Ajan tasalla

Joutsan valtuuston puheenjohtaja Heikki Kuurne on maaseudun puolestapuhuja, jonka aika ei käy pitkäksi

70 vuotta täyttävä Heikki Kuurne on entinen pankkimies ja nykyinen valtuuston puheenjohtaja. Järjestöaktiivi latautuu Päijänteen rannalla.

Heikki Kuurne on ollut aktiivisesti mukana paikallisessa Lions-toiminnassa vuodesta 1975. Seuraavan kauden hän toimii presidenttinä. Kuva: Roosa Pöyhtäri

Eläkepäivät alkoivat virallisesti vuonna 2011, mutta Heikki Kuurne ei ole jäänyt toimettomaksi. Entinen pankinjohtaja ja kunnansihteeri on nykyinen Joutsan kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja yrittäjä.

Lisäksi kalenteria täyttää liuta puheenjohtajan pestejä eri yhdistyksissä ja seuroissa sekä lukuisat toimikuntatehtävät. Lista venyy pitkäksi.

– Kun siirryin eläkkeelle, minulta kyseltiin, että miten aika rupeaa kulumaan. Sanoin, että kyllä minulla harrastuksia riittää, Kuurne hymähtää.

Aika alkoikin kulua kuntapäättäjänä. Juuri Sysmän Osuuspankin toimitusjohtajan tehtävistä eläköitynyt Kuurne päätti lähteä mukaan vuoden 2012 kunnallisvaaleihin.

Rauhoittumisajattelu alkaa ottaa vallan. Heikki Kuurne

Päätöstä tuki 397 äänestäjän joukko, mikä riitti ääniharavan titteliin.

– Lähdin mukaan talousihmisenä, sillä ajattelin pankkitaustan tuovan vahvan mahdollisuuden antaa taloudellista osaamista. Olen valtuustossa korostanut etenkin yhteistoimintaa. Maaseutukunnassa tärkeää on saumaton yhteistyö yli puoluerajojen ja yhteen hiileen puhaltaminen.

Hän korostaa ihmisten palvelun tärkeyttä, joka on ollut koko hänen työuransa keskiössä. Nykyinenkin tehtävä on kuntalaisten palvelemista päätöksenteon muodossa.

Myönteistä Joutsa-kuvaa

Kuurne syntyi Luhangassa. Isä oli Karjalan siirtolainen, joka tuli seudulle Sortavalasta.

– Kolmen kuukauden vanhana minut siirrettiin soutuveneellä Luhangan kirkonkylästä Päijänteen lahden toiselle puolelle Topraan.

Osoite on sittemmin ollut Joutsassa opiskeluvuosia lukuun ottamatta. Kuurne on vahva kotiseutunsa puolestapuhuja.

Seudun elinvoimaisuus mietityttää.

– Huolettaa, miten maaseudun elinvoimaisuus säilyy. Nyt uuden hallituksen myötä kuitenkin vaikuttaisi siltä, että aluepolitiikkaa otetaan enemmän huomioon. Se on hyvä viesti.

Kuurne painottaa Joutsan myönteisen julkisuuskuvan edistämistä. Joutsan valtteja ovat hänen mielestään luonto sekä vireä kulttuuri- ja urheilutoiminta.

Kunnan ylpeys ovat aktiivisesti toimivat urheilu- ja liikuntaseurat, kuten Joutsan Seudun Pallo, jota hän oli perustamassa vuonna 1975.

Aktiivinen toiminta järjestöissä ja pitkä työura ovat tuoneet Kuurneelle laajat verkostot. Ne ovat eduksi niin päättäjänä kuin yrittäjänä.

Yrittäjäksi Kuurne ryhtyi vuonna 2012. Omaisuudenhoidon alalla toimivalla Kuurne-palvelut Oy:llä on vastaus vähentyneisiin pankkipalveluihin. Yhtiökumppanina on hänen vanhempi poikansa.

– Töitä on riittänyt, sillä verkostot ovat toimineet hyvin markkinoinnissa. Ounastelin, että tekijöitä tullaan tarvitsemaan, sillä pankit ovat muuttaneet rooliaan ja keskittäneet palveluitaan.

Jatkossa tarkoituksena on hiljalleen vähentää runsasta aktiivisuutta ja vetäytyä eläkepäiville.

– Rauhoittumisajattelu alkaa ottaa vallan, vaikka en kaikesta haluakaan luopua. Toivon, että nuorempia löytyy vastuunkantajiksi.

Akut latautuvat Päijänteellä

Kesä kuluu Päijänteen rannalla.

– Vanhemmiten vetovoima Luhankaan on lisääntynyt. Siellä on entinen kotitila ja vapaa-ajan asunto, jossa vietän aikaa aina kun aikataulu antaa myöten. Se on paikka, jossa voi latautua.

Kesältä Kuurne odottaa etenkin sukuseuran tapaamista Kuopiossa. Moneen kesätapahtumaankin pitäisi ehtiä.

On vielä aiheellista kysyä, miten päivänsankari viettää syntymäpäivänsä.

– 50- ja 60-vuotisjuhlat olivat isoja yleisötilaisuuksia, joten nyt on aika rauhoittua perhepiirissä.

Kuka?

Heikki Kuurne

Syntynyt 16.6.1949 Luhangassa.

Opiskellut yhteiskunnallisia aineita Tampereen yliopistossa.

Jäi eläkkeelle Sysmän Osuuspankin toimitusjohtajan tehtävistä vuonna 2011.

Yritys Kuurne-palvelut Oy perustettiin vuonna 2012.

Toiminut Joutsan valtuuston puheenjohtajana vuodesta 2013.

Poliittinen ryhmä keskusta.

Toimii mm. Kuurne-sukuseuran puheenjohtajana, Joutsan Seutu Oy:n hallituksen puheenjohtajana, Joutsan Reserviupseerit ry:n puheenjohtajana, LC-Joutsa/Jousan taloudenhoitajana ja markkinamestarina ja tulevan kauden presidenttinä, Eläkeliiton Joutsan yhdistys ry:n hallituksen varapuheenjohtajana ja Sysmän Itte-säätiön asiamiehenä.

Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi poikaa.

Harrastuksiin kuuluvat mökkeily, kalastus sekä yhdistys- ja järjestötoiminta.

Juhlii merkkipäivää perhepiirissä Luhangassa.

Roosa Pöyhtäri
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat