Ajan tasalla

Heikki Peuraniemi kirjoittaa kirjoja ja myy niitä – on myynyt puhelimitse 22 000 kirjaa

Joutsalainen Heikki Peuraniemi ryhtyi kirjailijaksi eläkepäivillään.

Heikki Peuraniemi kirjoittaa ja hoitaa puhelinmyyntiä kotitalonsa yläkerrassa, pikkuruisessa työhuoneessa. - Kun olen puhelimessa, laitan mielelläni oven kiinni vaikka kotona ei olisi muita kuin puolisoni, Peuraniemi sanoo. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Ainut ääni lumisella pihalla on saksanpystykorvan räksytys. Muuten täällä Joutsan Pussinpohjalla kuuluu vain metsän kuiskauksia. Tämä ei ole tyypillinen ympäristö, jos puhelinmyyntiä ajatellaan. Eikä talon ovella totisesti ole vastassa puhelinmyyjän arkkityyppi. Heikki Peuraniemi, 84, kättelee jämerästi ja osoittaa pihapiirin rakennuksia, jotka hän on joko rakentanut tai kunnostanut puolisonsa Pirkon kanssa.

Mutta uskottava se on. Tämä mies on myynyt pääasiassa puhelimitse 22 000 kirjaa. Myynti on tapahtunut 18 vuoden aikana, joten tahti on ollut yli tuhat myytyä kirjaa vuodessa.

Eikä siinä vielä kaikki, sillä kirjat ovat Peuraniemen itsensä kirjoittamia.

– Olen puolet vuodesta kirjailija ja puolet kirjakauppias, hän myhäilee kahvipöydässä.

Valtaosa asiakkaista metsäalan ammattilaisia

Peuraniemi ryhtyi kirjailijaksi 18 vuotta sitten siirryttyään eläkkeelle. Hänen esikoisteoksensa koostui pääasiassa kolumneista, jotka hän oli kirjoittanut Kainuun Sanomien viikkolehteen Koti-Kajaaniin. Kolumnit ilmestyivät lehdessä nimimerkillä Metsäheikki. Nimitys juonsi juurensa Peuraniemen ammatista. Hän valmistui metsäteknikoksi Rovaniemeltä ja teki työuransa metsäyhtiöiden ja lopulta Kajaanin kaupungin palveluksessa. Eläkkeelle hän jäi Kajaanin kaupungin metsäinsinöörin virasta.

Valtaosa Peuraniemen asiakkaista eli kirjan ostajista on metsäalan ammattilaisia. Kun Peuraniemi aloitteli esikoiskirjansa myyntiä, hän päätteli että olisi viisainta lähteä kaupittelemaan sitä oman alan ihmisille. Niinpä hän kaivoi esille metsäalan jäsenmatrikkelin, jossa oli nimiä ja yhteystietoja. Nyt kirjoja on ilmestynyt seitsemän, tuorein niistä viime joulukuussa. Uusimman kirjan markkinointi on vielä alkutekijöissään, mutta Peuraniemi tietää kelle soittaa ensiksi: hänellä on noin tuhat kanta-asiakasta, jotka ovat ostaneet kaikki kuusi edellistä kirjaa.

Koiran hankintapäätöstä pohdittiin perusteellisesti

Pudasjärvellä syntynyt ja pitkään Kainuussa asunut Peruaniemi päätyi Joutsaan eläkepäiviensä alkaessa, kun hän alkoi etsiä omakotitaloa nykyisen puolisonsa Pirkon kanssa. Kriteerinä oli, että talon tulisi olla mahdollisimman lähellä molempien lapsia eli Helsinkiä.

– Sopivaa paikkaa ei löytynyt tämän lähempää pääkaupunkia, pariskunta kertoo hymyillen.

Eläkepäivien iloksi pariskunta hankki Vilma-koiran. He pohjustivat koiranhankintaa huolellisesti muun muassa soittamalla Kennel-liittoon.

– Halusimme asiantuntijan mielipiteen, millainen rotu tänne sopii. Vilma on kiltti ja pysyy tontilla, mutta haukkuu vieraat pystyyn.

Etumatkaa herra Alzheimeriin

Ikääntyminen näkyy sekä Peuraniemen kirjojen teemoissa että puhelinmyynnissä. Uusimmassa kirjassaan Peuraniemi kertoo muun muassa kansainvälisestä Alzheimer-tutkimuksesta, johon hänet valittiin viime helmikuussa.

– Käyn säännöllisesti Kuopiossa. Verenkiertooni lasketaan 1,5 litraa tutkimusvalmistetta. Sitten seurataan, onko toimenpiteellä vaikutuksia muistiini ja terveyteeni.

Voi sanoa, että tässä kohtaa kolmas kerta sanoi toden. Peuraniemi ehti nimittäin pyrkiä mukaan jo kahteen muuhun Alzheimer-tutkimukseen, mutta niihin häntä ei huolittu – testien mukaan muisti ja etenkin laskupää olivat liian teräviä.

– Haluan ottaa etumatkaa Alzheimeriin. Velimieheni sairastaa tautia, eikä enää tunnista minua.

Puhelinmyynnissä ikääntyminen on otettava niin ikään huomioon. Parhaimpina päivinä Peuraniemen onnistumisprosentti on 75, eli silloin kaupat syntyvät valtaosassa puheluita. Huikea tulos ei ole sattumaa.

– Minulla täytyy olla viisi minuuttia aikaa kuunnella ihmistä. Sitten käydään läpi, mitä vaivoja kenelläkin on.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat