Ajan tasalla

Hartola näytti parhaat puolensa - ulkoilureitin siivousurakka osoittautui helpoksi

Hartolan geokätköilytapahtumassa siivottiin ulkoilureittiä. Osanottajia oli paikkakuntalaisten lisäksi ainakin Mikkelistä, Toivakasta ja Jyväskylästä.

Sampo ja Maria Porkka Mikkelistä osallistuivat Ekonkosken ulkoilureitistön siivoamiseen. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Lankalauantaina Hartolassa Ekonkosken ulkoilureitistöllä siivottiin, ulkoiltiin ja nautittiin keväisestä luonnosta.

Talven jäljiltä oli odotettavissa suuritöinen siivousurakka, mutta niin ei käynyt. Reitistö oli loistavassa kunnossa, roskia oli minimaalisesti, ja niitä keräävät geokätköilijät eli citoilijat pääsivät nauttimaan keväisestä luonnosta.

Mikkelistä Hartolaan saapui 9-vuotias Sampo Porkka äitinsä Maria Porkan kanssa. Kunta ei ollut heille ennestään tuttu, vaan geokätköily ja ympäristön siivoaminen toivat äidin ja pojan ensi kertaa Hartolaan.

En tykkää roskaajista yhtään. Sampo Porkka

Sampo on erityisen innostunut luontoon liittyvistä asioista. Kotikaupunki Mikkelin lisäksi lähikuntien siivous kiinnostaa.

– En tykkää roskaajista yhtään, totesi Sampo nasevasti.

Ympäristön siivouksen bonuksena oli citoilu aakkos- ja numerojahdissa. Tulostakin tuli, vaikka kärkenä oli siivoaminen. Maria ja Sampo olivat erityisen ilahtuneita alueen siisteydestä..

– Olemme yllättyneitä siitä, että roskia tällä reististöllä oli todella vähän, kertoivat Porkat.

Roskat harvassa polulla

Paikallista tietämystä tapahtumaan toi Petteri Vasenius, joka samoin oli ilahtunut roskien vähäisestä määrästä. Hän muistutti, että roskakoreja pitäisi olla enemmän.

Minna Kivimäki Toivakasta, Piia Kykkänen Laukaasta ja Pekka Pellinen Jyväskylästä olivat samoin ilahtuneita roskien vähäisestä määrästä talven jäljiltä. Kolmikko kehui Hartolaa ja hartolalaisten käyttäytymistä luonnossa liikkueessaan.

– Hartola näyttää näin parhaat puolensa, kehuivat kätköilijät.

He eivät ole päässeet vielä omilla kotiseuduillaan siivouspuuhiin, sillä maasto on lumen peitossa.

Kolmikko on osallistunut geokätköilytapahtumiin siivoamalla ja viimeksi torstaina oli ohjelmassa Mikkelissä pidetty citotapahtuma.

He ovat olleet ihmeissään siitä, miten paljon roskia jätetään teiden varsilla oleville pysäköintialueille, roskisten viereen ja jopa jaksetaan kantaa metsään. Tämän he näkevät erityisesti Hartolaa pohjoisempana olevan alueen ongelmana.

– On outoa, että nähdään vaivaa viemällä jopa sohva kauas metsään. Voisihan ne romut viedä niille kuuluvaan paikkaan. Teiden varret ovat monen paikkakunnan osalta aivan hirveässä kunnossa, kolmikko kauhisteli.

Uutena ilmiönä teiden varsille ovat Kykkäsen mukaan tulleet erilaiset takeaway-mukit, joita todennäköisesti autojen ikkunoista heitetään ulos. Mukeja pahempia ovat niiden muoviset kannet.

Kätköilijät luonnon puolesta

Cache In Trash Out (CITO) on kätköily-yhteisön aloite ympäristön suojeluun. Vuodesta 2002 alkaen CITO on auttanut säilyttämään luonnon kauneutta kätköille sopivilla paikoilla. Kätköilijät voivat kahdesti vuodessa ansaita virtuaalisia matkamuistoja järjestämällä tapahtuman tai osallistumalla tapahtumaan CITO-viikon aikana.

Alueen hoitaminen liikkujien yhteisen hyvän eduksi voi siivoamisen lisäksi olla muutakin ympäristöön liittyvää kuin roskien keräämistä yleisiltä geokätköilyn kulkureiteiltä. Esimerkiksi puiden istuttaminen voi olla yksi tapa.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme