Ajan tasalla

Liikunta täydentää ravintolatyötä – 50-vuotias Mika Laine on ollut samalla tontilla töissä jo lähes 28 vuotta

Mika Laine on kehittänyt Jari-Pekan ruokatarjontaa ja saanut tunnustusta terveelllisistä ateriavaihtoehdoista. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Hartolalainen Liikenneasema Jari-Pekan keittiöpäällikkö Mika Laine tykästyi jo lapsuudenkodissaan keittiöön. Erilaisia ruokia ja leipomisia syntyi Laineen käsistä jo alle 10-vuotiaana.

Tulevaisuuden haaveissa siintelivät metsätalousalan opinnot, mutta niihin kuuluva harjoittelu taimien istutuksessa ei tuntunut omalta.

– Niihin taimiin se haave sitten kosahti. Sairaanhoitoala oli toinen, joka kiinnosti, mutta jätin menemättä. Hotelli- ja ravintola-ala löytyi osin vahingossa, mutta päivääkään en valintaani ole katunut, kertaa Laine.

Koulutus ei jäänyt pelkästään Heinolassa käytyyn ammattikouluun, vaan päivänsankari jatkoi alan opiskeluja Lahdessa. Hän muistelee, että tuolloin opiskelijoina oli paljon poikia, joista huomattava osa on kouluttautunut jo toiseen ammattiin.

 Ei rekkamies lihapiirakalla pitkälle pötki, vaan keitot, monipuolinen salaattipöytä ja hyviä raaka-aineita sisältävät lämpimät ateriat pitävät rekkamiehet tiellä. Keittiöpäällikkö Mika Laine

Laine on iloinen siitä, että nykyisen työnantajan palveluksessa on ollut mahdollista jatkaa kouluttautumista. Hän on suorittanut majoitus- ja ravitsemusalan esimiehen erikoisammattitutkinnon, ja nyt työn alla on johtamisen erikoisammattitutkinto.

Toimenkuvaan kuuluvat kaikkien kolmen Jari-Pekan keittiötoimintoihin liittyvät asiat.

– Työnantaja on aina suhtautunut koulutuksiin kannustavasti, mikä varsinkin tällä alalla on erityisen tärkeää. Silti on mukava päästä aina silloin tällöin kauhan varteen, naurahtaa Laine.

Intohimona ruokatrendit

Laine aloitti työrupeamansa samalla tontilla jo 28 vuotta sitten, jolloin puikoissa oli Matti Tähtinen perheineen.

Legendaarinen Puolimatkan mutteripöytäkin on tallessa nykyisessä Jari-Pekassa. Laine kertoo, että pöydässä on jo vuosikymmenten ajan selvitelty kunnallispolitiikkaa, pohdittu valtakunnallisia asioita ja otettu kantaa myös maailman muutoksiin.

– Pöytä on tallella ja siihen kokoontuu aktiivinen paikkakuntalaisten joukko, kertaa Mika.

Päivänsankarin erityinen intohimon kohde on tuoda uusia trendejä Jari-Pekan kolmelle liikenneasemalle. Kärkenä ovat terveelliset ja suomalaiset elintarvikkeet lähiruokineen.

Osoituksena oikeaan kohdistuneista valinnoista Jari-Pekka Hartola onkin palkittu terveellisistä yöruuista, aamiaisista ja lounaista.

– Ei rekkamies lihapiirakalla pitkälle pötki, vaan keitot, monipuolinen salaattipöytä ja hyviä raaka-aineita sisältävät lämpimät ateriat pitävät rekkamiehet tiellä, naurahtaa Laine.

Hän on ilahtunut siitä, että on päässyt Työterveyslaitoksen Helsingin Meilahdessa sijaitsevaan konttoriin hakemaan palkintoa jo kahdesti. Hän ennakoi, että samoilla terveellisillä valinnoilla mennään jatkossa eteenpäin Jari-Pekka Hartolan lisäksi myös Joroisissa ja Hankasalmella.

Nelostien kulkijat ovat varsinkin Hartolassa tärkeä asiakaskunta, ja he osaavat vaatia laatua. Tiedossa ovat myös trendit, joiden mukaan eteläisemmässä Suomessa toimitaan.

– Ei me kaikkia trendejä tänne edes haluta. Meille riittää, että tarjoamme hyvistä ja laadukkaista suomalaisista elintarvikkeista tehtyä ruokaa, sanoo Laine.

Liikuntaa koko ikä

Laineen intohimona on myös liikunta, jota hän on harrastanut koko ikänsä. Yleisurheilu nuorten maajoukkuetasolla oli aikoinaan tärkeässä roolissa. Nyt liikunta kutsuu harrastusmielessä, ja keväiset rinteet Lapissa odottavat.

Oma koti Tainionvirran rannalla on tukikohta, jota koko perhe on ollut rakentamassa. Kodista on lyhyt matka golfkentän laduille talvella, ja ehkä jatkossa kesäaikaan myös golfmaila tuntuu omalta.

Kolmen vuoden kodinrakentamisprojektista Mika on erityisen ylpeä. Muitakin kiinnostuksen kohteita on edelleen.

– Pitkän matkan hiihto ja polkujuoksu ovat myös haaveena, niissä kilpailuvaihtoehtoja on runsaasti, ja ehkä sieltä löytyy mieleinen, valottaa Mika Laine tulevaisuutta.

Kuka

Mika Laine

Syntynyt 10.2.1969 Hartolan Kalhonkylässä.

Perheeseen kuuluvat vaimo Sari ja aikuiset tyttäret Jonna ja Karita.

Harrastuksina kuntoliikunta, laskettelu, pihan ja puutarhan hoito sekä matkailu.

Ruka ja Levi kutsuvat keväällä.

Urheilullinen asenne auttaa jaksamaan haastavassa työssä.

Viettää merkkipäivää pienen joukon kera.

Motto: – Kyllä työ aina kotiolot voittaa, sanoo päivänsankari kieli poskessa ja tarkentaa, että mieleinen ja haasteellinen työ ja tekemisen asenne tuovat sisältöä arkeen.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat