Ajan tasalla

Pohjoiset linnut tulevat – kevätmuutto on lintuharrastajan juhla-aikaa

Tyyni merenpinta on värjäytynyt hetkeksi aniliininpunaiseksi. Aurinko on painunut horisontin alapuolelle, mutta kaakkoistaivaalla täysikuu loimottaa. Näiden molempien valonkajo kohtaa vedenpinnalla ja luo taianomaisen kauniin maiseman.

Haahkat jaksavat alkukantaista huutoaan ja puuluodolta kuuluu tiirojen ja lokkien vaimeaa kailotusta. Tähän hetkeen en kaipaa mitään lisää, istun retkituolilla ja katselen maisemaa.

Vaikka univelkaa on kertynyt viikon valvomisen vuoksi melkoisesti, en malta mennä nukkumaan, kevätyön tunnelma lintuineen, äänineen ja tuoksuineen pitää otteessaan.

Toukokuinen arktika on lintuharrastajan juhla-aikaa, se on elämää, jota pitää elää ja jota haluan elää.

Tuulet saavat linnut liikkeelle

Arktisen lintujen muuton käynnistävät usein mustalinnut ja valkoposkihanhet. Sopivat etelänpuoleiset tuulet saavat linnut liikkeelle. Tässä pitää seurata lintujen lähtöpaikan sääoloja, eikä paikallissäätä, missä itse on.

Muutto voi käynnistyä milloin vain, mutta mustalinnut jatkavat menoaan läpi yön. Valkoposkihanhetkin voivat näin tehdä, mutta usein niiden kiivain meno osuu aikaisen aamun tunteihin.

Hanhien lentotapa on rauhallisempaa ja parvet muuttavat usein auroissa. Mustalintujen ja allien parvet elävät ja niiden siivenlyönti on nopeaa.

Toukokuun lopun muuttajiin kuuluu pieni tumma sepelhanhi, sen parvimuodostelma elää koko ajan ja muistuttaa mustalintujen parvia.

Hanhien ja vesilintujen lisäksi arktikaan kuuluu pohjoisten kahlaajien muutto. Ne menevät usein niin korkealla, että havainnointi on vaikeaa.

AAmulla eniten liikennettä

Parhainta aikaa arktikan seuraamiseen ovat aikaiset aamun tunnit ja taas iltamuutto, yleensä iltakuuden jälkeen. Päivällä voi nukkua jos haluaa, mutta silloin kiinnostavat petolinnut, jotka nousevat taivaalle iltapäivän lämpimissä nosteissa.

Jos intoa riittää, kevätyön yölaulajat ovat juuri saapuneet. Muutama yösydän kannattaa pyöräillä ja kuunnella kehrääjän surinaa sekä satakielen ja muiden taitureiden loistokasta laulua.

Kevätyöt ovat huumaavinta aikaa vuodenkierrossa, ahnehdin tätä kaikkea ehkä liikaa, mutta onneksi pystyn nukkumaan missä vain, ja milloin vain.

Yllätyksellisyys kiehtoo mieltä

Tämän kevään arktika jatkuu edelleen. Yleisilmeenä voisi pitää tasaisuutta: lintuja meni hyvällä jaksotuksella, varsinaisia massapäiviä ei ollut.

Sää oli pieniä sadejaksoja lukuun ottamatta poutaista. Ihmetystä herättivät eniten tuulensuuntien nopeat muutokset. Vuorokauden aikana tuulensuunta vaihteli läpi lähes kaikki ilmansuunnat. Tämä aiheutti ikuista spekulointia, milloin muutto todella käynnistyisi.

Nykypäivän tekniikalla pystyy hyvin tarkasti seuraamaan, missä linnut ovat milloinkin tulossa. Toisaalta se helpottaa havainnointia, mutta mielestäni se vie yllätyksellisyyden pois.

Elämä olisi aika tylsää, jos etukäteen tietäisi mitä tuleman pitää. Vahvimmat tunnetilat ja ikimuistoisimmat hetket kokee yllättäen. Ne piirtyvät mielen sopukoihin ja pysyvät siellä pitkään. Ne ruokkivat ajatuksiamme ja saavat meidät lähtemään kenet minnekin.

Minut ne ohjaavat vuosi toisensa jälkeen arktikaan, pohjoisten lintujen valtaväylille, missä innostus ja haikeus kohtaavat. Siellä tuntee elävänsä.

Vuori Olli
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat