Ajan tasalla

Juhlavuotta viettävä Kivalterin talo saa oman leivonnaisen – tarjolla lauantaina

Mistä on maukas leivonnainen tehty? Perunasta, mantelista, itähämäläisestä historiasta. Sokerista, sukkakutimista. Voista ja kermasta. Niistä on maukas leivonnainen tehty.

Ihan ensimmäisen version leivonnaisesta teki museonjohtaja Terhi Pietiläisen toiveesta Heinolan kirkonkylän marttojen Leena Salmenperä. Salmenperän tehtäväksi lankesi myös selvittää itähämäläistä vierasvara- ja leivonnaishistoriaa.

Tiet johtivat perunan ja punssin viitoittamina asikkalaisen kappalaisen Alex Laurellin vuonna 1773 julkaistun reseptikirjan äärelle. Kirjasta löytynyt resepti yhdistettiin Oskar II -kakkuun, ja ta-daa! Kivalterin leivonnaisen reseptiikka alkoi valmistumaan.

Sitä ennen kuitenkin tapahtui paljon kaikenlaista.

Tämä on tänään tämän näköinen, mutta yhtään ei tiedä, minkä näköinen tämä on lauantaina. martta Pirkko Helminen

Kovat vaatimukset

Yhteistyö Heinolan museoiden kanssa oli martoille tuttua jo useammalta vuodelta, ja leivonnaisen suunnitteluprojekti tuntui suurelta kunnialta. Silti epäilytti.

Huomioitavia asioita oli paljon. Leivonnaisen piti puhutella paikallishistoriaa, olla hyvin säilyvä, mieluiten luontaisesti gluteiiniton, maukas, helppotekoinen, nätti, sesongin mukaan muokattavissan ja kaiken lisäksi sitä olisi pystyttävä valmistamaan kerralla suuria määriä.

Oli koottava työryhmä.

Ei aina kuin Strömsössä

Suklaaleivos, aleksanterinleivos, porkkanakakku, tyrnipiirakka...kaikenlaisia pohjia testattiin, pohdittiin ja maisteltiin.

Marttojen reseptikokeiluihin joutuivat mukaan myös marttojen puolisot martit, jotka ihmettelivät, mihin kaikki heidän kaupasta kantamat munat katoavat, ja miksi jauhonkulutus on nykyään niin suurta.

Toisaalta martit, muu perhe ja naapurit pääsivät myös nauttimaan koeleivonnaisista, myös silloin, kun kaikki ei mennyt kuten Strömsössä.

– Olin erotellut jo ison kasan valkuaisia vaahdotusta varten, kun joukkoon livahti keltuaista. Eihän siitä enää kunnon vaahtoa tule, vaan oli paistettava iso läjä munakkaita. Toisella leivontakerralla sekaisin menivät ruokosokeri ja korppujauho, Salmenperä hymyilee ja kertoo puolison jo kyselleen, koska saisi ihan tavallista pullaa.

– Niin että kysy vaan, onko sattunut ja tapahtunut! naiset nauravat yhteen ääneen.

Maistellen parempaa

Rakkaudella tehty on hyvin tehty, ja sitä Kivalterin leivonnainen on. Leivosprojektia on viety eteenpäin suurella sydämellä ajasta ja kärsivällisyydestä tinkimättä. Työn suolana ja sokerina ovat kuplineet yhdessä tekemisen ilo ja rönsyilevät tapaamiset.

Nytkin martta Ritva Lindholm on kaivannut kutimet esiin, ja pian pöydälle ilmestyy kirjava tossu, jota sovitellaan ja mittaillaan yksissä tuumin.

Sitten soi haitari. Ei, vaan se onkin jonkun puhelin.

Seuraavaksi maistellaan mantelikreemiä suoraan kulhosta. Aijai kun tämä on hyvää! Tarviiko tähän kakkupohjaa ollenkaan?

Resepti salaisuus

Palataanpa takaisin leivonnaiseen. Hyvässä leivonnaisessa pitää olla siisti leikkuupinta. Sellainen muodostuu, kun leivonnainen on saanut tekeytyä rauhassa. Leikkaamisessa on kuitenkin aina haasteensa.

– Hyvä, että ostit tuommoisen sapelin! martta Marja Saarinen huudahtaa Salmenperän kaivaessa esiin keltaisen isokokoisen leikkuuveitsen.

Veitsi lohkaisee levynmuotoisesta leivonnaisesta sieviä palasia. Kaikki näyttää täydelliseltä. Tai sitten ei.

Täytettä pitää ehkä kuitenkin laittaa vähemmän ja mansikoiden asettelua miettiä vielä: riviin vai sekamelskana? Entä saisiko sinisillä marjoilla rouheutta mansikan harmoniaan?

Saarinen kipaisee hakemaan takapihalta mustaviinimarjoja ja muutaman suklaamintun lehden. Kyllä, koko ajan paranee!

Loppusuora on yksityiskohtien tarkkaa viilausta, ja siksi lopullinen resepti on vielä salaisuus.

– Tämä on tänään tämän näköinen, mutta yhtään ei tiedä, minkä näköinen tämä on lauantaina, martta Pirkko Helminen hymyilee arvoituksellisesti.

Tarjolla lauantaina

Heinolan museot tarjoaa juhlayleisölle kahvia ja marttojen kehittämää Kivalterin leivonnaista lauantaina 27.7. klo 12-14 Lääninkivalteri Aschanin talon täyttäessä 30 vuotta museokohteena. Leivonnaisia on varattu noin parille sadalle vierailijalle.

Katja Tamminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat