Ajan tasalla

Enkelin kirkossa historia toistaa itseään

Teatteri: Näytelmä muistelee Sysmän kirkon remonttia ja laajennusta 1830-luvulla.

Enkelin kirkko on Anneli Ukkosen käsikirjoittama Sysmän seurakunnan historiaa kuvaavan trilogian kolmas osa, jossa arkkitehti Carl Ludwig Engelin tekemät piirustukset herättävät keskustelua pitäjän väessä.

Käsikirjoittaja toteaa, että historia toistaa itseään myös seurakunnan elämässä. Pyhän Olavin kirkko odottaa kipeästi kaipaamaansa remonttia, mutta se on viivästynyt kuten 1830-luvulla.

– Arvattavasti silloinkin on ollut näkemyseroja. Joidenkin pitäjäläisten mielestä vanha kirkko olisi ollut uutta parempi, ja joidenkin mielestä uudet näkemykset olivat tervetulleita, pohtii Ukkonen.

Ukkosen mukaan näytelmässä ei oteta kantaa nykyisiin remonttisuunnitelmiin, vaan tuodaan teatterin keinoin asioita näkyväksi. Hän toivookin näytelmän herättävän ajatuksia nykypäivään suhteutettuna.

Näyttelijät ovat vuosi vuodelta rohkeampia ja tuovat omia näkemyksiään esille. Käsikirjoittaja Anneli Ukkonen

– Eikö ole armollista ajatella, että ennenkin seurakunnan luottamushenkilöt ja pitäjäläiset ovat kamppailleet erilaisten näkemysten ja rahoitusongelmien kanssa, ja kuitenkin on päästy rakentamaan, kysyy käsikirjoittaja Ukkonen.

Uotinpäivien näytelmä on Sysmän NNKY:n ja kehitysvammaisten ryhmäkodin näyttelijöiden yhteinen ponnistus. Ryhmä on parantanut juoksuaan vuosien varrella. Ukkonen on ilahtunut tapahtuneesta kehityksestä.

– Yhdessä toimiminen on voimaannuttanut ja riemastuttanut meitä kaikkia. Näyttelijät ovat vuosi vuodelta rohkeampia ja tuovat omia näkemyksiään esille, Ukkonen sanoo.

Kaikille näyttelijöille ei ole tällä kertaa kirjoitettu tarkkoja vuorosanoja, vaan esimerkiksi kirkkoherra Streng vastaa tilanteessa sopivaksi katsomallaan tavalla. Osa näyttelijöistä on tehnyt myös omia koreografioitaan joihinkin kohtauksiin niin, että näytelmä on saanut erilaista elävyyttä faktatiedon lisäksi.

Näytelmää ohjaa Ukkosen lisäksi Pelleriina Kylmänen. He molemmat myös esiintyvät näytelmässä.

Petri Lumme ja Pirkko Nieminen ovat näyttelijöinä jo konkareita. Lumme kirkkoherrana ja Nieminen pappilan palvelijattarena ovat iloisia siitä, että he ovat saaneet tuoda näkemyksiään esille. Harrastus on heille mieleistä vaihtelua, ja onnistumiset suorituksissa tuovat iloa.

– Välillä on jännittänyt, mutta tänä vuonna vähän vähemmän, Lumme ja Nieminen kertovat.

Myös Ulla Virkkunen kokee näytelmäyhteistyön antoisana.

– On aivan ihanaa nähdä aitoa iloa onnistumisista tässä loistavassa porukassa. Tämä ryhmä on selkeästi vapautunut ja kehittynyt vuosien varrella, kehuu Virkkunen.

Näytelmä esitetään Sysmän kirkossa lauantaina kello 13 ja sunnuntaina kello 12. Sen tapahtumat sijoittuvat Helsinkiin ja Sysmään.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat