Ajan tasalla

Tuleva kirurgi harjoitteli solmujen tekoa kutomalla poppanaliinaa – Joutsan taitokeskus on kädentaitajien keidas

Joutsan taitokeskus järjestää keväällä lukuisia matalan kynnyksen tapahtumia.

Muutama vuosi sitten Joutsan taitokeskukseen asteli lääkäri, joka oli erikoistumassa kirurgiaan.

– Hän kutoi täällä poppanaliinan. Tärkein tavoite oli saada varmuutta solmujen tekemiseen, se on kirurgille tärkeä taito, kertoo taitokeskuksen toiminnanohjaaja Anna-Liisa Liukkonen.

Tarina on hyvä esimerkki siitä, miten maailma on muuttunut. Ennen käsillä tekeminen liittyi kiinteästi ihmisten arkeen ja vaikutti suoraan heidän elintasoonsa. Jos kalaverkot eivät pysyneet hyppysissä tai lehmien lypsäminen käsin takkusi, sillä oli suora vaikutus ruokapöydän antimiin.

Nykyään arkea voi elää ilman kädentaitojakin, ja se on vähitellen alkanut heijastua käsityökoulujen opetusohjelmiin.

Joutsan taitokeskus on Jyväskylän käsityökoulun sivupiste. Anna-Liisa Liukkosen mukaan kädentaitojen heikkeneminen näkyy erityisesti isommissa kaupungeissa, mutta pikku hiljaa myös Joutsan kaltaisilla maaseutupaikkakunnilla.

– Ennen pystyimme tarjoamaan käsityökouluissa oppilaille "herkkuja" eli hieman erikoisempia tehtäviä. Nykyään opetus painottuu yhä enemmän perusasioihin eli esimerkiksi virkkaukseen, solmujen tekemiseen ja päättelyyn, Liukkonen kertoo.

Käsityökouluja järjestetään viikoittain sekä lapsille että aikuisille. Keskiviikkoiltapäivänä taitokeskuksessa oli alkamassa alakoululaisille tarkoitettu kässäkoulu. Kevään viimeisellä kokoontumiskerralla lapset pääsivät tekemään sormuksia.

Samalla oli tilaisuus viimeistellä kesken olevia töitä. Loppusilauksen saivat esimerkiksi yksi keppari, pari ryijyä ja kännykkäpelistä mallinsa saanut nukke. Yhdellä vilkaisulla huomasi, että lapset olivat tottuneita kädentaitajia. He käyttivät itsenäisesti muun muassa ompelukonetta.

Kuluva kevät on vilkasta aikaa taitokeskuksessa. Tällä viikolla siellä järjestetään tiistaista torstaihin nonstop -työpajoja, joissa askarrellaan vanerikoruja ja pääsiäismunia muhkeasta fanttilangasta. Työpajat ovat auki kello 12-16 ja niihin ovat tervetulleita kaikki ikään ja käsityötaitoihin katsomatta. Loppuviikolla ovat vuorossa ompelupäivät, jolloin paikalle voi tulla ompelemaan esimerkiksi vaatteita taitokeskuksen ompelukoneella ja saumurilla. Tapahtumien ohessa voi tutustua käsityökoululaisten kevätnäyttelyyn, joka on esillä 26. huhtikuuta asti.

Toukokuussa taitokeskuksessa järjestetään vielä käsitöiden myyntitapahtuma, jossa on myös kirppismyyntiä ja puffetti.

Tapahtumat painottuvat kevääseen, koska talvikuukausina Anna-Liisa Liukkosen aika kuluu pääasiassa käsityökoulujen vetämiseen. Liukkosen mielestä tärkein asia hänen työssään on jakaa käsityön iloa eteenpäin. Tärkeää on myös ideologinen puoli.

– Kiertotalous on meille kaikenkattava teema, koska käsityön pitää olla kestävällä pohjalla. Siksi käytämme käsityökouluissa vain lahjoitettuja ja kierrätettyjä materiaaleja sekä luonnonkuituja, Liukkonen kertoo.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme