Ajan tasalla

Luonto on luonto - hyvä luontokuva löytyy tuurilla tai taidolla.

Luontokuvaajana mainetta niittänyt kuhmolainen Kari Kemppainen tiivistää luontokuvauksen usein lauseeseen ”luonto on luonto”.

Kemppainen tarkoittaa lauseellaan sitä, että myös luontoa valokuvaavan on elettävä luonnon ehdoilla, ja hyvä kuvaustulos riippuu hyvästä onnesta ja hyvästä valmistautumisesta.

Kolme tapaa kuvata

Eläinten ja lintujen kuvaan saaminen vaikeutuu sitä mukaa, mitä harvinaisempaa kuvattavaa hakee. Periaatteessa siihen on olemassa kaksi tapaa.

Ensin on kuitenkin perehdyttävä kyseisen lajin elintapoihin ja esiintymisalueisiin. Kun kotiläksyt on tehty, voi siirtyä maastoon tekemään haalarityötä.

Tässäkin pätee erään luontokuvaajan mielilause ”ahkeruus on onnen veli”. Sinnikkäällä hakemisella kohde kyllä löytyy, mutta todella hyvän kuvan saaminen onkin sitten toinen juttu.

Se toinen tapa on, että houkutellaan kuvattava kuvaajan luo. Tie kunnon kuvaan kulkeekin usein kohteen vatsan kautta.

On tietysti olemassa kolmaskin tapa, eli pelkkä hyvä tuuri.

Pöllö oksalla

Hyvänä esimerkkinä tästä on ensimmäinen kohtaamiseni lapinpöllön kanssa.

Lapinpöllö on nimensä mukaisesti pohjoisen lintu, mutta on levittäytynyt viime aikoina myös etelään, ja Heinolankin seudulla tiedetään jokunen reviiri.

Ajellessani viime syksynä Marjoniementietä Ravioskorven tienoilla kiinnitin huomioni sähkölangalla istuskelevaan varisjoukkoon. Kohdalle ehtiessäni lauma lehahti lentoon, ja jäljelle jäi tuo isokokoinen pöllö. Sekin lensi lähipuun alaoksalle tarkkailuasemiin.

Lintu istui oksallaan hyvän tovin, ja kerkesin saamaan siitä muutaman kunnon kuvan. Ruokahalu kuitenkin kasvaa syödessä, jota ruokkivat netissä kiertelevät pöllökuvat, jossa iso petolintu syöksyy saaliinsa kimppuun siivet levällään.

Kuhmon apajille

Tämän kaltaiseen lopputulokseen minulle avautui mahdollisuus tänä keväänä ollessani italialaisystäväni Roberton kanssa kuvausreissulla Itä-Suomessa. Roberto on jo vuosia kierrellyt kameran kanssa Suomen parhaita kuvausmestoja ja tuntee henkilökohtaisesti joukon maamme eturivin luontokuvaajia.

Eräs näistä on Kuhmon Iivantiirassa asustava Ville Heikkinen. Ville on vuosia tarkkaillut pöllöjä ja tietää kotiseudullaan useampiakin lapinpöllön reviirejä.

Joskus hän heltyy ja vie muitakin kuvaajia pelipaikoille. Minut ja Roberton kuhmolainen otti matkaansa mukaan puolalaisen Marekin ja erään saksalaiskuvaajan kanssa huhtikuun lopulla.

Hiiret syötteinä

Kuvauspaikka ei ollut kummoinen. Ville heitti syötin (hiirivainaan) tien penkalle vastapäätä tiheää kuusikkoa, ja me kuvaajat kahlasimme asemiin toiselle puolelle ja tekeydyimme hangessa mahdollisimman näkymättömiksi.

Villen vihellellessä hiirimaisia säveliä me kuvaajat teimme sitä, mitä luontokuvaus suurimmaksi osaksi on, odottelimme. Viimein iso lintu lehahti äänettömästi vastapäisen kuusikon kätköistä tienlaidan puuhun, ja tunnelma kansainvälisessä kuvaajajoukossa sähköistyi.

Jokusen minuutin tilannetta tarkkailtuaan lapinpöllö syöksyi kameroiden moottoriperän raksutuksesta välittämättä hiirelle, koppasi sen kyytiinsä ja lensi äänettömästi takaisin kuusikon siimekseen. Aluksi tämä pöllökoiras kiikutti saaliinsa ilmeisesti pesässä hautovalle puolisolleen, mutta aterioi viimeiset hiirivainaat lähipuun oksalla istuen.

Pöllö teki tässä kuvaussessiossa neljä saalistussyöksyä, ja jopa minä, aloittelija, sain aikaiseksi muutamia kunnon kuvia.

Oppia tuleviin kuviin

Toisaalta tämäkin kuvausrupeama jätti jotain hampaankoloon. Olisi pitänyt olla ahkerampi kuvauskohteen opiskelussa.

Lapinpöllö nimittäin saapuu saaliille pintoja pitkin nousten viime hetkillä ylös ja käy hiiren kimppuun pystysuoralla syöksyllä. Tuohon liikesarjaan ei pitkällä putkella kerkeä mukaan, ellei ole siihen valmistautunut.

No, onpahan tiedossa ainakin yksi asia, mikä pitää tulevaisuudessa hoitaa.

Tuomo Seppänen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme