Ajan tasalla

Heinolalaislähtöinen ohjaaja Kasperin Taas tuntemaan -musiikkivideon takana

Kasperin musiikki sai Samuel Häkkisen ajattelemaan omia elokuvaideoitaan, jotka olivat jääneet toteuttamatta. Syntyi tunnelmallinen kollaasi useamman hahmon elämästä, jotka kohtaavat mystisessä tapaamisessa.

Heinolalaislähtöinen ohjaaja Samuel Häkkinen on laulaja-lauluntekijä Kasperin hiljattain julkaistun Taas tuntemaan -kappaleen musiikkivideon taustalla. Kappale on Kasperin vuonna 2017 julkaistulta albumilta Pehmeä aika. Videon on tuottanut alun perin Heinolassa toimintansa aloittanut tuotantoyhtiö Silent Paprika Films.

Häkkinen kiinnostui Kasperin tuotannosta kuultuaan yhden hänen kappaleistaan, ja Pehmeä aika -levy sai inspiraation heräämään. Taas tuntemaan -kappaleessa viitataan lauluihin, jotka jäivät kirjoittamatta. Laulu sai Häkkisen ajattelemaan omia toteuttamatta jääneitä elokuvaideoitaan.

– Sain idean, että video voisi olla kuin kohtauksia tekemättä jääneistä elokuvista. Monet hahmoista eivät olleet kovin pitkälle mietittyjä, vaan ne perustuivat johonkin visuaalisesti kiinnostavaan tilanteeseen, Häkkinen kuvailee.

Lopputuloksena syntyi tunnelmallinen kollaasi irrallisen tuntuisia hetkiä useamman hahmon elämästä, jotka kuitenkin kohtaavat mystisessä tapaamisessa. Visuaalinen tyyli on vahvasti inspiroitunut David Lynchin ja Andrei Tarkovskin elokuvista.

Monet hahmot perustuivat johonkin visuaalisesti kiinnostavaan tilanteeseen. Ohjaaja Samuel Häkkinen

Kasperin kappale kertoo surusta ja luopumisesta, mutta videolla näkyy myös vihan ja tukahdutetun raivon tunteita. Miksi näin?

– Kokonaisuus on tietenkin katsojan tulkittavissa. Olen ehkä tuntenut surua siitä, etten ole voinut toteuttaa kaikkia haluamiani asioita, mutta samaan aikaan uusien asioiden syntyminen on myös hyvin kaunista.

Taideprojekti ilman aikataulupaineita

Koska Kasperin albumi oli jo julkaistu, musiikkivideo oli mahdollista tuottaa tekijälähtöisesti ilman levy-yhtiön asettamia aikataulupaineita. Häkkisen mukaan on tavallista, että musiikkivideoita tilataan parin viikon tai kuukauden varoitusajalla, jolloin on mietittävä ensisijaisesti sitä, mitä pystytään tekemään tiukassa aikataulussa maltillisella budjetilla.

Taas tuntemaan -videon toteuttaminen kesti lopulta lähes vuoden, koska se oli ennen kaikkea tekijöidensä omaehtoinen taideprojekti. Aikataulusyistä videon kuvaukset hoidettiin lopulta kahden kuvaajan voimin. Alkuvaiheessa mukana oli palkittu elokuvaohjaaja Arsen Sarkisiants, jonka uusin elokuva, Aurora, on juuri tullut elokuvateattereihin. Sarkisiants ei kuitenkaan ehtinyt osallistua projektiin koko aikaa, joten loput kuvaukset hoiti elokuvaaja Janne Häkkinen.

– Useamman kuvaajan kädenjälki näkyy videolla, mutta se sopii juuri tämän videon teemaan, Samuel Häkkinen pohtii.

Uusia projekteja työn alla

Häkkinen ei tällä haavaa suunnittele palaavansa ”olemattomiin” elokuvahahmoihinsa.

– Kerrottavaa toki jäi, sillä hahmojen tarinat eivät mahtuneet yhteen musiikkivideoon, mutta uudet projektit kiehtovat nyt enemmän, hän toteaa.

Häkkisellä on suunnitteilla lyhytelokuvaprojekti, josta ei vielä voi kertoa enempää, sekä uusi videoprojekti rapduo OLLPEKKALEVille, jonka kanssa hän on tehnyt aiemmin yhteistyötä. Viime kesänä julkaistu, Henna Välkyn kanssa toteutettu Ikäwä-kappaleen musiikkivideo kuvasi matkalla koettua koti-ikävää.

Kasperin Taas tuntemaan -kappaleen musiikkivideon voit katsoa täältä: https://www.youtube.com/watch?v=YGaMfz5rMcU&feature=youtu.be

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat