Ajan tasalla

Perheet

Sysmän Järjestötalolla kokoontuvassa perhekahvilassa on tarjolla vertaistukea, tutustumista ja yhdessäoloa

Perhekahvilaan saapui maanantaina yhdeksän äitiä lapsineen.

Sysmän Järjestötalolla maanantaina aamupäivisin kokoontuvassa perhekahvilassa käy kuhina. Mukana on lapsia kolmen kuukauden ikäisestä lähes kouluikäisiin.

Maaliskuussa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Sysmän osasto tarjoaa kävijöille maksuttoman aamupalan.

Jos ämpärin saisi...

Perhekahvilassa ensimmäistä kertaa tällä kaudella viiden kuukauden ikäisen poikansa kanssa käynyt Helena Mehtälä on tyytyväinen perhekahvilan toimintaan, sillä juuri se oli tärkeässä roolissa Mehtälän muuttaessa paikkakunnalle.

Hänelle toiminta on nimittäin tuttua noin kymmenen vuoden takaa, jolloin hän oli muuttanut ummikkona Sysmään.

– En tuntenut Sysmästä silloin juuri ketään, ja perhekahvila oli luontainen paikka tutustua toisiin äiteihin ja isiin. Sosiaalinen puoli on myös tärkeää, Mehtälä perustelee.

Hänen tarkoituksensa on jatkaa mahdollisuuksien mukaan käyntejä. Kymmenen vuotta sitten myös seurakunnan perhekerho tuli tutuksi.

– Vielä jos ilmaisen ämpärin saisi, niin tänne tulisin joka kerta, naureskelee Mehtälä suomalaisten intoa ilmaisiin ämpäreihin.

Mukava tavata muita

Nazli Sekersöz oli mukana nuorimmaisen joulukuussa syntyneen poikansa kanssa. Perhekahvilan toiminta oli hänelle ennestään tuttua 4-vuotiaan esikoisensa kanssa.

– Mielelläni käyn täällä, sillä on niin mukava tavata muita vanhempia, kertaa Sekersöz.

Anni Saarinen oli mukana tällä kaudella ensi kertaa. Lomaviikolla hän pääsi tyttärensä Mintun ja poikansa Niilon kanssa tapaamaan muita lapsia ja äitejä.

Hän pitää tärkeänä sitä, että lapset voivat leikkiä keskenään ja näin tutustua toisiin lapsiin. Perhevapailla ollessaan hän on päässyt toimintaan mukaan useammin, nyt vain loma-aikoina.

– Tämä on tärkeä paikka perheille verkostoitumisen ja sosiaalisen kanssakäymisen kannalta, tarkentaa Saarinen.

Myös isät tervetulleita

Perhekahvilan vastuuhenkilö Katja Nurminen on konkari kahvilatoiminnassa. Hän vahvistaa äitien luonnehdinnan vapaasta oleskelusta ja keskustelusta.

Varsinaisia teemoja tapaamisille ei ole, mutta viime syksyn kaksi vierailua hoivakoti Kaislaan osoittautuivat onnistuneiksi. Niitä jatketaan todennäköisesti tänä vuonna.

Vaikka isiä ei maanantaisella kokoontumisella ollut, niin heitä on mukana. Syyskaudella yksi isä oli lapsensa kanssa lähes joka kerta mukana, ja muita isiä lapsineen kävi satunnaisesti.

Joku äiti on saattanut tulla kahvilaan jo raskaana ollessaan, tietyllä tavalla harjoittelemaan.

– Isät ovat tietenkin tervetulleita, ja mikä estää vaikkapa mummoja ja pappojakin tulemasta joskus mukaan, Nurminen sanoo.

Ikäihmiset mukana

Eläkeliiton Sysmän yhdistyksen vapaaehtoiset ovat kahvilatoiminnassa mukana niin, että laittavat vanhemmille ja lapsille aamupalan.

Maanantaina mukana ollut Aino Hakala näkee vapaaehtoistyön tärkeäksi, sillä se saattaa olla yksi niistä harvoista hetkistä, jolloin äidin ei itsensä tarvitse aamupalaa tehdä.

– Otetaan joskus vauva syliin, että äiti voi juoda aamukahvit rauhassa. Muutenkin ollaan apukäsinä, eikä leikkiminen lasten kanssakaan ole kielletty, naurahtaa Hakala.

Järjestötalolla on lastentarvikkeiden kierrätyshuone, josta voi ottaa vaatteita tai muuta vapaasti, ja halutessaan voi tuoda jotakin. Kiertävyys on hyvä.

Maanantaina kokoontuneessa perhekahvilassa oli yhdeksän äitiä lapsineen. Kaikki äidit ja isät lapsineen ovat tervetulleita Järjestötalolle maanantaisin klo 9.30-12.00.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat