Ajan tasalla

60-vuotias

Päivi Koskela: Meille arkinen asia saattaa olla matkailijan aarre.

Päivi Koskelan työpaikka sijaitsee tainionvirran varrella Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Hartolalainen Päivi Koskela on kovan luokan matkailu-, hotelli- ja ravintola-alan ammattilainen.

Hän työskenteli muualla eri tehtävissä 32 vuotta, viimeisimpänä Vierumäki Country Clubissa, kunnes palasi yrittäjäksi synnyinkuntaansa Hartolaan yhdeksän vuotta sitten.

Perheen kanssa muualla vietetty aika toi perspektiiviä kotikuntaan, jossa väki muiden maalaiskuntien tavoin vähenee. Koskela ei näe tätä pelkästään ongelmana, vaan hän tietää, että tilalle voi tulla muuta.

Matkailu tuo työtä

Koskela toimii monipuolisesti alan toimijoiden parissa muun muassa Lahti Regionissa. Matkailu on kasvava elinkeino ja lisää työpaikkoja Suomessa.

Tästä myös Hartola on saanut oman tukevan osansa, johon suurimpina vaikuttimina ovat luonto ja runsaat vesistöt. Ne eivät silti automaattisesti tuo matkailuvirtaa Hartolaan, sillä samoista matkailijoista kilpailevat monet muutkin kunnat.

– Ihmisten kiireinen rytmi arjessa luo vapaa-ajalle tarpeita uudenlaiselle rennolle tekemiselle ja olemiselle, palautuminen on todella tärkeää. Olen näin jälkeenpäin ymmärtänyt, miten suuri merkitys loma-asuntomessuilla ja golkentällä Hartolalle on ollut, pohtii Koskela.

Nämä hän kokee aikoinaan rohkeina ja innovatiivisina ratkaisuina, joita ilman ei Hartolan matkailu olisi niin hyvällä tolalla. Matkailu tarvitsee edelleen uusia innovaatioita ja rohkeutta, mutta erityisesti hän näkee yhteistyön naapurikuntien välillä kehittämisen paikaksi.

Maatilamatkailussa mahdollisuuksia

Hartola on menettänyt joitakin erikoisliikkeitä, mutta samoja palveluja tarjotaan lyhyen matkan päässä lähikunnissa. Esimerkkeinä hän mainitsee sysmäläisen ompelimon ja sysmäläisen ja joutsalaisen tarjonnan rautakaupan alalla.

– Parinkymmenen minuutin ajomatka on lähellä. Meillä Hartolassa taas on paljon muuta hyvää, jota naapurikunnista tullaan hakemaan. Kunnat täydentävät toisiaan, tarkentaa päivänsankari.

Yhtenä matkailun ja maaseudun kehittämisen paikkana Päivi näkee vuosikymmenten takaisen täysihoitolatoiminnan, jota voisi tuotteistaa uudella tavalla ”live like a local”. Alueella on paljon hyvinvointipalveluiden osaajia ja yhdessä heidän kanssaan saadaan hyviä tuotepaketteja.

– Maatilamatkailua haluan olla jatkossa kehittämässä yhteistyökumppaneiden kanssa. Esiselvitystyö on aloitettu. Suurena mahdollisuutena näen Sysmän ja Hartolan alueelle suunnitellun pyörä reitistön, pohtii Koskela.

Alueen vahvuutena ja varsinkin kiinalaisille, intialaisille ja japanilaisille Päivi näkee luonnon lisäksi puhtaat elintarvikkeet. Niitä on mahdollista saada lähialueen tuottajilta, mutta myös omista puutarhoista ja metsästä.

– Varsinaista superfoodia ovat lähellä tuotetut lihat, järvikalat, villiyrtit, metsän antimet ja bonuksena puhdas ja stressiä parantava luonto, kehuu Koskela.

Tainionvirran varrella

Tainionvirta on Päivi Koskelalle rakas, sillä hän on syntynyt sen varrella ja elänyt lapsuutensa joen äärellä. Sen hän näkee yhdistävän nimenomaan Sysmää ja Hartolaa. Sama Tainionvirta virtaa Koskelan nykyisen työpaikan edessä.

Ennen La kar de Mummassa työskentelyä Koskela toimi yrittäjänä Linna-Hotellissa, josta hän luopui parisen vuotta sitten. Hän on mukana monissa hankkeissa ja projekteissa ja sitä kautta saanut osallistua ammattimatkoille erityisesti Keski-Eurooppaan.

Intian Delhissä hän osallistui viime vuonna naisyrittäjille suunnattuun kongressiin.

– Intiassa oli yli 40 lämmintä ja sain auringonpistoksen, vaikka aurinkoa ei saasteiden vuoksi edes näkynyt. Me täällä Hartolassa saamme nauttia auringosta ja puhtaista vesisateista. Kunhan ymmärtäisimme itse, missä paratiisissa elämme, Päivi Koskela pohtii.

Kuka?

Päivi Koskela

Syntynyt 29.4.1959 Hartolassa.

Perheeseen kuuluvat puoliso Jorma sekä pojat Jesse ja Jussi. Tulevana kesänä perhe täydentyy avioliiton kautta poikien puolisoilla Sannalla ja Tiinalla.

Keskikoulu Hartolassa, hotelli- ja ravintolakoulu Lahdessa, Jollas Opisto, lukuisia koulutuksia koko työuran ajan, erityisesti johtamiseen ja matkailuun liittyviä.

Juhli perheen järjestämissä yllätysjuhlissa 1920-luvun hengessä, merkkipäivänä matkoilla.

Mieluisia harrastuksia matkailu, ruoka ja juoma, liikunta eri muodoissa.

Motto: Mikä päivä nyt on? Sanoi Puh. Nyt on tänään, sanoi Nasu. Se on minun suosikki, sanoi Puh.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat