Ajan tasalla

Aivoinfarkti muutti kaiken – tyttärentytär dokumentoi mumminsa elämän valokuviin

Joutsalaisen Johanna Pahalahden ensimmäinen yksityisnäyttely Mummini Anja on nähtävillä Mikkelin valokuvakeskuksessa.

Kolme vuotta sitten Johanna Pahalahden mummi sai aivoinfarktin. Infarkti muutti Anja-mummin (s. 1929) elämän olennaisesti. Hän menetti aluksi puhekykynsä oikeastaan kokonaan ja liikuntakyvynkin suurelta osin. Nykyään Anja juttelee kuten ennenkin, mutta liikuntakyky ei palautunut. Mummin oikea käsi ja jalka halvaantuivat ja käytössä on pyörätuoli.

– Mummi ei missään tapauksessa halunnut laitokseen. Onneksi mummin ei tarvinnut mennä sellaiseen, koska äitini ryhtyi hänen omaishoitajakseen, kertoo Johanna Pahalahti.

Uusi elämäntilanne sai valokuvaajana työskentelevän Pahalahden tarttumaan kameraan aina, kun hän vieraili mumminsa luona Jyväskylän Palokassa. Pahalahti dokumentoi Anjan elämää kahden vuoden ajan, ja nyt valokuvista on koottu näyttely Mikkelin valokuvakeskukseen. Mummini Anja on Pahalahden ensimmäinen yksityisnäyttely.

Onnelliset lapsuusmuistot

Pahalahti asui suurimman osan lapsuudestaan samassa taloudessa mumminsa ja ukkinsa kanssa. Lapsuusmuistot ovat onnellisia.

– Ukki auttoi minua läksyissä ja mummi laittoi paljon ruokaa ja leipoi. Kun mummi ja ukki lähtivät reissuun, minä pääsin mukaan takapenkille. Mukana oli aina jaffaa ja huoltoasemilla sain pelata rahapelejä mummin ja ukin kanssa, Pahalahti muistelee hymyillen.

Reissut suuntautuivat usein mummin kotiseudulle Puumalaan.

Leipominen oli ennen Anja-mummin lempipuuhaa. Kuva: Johanna Pahalahti

Omaishoitajat ovat kovilla

Valokuvillaan Pahalahti haluaa ottaa kantaa vanhusten hoitoon.

– Vanhuksia täytyy hoitaa paremmin, asuivatpa he kotona tai laitoksessa.

Toukokuussa 90 vuotta täyttävä Anja asuu yhä kotona. Se on mahdollista vain siksi, että hänen tyttärensä pystyy asumaan samassa taloudessa ja toimii omaishoitajana. Pahalahden mielestä omaishoitajia pitäisi tukea huomattavasti nykyistä enemmän. Anjan tapauksessa omaishoitajana toimiva tytär on luopunut lakisääteisistä kolmesta vapaapäivästä ja vaihtanut ne palveluseteleiksi, jotta Anjalle on saatu ostettua kotihoitoa. Se on välttämätöntä, koska tytär käy kodin ulkopuolella töissä. Asian kääntöpuoli on, että palvelusetelit lunastettuaan omaishoitajalla ei ole koskaan vapaapäiviä.

Kuvat elokuussa Joutsan kirjastoon

Vanhusten hoidossa on monta epäkohtaa. Yksi niistä on hoidon tarpeen arviointi. Infarktin jälkeen Anjan tytär haki Jyväskylän kaupungilta äidilleen henkilökohtaista avustajaa. Päätös oli kielteinen.

– Peruste oli, että infarkti johtui ikääntymisestä.

Koska henkilökohtaista avustajaa ei ole, omaisilta vaaditaan paljon. Joutsassa asuva kahden pienen lapsen äiti Pahalahti aikoo mennä kesällä hoitamaan mummiaan muutamaksi viikoksi. Näin omaishoitaja saa ansaitsemansa loman.

Johanna Pahalahden kuvat ovat esillä Mikkelin valokuvakeskuksessa 6. huhtikuuta asti. Elokuussa osa kuvista tuodaan Joutsan kirjastoon.

Anjan keittiönpöytä Jyväskylän Palokassa. Kuva: Johanna Pahalahti
Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat