Ajan tasalla

Harmonikka on viehättänyt 70 vuotta täyttävää Timo Hepojärveä aina

Timo Hepojärvi pääsi Harmonikkamuseolla soittamaan itsensä ikäistä kuusankoskelaista harmonikkaa. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Sysmäläinen Timo Hepojärvi ihasteli harmonikkaa naapurissa jo 1950–1960-luvulla.

Tuolloin lankapuhelimia ei ihan jokaisessa taloudessa ollut, joten usein käytiin hoitelemassa puheluita lähitaloissa. Tällaisilla reisuilla Hepojärvi kävi mielellään, sillä naapurin 5-rivinen oli vähän toista kuin kotona ollut 2-rivinen soittopeli.

– Meillä kotona oli 2-rivinen, jota soittelin korvakuulolla. Naapurissa sain ihastella hienompaa, ja sainkin hankittua lähes samanlaisen 5-rivisen itselleni 15-vuotiaana, muistelee Hepojärvi.

Lähes 50 vuotta sitten Hepojärvi lähti mukaan kansalaispiston harmonikkakurssille Tauno Ylösen kanssa. Tuolloin kurssilla oli noin 30 soittajaa.

Pohtimista riittää, että saisimme uomen Harmonikkamuseon toiminnan jatkumaan Sysmässä. Timo Hepojärvi

Vuoden 1971 syksyllä alkanut kurssi on jatkunut tauotta jokaisena vuonna, ja nuotitkin ovat jo hallussa. Hepojärvi harmittelee, että innostunut harmonikkaväki on alkanut ikääntyä, ja nuoremmatkin osallistujat ovat reilusti yli 60-vuotiaita.

Itä-Hämeen Harmonikkojen riveissä päivänsankari on myöhemmin päässyt soiton makuun monellakin estradilla.

1970-luvun loppupuolella Hepojärvi oli soittokaverinsa Leo Saksalan kanssa kutsuttuna esiintymässä Vintturin nuorisoseurantalon iltamissa. Keikka onnistui niin hyvin, että nuorisoseura järjesti tansseja kaksikon säestyksellä parina vuonna viikottain lähes koko kesän ajan.

Esiintymiset olivat onnistuneita, ja kokoontumispaikka täyttyi iltamaväestä. Esiintyjiä oli välillä enemmän, jotta kaksikko sai huilata.

– Ymmärsin, että seura sai iltamavaroilla hankittua talolleen sähköt parin vuoden jälkeen. Nuorempia harrastajia Juha Saarisesta lähtien tuli sittemmin mukaan, ja he jatkoivat perinnettä, muistelee Timo, jonka korvaa harmonikan sointi ja ääni ovat viehättäneet lapsesta saakka.

Harmonikkamuseo pitää säilyttää Sysmässä

Timo Hepojärvi on toiminut Suomen Harmonikkamuseoyhdistyksen hallituksessa pitkään, ja puheenjohtajuusvuosiakin on takana jo useita.

Museon toiminta on ollut vaikeiden asioiden edessä, mutta ratkaisua ei vielä ole löytynyt. Tilakysymys on yksi, ja toinen on Tauno Ylösen rooli, sillä Ylönen omistaa suuren osan näytteillä olevasta materiaalista.

Yhdistyksessä koetaan edelleen tärkeänä, että Suomen Harmonikkamuseo pysyisi Sysmässä.

– Pohtimista riittää, että saisimme tämän ainutlaatuisen kokoelman ja Suomen Harmonikkamuseon toiminnan jatkumaan Sysmässä. Siinä on työsarkaa. Tilaakin olisi hyvä olla enemmän, pohtii Hepojärvi.

Syntymäpäiväsankari näkee yhdeksi vaihtoehdoksi kytkeä Olavi Virta museon toimintaan, mutta asialle ei ole tehty juurikaan mitään konkreettista jo senkin vuoksi, että Virta-aineistoa on vaikea saada.

Lapsenlapsesta iloa eläkepäiviin

Aktiivisena Soiniemi-Seuran jäsenenä Hepojärvi on iloinen, että seura on pienellä porukalla pystynyt pitämään yllä esimerkiksi kylän ketoalueen hoidon jo kymmeniä vuosia.

Kylältä on tehty kirjoja, ja Kevätkekkerit yllätysohjelmineen on voitu järjestää jo vuosien ajan. Varsinkin kesäaikana maitolaiturikirjasto on kovassa käytössä ja tullut selvästi tarpeeseen.

Timo Hepojärvi viettää eläkepäiviä kalastaen lähes ympäri vuoden ja veneillen kesällä Päijänteellä. Myös matkailu pojan perheen luokse Saksaan kuuluu silloin tällöin ohjelmaan.

Iloa tuo pojan 5-vuotias Emily-tytär, joka käy isovanhempia tervehtimässä muutaman kerran vuodessa.

– He asuvat Saksassa ja Emily puhuu saksaa. Suomikin kääntyy kyllä, mutta välillä tarvitaan tulkkia. Mato-onginta tuntui olevan kovasti Emilyn mieleen viime kesänä. Seuraavaksi näemme pääsiäisen aikoihin, kertoo Timo Hepojärvi.

Kuka?

Timo Hepojärvi

Syntynyt 5.2.1949 Sysmässä.

Perheeseen kuuluu puoliso Marjatan lisäksi aikuiset pojat Marko ja Ari sekä isovanhemmille iloa tuova Markon tytär Emily.

Intohimoinen harmonikkamies.

Kalastus ja veneily Päijänteellä mieleisiä harrastuksia.

Viettää merkkipäiväänsä perhepiirissä.

Motto: Positiivinen elämänasenne ja huumori auttavat pitkälle.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat