Ajan tasalla

Kirjoittaminen on Raili Mikkasen tapa hengittää

Hiljattain Heinolaan muuttanut kirjailija Raili Mikkanen istuu uuden kotinsa sohvalla ja ihailee virralle avautuvaa näkymää. Asunto on mukava, ja maisema, se on Mikkasen mukaan mahtava. Muuttofirma on vienyt muuttolaatikot pois vasta äskettäin, ja nyt pitäisi ryhtyä järjestelemään tavaroita paikoilleen.

Mikkanen arvostaa lauantaina saamaansa Kirjailijaliiton lasten- ja nuortenkirjallisuuden Tirlittan-palkintoa erityisen paljon, sillä sen antamisesta ovat päättäneet kollegat.

– Tässä on ollut elämänmuutosta, ja sitä ajatellen palkinto ei olisi voinut osua parempaan kohtaan.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että "Mikkasen tuotantoa leimaavat mielikuvituksellisuus, eläin- ja luontorakkaus sekä lapsia ja nuoria arvostava ote. Kirjailijakollegana Mikkanen on keskusteleva ja aina valmis auttamaan, hänen läsnäolonsa on huumorintajuista ja muita kannattelevaa. Mikkanen jakaa kokemuksiaan kirjailijan työstä myös rehellisinä ja viisaan huumorin sävyttäminä blogiteksteinä".

Kirjoittaminen on minulle hengittämistä. Se on aina kulkenut mukana ja aina ollut selviytymiskeino. Kirjailija Raili Mikkanen

– Onneksi sain perustelutekstin luettavakseni etukäteen, niin sain tunteilla rauhassa kotona. Jos tämän olisi kuullut vasta lauantain juhlassa niin olisi varmasti ollut vaikea olla liikuttumatta kyyneliin.

Heinolaan Mikkanen löysi tiensä elämänmuutoksen myötä.

Kun mökki on Mäntyharjulla, poika asuu Kuortissa ja varhaislapsuudessa Mikkanen on jo vuoden verran asunut paikkakunnalla, ei päätös ollut oikeastaan edes vaikea. Osin karjalaisia sukujuuria omaava Mikkanen on myös vieraillut Heinolassa Käkisalmi-juhlilla. Heinolan historiaan Mikkanen on tutustunut tehdessään romaania Katri Valasta, joka kävi Heinolan seminaaria.

Nyt kaupunki tulee tutuksi monella uudella tavalla. Lähiympäristöön tutustuminen on alkanut koiraa lenkittämällä.

– Koira on paras kunto-ohjaaja, se pakottaa ulos säällä kuin säällä, ympäri vuoden.

Kirjoittaminen alkoi jo varhain

Mikkanen kertoo kirjallisen uransa alkaneen jo 7-vuotiaana, jolloin hän kirjoitti ensimmäisen runonsa. Varsinaisen työnsä kirjoittajana Mikkanen aloitti television puolella, jossa hän teki satuja, ja myöhemmin käsikirjoitti muun muassa Histamiini-joulukalenteriohjelmaa. Histamiini seikkaili myös kirjan kansien välissä.

Ensimmäiset kirjat syntyivät oman perheen kokemuksista.

– Kirjoittaminen on minulle hengittämistä. Se on aina kulkenut mukana ja aina ollut selviytymiskeino.

Vaikka Mikkasta tituleerataan lasten- ja nuorten kirjailijaksi, hän kirjoittaa myös aikuisten kirjoja. Eri kohderyhmille tarkoitettujen kirjojen kirjoittaminen samaan aikaan mahdollistaa vaihtelun, joka tekee kirjoittamiselle hyvää.

Mikkanen pitää myös selkokirjojen tekemisestä.

– Selkokirjat eivät saa olla tylsiä, ja kielen on kuitenkin oltava helposti tajuttavaa.

Ajatuksena on tehdä selkokirjat neljän kirjan sarjasta, jotka käsittelevät historiaa.

Sitä ennen pitäisi kuitenkin tehdä tekstiä syksyllä ilmestyvää Suomen lasten aarrelaivat -kirjaa varten ja valmistella ensi vuoden jouluna ilmestyvää kirjaa.

Syyskuussa ilmestyy Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää, jossa Minna Canthin elämää tarkastellaan tämän tyttären kautta.

Ja jossain vaiheessa Mikkanen haluaisi aloittaa ahmasta kertovan kirjan tekemisen.

– Olen suunnitellut tätä parikymmentä vuotta, ja nyt olen viimein saanut sovittua, että menen syksyllä käymään Ähtärin eläinpuistossa.

Kuka?

Raili Mikkanen

Syntynyt Savonlinnassa vuonna 1941.

Esikoisteos Kalpeat naamat (1976).

Tunnetuin Mikkasen hahmoista on Histamiini-hevonen.

Kirjoittanut myös historiallisia nuortenromaaneja muun muassa Aino Kallaksen, Miina Sillanpään ja Katri Valan elämästä.

Tehnyt kuvakirjoja, runokokoelmia, romaaneja, tietokirjoja, novelleja, selkokirjoja, sanoituksia ja tv-käsikirjoituksia, kaikkiaan yli 60 teosta.

Palkittu aiemmin muun muassa Topelius-palkinnolla vuonna 2001, Tietopöllö-palkinnolla (2011) ja Anni Swan -mitalilla (2012).

Finland Junior -palkinto teokselle Ei ole minulle suvannot! vuonna 2002.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat