kahteen kertaan.

– Se on hienoa, että aina kun Heinolassa joku jotakin järjestää, niin väkeä tulee paikalle, Renko kiittää.

Kun suurin osa konserttien esiintyjistä on harrastelijoita, on Nipulin mielestä tärkeää, ettei heitä marssiteta valtavan yleisön eteen. Salpauksen saliin on varattu molempiin konsertteihin 350 paikkaa.

Saari uskoo, että astuminen parrasvaloihin tuo kuitenkin tekemiseen uutta potkua – kunhan lavalle voi astua itsevarmana.

– Varmuuden saamiseksi lapsilta on vaadittava harjoittelua silloinkin, kun homma alkaa sujua jo niin hyvin että alkaa vähän kyllästyttää, Nipuli lisää.

Saari esittää konsertissa ensimmäistä kertaa omaa tuotantoaan kuoron kanssa.

– On jännittävää kuulla miltä omat biisit kuulostavat yhdessä kuoron kanssa.

Toiminnalle etsitään rahoitusta

Lasten ja nuorten musiikkiteatterin tukeminen on kuoronjohtaja Rengon mielestä luonteva avustuskohde Virtapiirille.

– Myös yhdessä laulaminen tekee kaikille hyvää. Kun kuoro laulaa yhdessä lasten kanssa, ikähaitari on 6–66 vuotta, Renko naurahtaa.

Musiikkiteatteri Intopiukeen lasten ja nuorten harrastustoiminta käynnistyi syksyllä 2017, ja harrastuksen pariin on löytänyt noin 50 lasta ja nuorta. Alkuun auttoi Päijänne-Leaderin tukirahoitus, jonka turvin tuotettiin myös kaksi musiikkiteatteriesitystä, Noitakoulu ja Kattikabaree.

Vaikka esitykset keräsivät satoja katsojia, Leader-tuen loputtua musiikkiteatterin tulevaisuus Heinolassa on näyttänyt epävarmalta.

– Osallistumismaksuilla pyritään kattamaan toiminnan viikoittaiset kulut ja ryhmien ohjaaminen, mutta esitysten tuotantokuluihin ne eivät riitä, Nipuli kertoo.

Harrastajien kausimaksut pyritään Nipulin mukaan pitämään kohtuullisina, jotta osallistuminen olisi mahdollista mahdollisimman monelle. Toiveena onkin, että esimerkiksi paikalliset yhdistykset, järjestöt ja yritykset ryhtyisivät musiikkiteatterin tukikummeiksi, jotta toiminnan tulevaisuus saataisiin turvattua.

Virtapiirin vieraana -konsertit koulutuskeskus Salpauksen salissa lauantaina 9. helmikuuta kello 15 ja 18.30.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat